Megmenekültél, tehát bűnös vagy?

2016. október 18. 07:35 - Carbonari

Könyvajánló - Noah Hawley: Zuhanás előtt

 noah_hawley-zuhanas_elott_fargo.jpg

"Lélegzetelállító. Az év egyik legjobbja."
The New York Times

...ez a ma regénye a holnap embereinek.

Scott Borroughs, egy nem túl jelentős festő, gyermekkorában megbűvölten figyeli, ahogy a 14 fokos vízben egy férfi csuklóin bilinccsel úszik, nem mellesleg egy baromi nagy csónakot vontat. Az izomember fogadásból, vagy a népeket szórakoztatva teszi meg az emberpróbáló mutatványt, hirdetve, hogy minden fejben dől el, csak akarni kell. A hat éves kisfiú Scottot ez annyira elvarázsolja, hogy két nap múlva beiratkozik egy úszótanfolyamra.

Pár évtized múlva ennek az izomemberéhez hasonló elszántságnak és úszástudásnak, amit Scott is magába szívott élete során, nagy hasznát veszi, amikor az a magánrepülőgép, amelyen ő is rajta van, utasaival az óceánba zuhan. Két ember éli túl: ő, mert úgy képes úszni, mint csak kevesek, és nem adja fel akkor sem, amikor más már régen azt tenné; valamint a gépen utazó médiamogul 4 éves kisfia, akit csodával határos módon ki tud vinni a partra.

Kezdetét veszi a sajtóhadjárat és a hatósági eljárás: a lezuhant gépen nem akárkik utaztak, hanem a felső tízezer tagjai, annak is a krémje. Ha egyszerű emberekkel esik az óceánba a gép, akkor is indult volna nyomozás, hogy mi történhetett, de így nemcsak a hatóság, hanem a média is ízekre szedi a túlélőket és elholtakat egyaránt.

Legfontosabb kérdések:
- véletlenül zuhant le a magángép, vagy meggyilkolták az utasokat?
- Egyáltalán kik voltak pontosan az utasok, és hányan?
- Ha meggyilkolták őket, ki, és miért tette?
- Ki volt az elsődleges célpont?
- Tényleg valamelyik dúsgazdag húzta ki a gyufát valakinél, vagy egyszerűen csak rosszkor volt rossz helyen?
- Mi van, ha az egész nem több, csak egy mindennapi banalitás következménye?
- És miért élte túl Scott? Miért pont ő? És ha ő a tettes? Na, és a gyerek?! Miért pont őt hozta ki a partra?

"...ezek az emberek huszonegyedik századi újságírók voltak, a körforgás foglyai. A történelem megtanította őket, hogy minden tény környékén botrány után kutassanak.
Minden mocskos.
Semmi sem egyszerű, az üzenetet kivéve."

Képet kapunk arról, hogyan birkózik meg Scott a médiával, a hatóságokkal, és hogy mi lesz a kimentett kisfiú sorsa.

A történet persze, nemcsak róluk szól, hanem a szerencsétlenül járt gép utasainak a zuhanáshoz vezető útjáról: milyen kapcsolat fűzte őket össze, hogyan kezdték a pályájukat, hogyan lettek jelentős személyiségek, kőgazdag emberek.

Mindezt szókimondóan, nyersen, naturálisan, letehetetlenül.

Képet kapunk az amerikai álomról, hogy mennyi könyöklésbe, intrikába, hazugságba, kíméletlenségbe kerül feljutni a csúcsra... és ott is maradni. Szenvedélyes összecsapások, gondosan megrajzolt karakterek, alaposan kidolgozva: ez a ma regénye a holnap embereinek.

Igen.
A könyv a polcomon marad.
Pont.

A kép a XXI. Század Könyvkiadó honlapjáról származik.


Többet akarsz megtudni a könyvről? Kattints a képre!
zuhanas_05_1_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8311813405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása