Premier előtti vetítésen jártam: Inferno!

2016. október 13. 00:01 - GReni

Könyv és mozi: Dan Brown – Inferno

inferno-tom-hanks-felicity-jones-poszter.jpg

Milyen volt a film? Néha már kicsit zavart, hogy Tom Hanks-en nem láttam mást, csak a vigasztalhatatlan, halálra rémült, összezavarodott arckifejezést.

De ne szaladjunk előre, mielőtt a mozis élményre ugranánk, néhány mondat a regényről.

„A pokol legsötétebb bugyraiban azok szenvednek, akik erkölcsi válságok idején semlegesek maradtak.”

5-dan_brown_biblo_medicea_fi_cc_guida_fua.jpgDan Brown a Medici Könyvtárban, fotó: Guida Fua

Robert Langdon művészettörténész, a Harvard egyetem professzora, Dan Brown izgalmas kalandsorozatának főszereplője. Az Angyalok és démonok című könyvében a Vatikánban járt és a pápaválasztás idején történt bűntény megoldásában segédkezett. A sorozat következő részében, a Da Vinci-kódban a templomos lovagok titkait kutatta Párizsban, Londonban és Rosslynonban. Ezt követte az Elveszett jelkép, mely a washingtoni Fehér Ház rejtett alagsoraiba vezeti az olvasót és megmutatja a szabadkőművesek rejtélyes világát.

dan-brown-inferno.jpg

Már el is érkeztünk az Inferno című kötethez, melyben Langdon egy firenzei kórházban véráztatta ruhában ébred és fogalma sincs, mikor és hogyan került oda. Ha ez nem lenne elég, pár perccel később egy nő fegyverrel ront a kórházba és az életére tör. A regény során kialakul valamiféle szerelmi szál is, miközben megismerjük Firenze, Velence, Isztambul történelmi helyszíneit és nagyszerű művészek alkotásait. Az Inferno Dante Isteni színjátékára utal, a történetet fűszerezi Brown Dante soraira utaló rejtélyes kódokkal. 

Ezúttal azonban egy aktuális probléma van a középpontban, a túlnépesedés, ez teszi érdekesebbé a szerző korábbi műveinél. Mindezt színesíti a főhős amnéziája, aminek köszönhetően együtt göngyölíthetjük fel az elmúlt nap eseményeit a szereplőkkel, végigjárva a pokol tíz bugyrát. Gyönyörű helyszínek, már az első oldaltól izgalmas, magával ragadó történet vesébe vágó mondanivalóval és egy megszállottal, aki a világra akar szabadítani egy halálos vírust...

 

„Vészterhes időkben a legnagyobb bűn a tétlenség. Langdon tudta, hogy milliókkal együtt maga is vétkes ebben. Amikor a világ problémáiról van szó, globális járványként pusztít a hárítás.”

 

És most irány a mozi!

A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok után Az elveszett jelkép adaptációjának kellett volna következnie, de közben megjelent az Inferno, amit a filmalkotók egyszerűen jobb könyvnek találtak. Az előző részekhez hasonlóan ismét Ron Howard nyerte a rendezés jogát. A főszerepben pedig Tom Hanks, az Oscar-díjas színész, aki immár harmadik alkalommal öltötte magára a szimbólumkutató szerepét. A történet másik kulcsszereplőjét, Sienna Brooks doktornőt Felicity Jones alakítja, aki Langdon megmentőjéből a társává avanzsálódik a történet folyamán. Jones-t megismerte a nagyközönség A mindenség elméletében, ahol Stephen Hawking feleségét alakította olyan hitelességgel, hogy ezért még Oscarra is jelölték. A színésznőben most sem kellett csalódni, jól hozza a meg nem értett zseni, a szerelmes nő és az őrült fanatikus szerepét is. A cselekmény egy ember tettei köré épül fel, aki nem más, mint az emberiség jövőjéért megszállottan aggódó bioterrorista. Ezt a szerepet mintha Ben Fosterre írták volna, jól állt neki a kissé pszichopata szerep. Összefoglalva a szereposztásban nem volt hiba.

"Keress és találsz."

Brown újabb bestsellerének sikerét meglovagoló moziváltozat 80%-ban követi a könyv cselekményét. Látszik, hogy profi nemzetközi stáb dolgozott a filmen, bár a látványeffekteken lehetett volna még csiszolni. Ettől függetlenül Langdon apokaliptikus vízióinak kivitelezése mesteri munka volt. Néha kicsit kaotikus, többször éreztem magam művészetismereti órán, amikor épp arra akarnak rávenni, hogy menjek Fizenzébe nyaralni. a filmnél talán hátrány az írott történet ismerete: nem vagyok benne biztos, hogy tökéletesen átjött volna a könyv minden szála, ha nem olvastam volna a kötetet. Ez kicsit rányomta a bélyegét a filmre, de ettől függetlenül egész jó kis két órás, szórakozásra alkalmas művet sikerült összehozni.

Akik olvasták a könyvet sem kell aggódniuk, számukra is hoz újdonságot a film.

És hogy sikerül-e megmenteni az emberiséget...
...még itt vagytok, nem?

Ha ez még nem volt elég nézd meg a film ajánlóját:

 Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9911789075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása