Villain or not villain, avagy a mesék gonosztevői tényleg gonoszak? 2 .rész

2016. október 05. 00:06 - GReni

Az előző részben megismerkedhettünk két nem is olyan gonosz Grimm karakterrel, most kacsintsunk ki a mozivászonra.  Közismert tény, hogy mielőtt egy mese vászonra kerül finomítanak a cselekményeken a forgatókönyvírók. Ez valahol érthető is, hiszen ki mutatná meg szívesen a gyerekeinek, ahogy a bájos Csipkerózsikát a herceg nem csókkal ébreszti, hanem álmában megerőszakolja és teherbe ejti? Nem éppen gyereknek való történet. Vagy, ahogy a kis hableány tajtékká válik az óceánon a boldog befejezés helyett? Itt azért meg kell jegyeznem, hogy az 1975-ben megjelent japán rajzfilmváltozat a kedvencem, mert ők nem féltek a szomorú befejezéstől és hűek maradtak az eredeti történethez. De maradjunk az amerikai mozivászonnál.

walt-disney-screencaps-the-walt-disney-logo-walt-disney-characters-31865565-2560-1440.jpg

Mint minden mesének, utóbbinak is megvan a maga gonosztevője, aki Ursula, a tenger boszorkánya.

A tündéri szépségű, bájos hangú hableány, Ariel minden vágya, hogy elhagyhassa az óceánt és a szárazföldön élhessen, lábakon sétálhasson, táncolhasson. Majd egy viharban kimenti a hajótörést szenvedett Eric herceget, beleszeret és már csak arra tud gondolni, miként hagyhatná el a tengert, családját, barátait, hogy együtt élhessen a kastélyban szerelmével.  Ursula, aki kitaszítottan, magányosan él megadja neki az esélyt, hogy az emberek között folytathassa életét. Cserébe elkérte a hangját. Manapság sincs semmi ingyen az emberek világában, miért lenne ez másként az óceán mélyén? Ariel nem törődött vele, hogy mekkora fájdalmat okoz a szeretteinek azzal, hogy örökre elhagyja az óceánt. Egy önző, csak a saját boldogságával törődő lánynak lábakat adott a boszorkány. Kötött egy fair üzletet, ettől még nem lesz gonosz. Belátom, a bosszúvágy is benne volt, nem pedig a segítő szándék, de az üzlet, az üzlet. És azt remélte így uralhatja majd a vizet és nem kell tovább kitaszítottságban élnie mindenkitől távol. Ugyanarra vágyott, mint mindenki a világon: boldogságra.

 villain-spotlight-series-ursula-the-little-mermaid-ariel-advice.png

Mai második negatív hősünk az Oroszlánkirály hírhedt Zordonja. Mit látunk belőle? Aljas tervvel szeretne megszabadulni az ifjú trónörököstől. Ki ne sírt volna, amikor a nagy Mufasa király az édes kis Simba szeme láttára zuhan le a szikláról? De, mert ugye mindig van egy de, egy dolog maradt ki a történetből, a legfontosabb rész, hogy ez a természetben így működik. Ha az egyik oroszlán úgy érzi alkalmasabb lenne a falka vezetésére, mint az aktuális alfahím, akkor kihívja, megöli és ő lesz az új alfa. És mi az első tette vezérként? Elpusztítja az előző falkavezér kölykeit, hogy az ő vérvonala öröklődjön tovább. Elítélhetünk valakit, mert követi a természet törvényeit? És ott van az édes kicsi Simba, akit mindenki rögtön a szívébe zárt. De arra ki emlékszik még, hogyan is ért véget a történet? Ugyan miért nem szerepel a gonosztevők listáján a kis sörényes, mikor a csatájuk után sorsára hagyta Zordont a hiénákkal?

z-m.jpg

 

Képek forrása: itt és itt.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8811704759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása