Csúsztat és sikál! Jégtekére fel!

2016. november 02. 00:03 - GReni

Curling (jégteke)

curling_banner.jpg

Ma reggel ébredés után azzal kellett szembesülnöm, hogy odakint nulla fok van. Nincs már kérdés, a tél megérkezett. Mi mással folytathatnánk így a napot, mint egy izgalmas téli sporttal?

Kezdjük azzal, hogy mit tudok a curlingről? Egy kis méricskélés után egy nagy fura izét meglöknek a jégen, aztán néhány ipse őrülten sikálja a padlót a gömböc előtt, hogy minél tovább csússzon és kilökdösse a felfestett céltáblából a másik csapat gombócait, mindezt teszik fagyponthoz közeli hőmérsékleten.

Persze ennél azért érdekesebb ez a sport. Íme egy két perces remek összefoglaló a játékról:

Ez egy érdekes stratégiai játék, ami miatt gyakran hívják a jég sakkjának. Szintén egy szellemi és fizikai sportokat ötvöző sport, amely fejleszti a taktikai érzéket, a stratégiai gondolkodást, emellett növeli az állóképességet. Elengedhetetlen hozzá némi ügyesség és persze a csapatmunka, amely nélkül esélytelen az ember fia.

Arról nem is beszélve, hogy mindezt 3-4 °C hőmérsékleten kell űzni! Azért több órán keresztül ezen a hőmérsékleten sportolni nem lehet könnyű feladat, hiszen nem vehetnek fel 6 réteg pulcsit, mert akkor mozogni nem tudnának. Szóval szívósnak kell lenni hozzá.

Magyarországon jelenleg sajnos csak egy hely van, ahol minőségi pályán kóstolhat bele az ember a curling világába, a Kamaraerdei Curling Clubban. Itt rendszeresen tartanak nyílt edzéseket. Négy órás foglalkozás során elméleti és gyakorlati képzésen is átesnek a klubba látogatók, majd egy kis baráti egymás elleni játék keretein belül ki is próbálják, amit tanultak.

mg_5761-1000x500.jpg

És amiatt ne izgulj, hogy túl fiatal vagy túl idős lennél egy kis „sakkozáshoz”. A szövetség ajánlása szerint már 10 évesen el lehet kezdeni a tanulást, és 14 évesen készen állhat az ifjúság a versenyen történő megmérettetésekre. És innentől akár életünk végéig sikálhatunk a jégen és lökdöshetjük a köveket, sőt 50 felett a senior kategóriában versenyeken is részt vehetünk.

Nem gondolná az ember, hisz nem vagyunk a téli sportok királyai, de mégis akadnak jó kis játékosaink. Többek között a nemrégiben (október 20-23.) megrendezett Curling Champions Tour ausztriai állomását a Szekeres Ildikó és Nagy György alkotta vegyespáros győzelemmel zárta, 12 nemzetközi csapat között. Persze, ez nem az első verseny, amit sikerrel vettek honfitársaink, akadnak itt korábbról is szép érmek, kupák.

14712652_1108730589235164_765474664322055802_o.jpg

A Magyar Curling Szövetség oldalán rengeteg infót találsz még a játékról, kattints a képre:

mcsz_logo_jpeg-300x200.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3811845471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása