Egy furcsa, eszement sport

2016. november 08. 07:31 - GReni

Borsó-céllövő Világbajnokság

1_3.jpg

Ezt a játékot - a borsó-céllövést -, eredetileg vásári mulatságokon űzték, amelyben, lássuk be, nincs semmi meglepő. Ami viszont nagyon is az, hogy 45 éve (!) minden évben (!) világbajnokságot (!!) rendeznek belőle és a világ minden tájáról zarándokolnak az eseményre az angliai Witcham-be. Ezt add össze! Borsó-céllövés és világbajnokság! Nem semmi, mi?

Talán találóbb elnevezés lenne a sport számára a borsóköpő bajnokság. Miért? A játékszabály rendkívül egyszerű: fogj egy szem borsót és egy köpőcső segítségével a lehető legpontosabban találd el a táblát. Ehhez használhatsz egyszerű szívószálat, vagy akár lézerrel és távcsővel felszerelt, mondhatni full extrás eszközt is. A cső nem lehet nagyobb 30 centiméteresnél, bármilyen anyagból készíthető, szerelhető rá segédeszköz, mint pl. távcső vagy lézer, ami segíti a pontos célzást. Egyedül az állványok használata tiltott, valamint tilos más versenyzőnek átadni a „fegyverünket”.

3_1.jpg

Sokan csak a móka kedvéért mennek el egy-egy ilyen bajnokságra, és készítenek valami vicces köpőcsövet is hozzá (lásd a következő képen). Nem úgy a témában komoly sportemberek, akik tudományos alapokra helyezték az egészet, és  különleges aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkező borsófajták nemesítésével próbálták (próbálják) lepipálni a mezőnyt. (WTF?!)

4.jpg

Természetesen a gyerekek is élvezettel hódolnak ennek a különleges sportnak. A bajnokságon három korcsoportban indulnak a versenyzők: 18 év felettiek, 12-17 évesek, 5-11 évesek. Egy kis érdekesség, amivel feldobható az angliai nyaralás.

6_1.jpg

A jövő évi versenyre 2017. július 8-án kerül sor. Ha ma nekiállsz gyakorolni, akár nevezhetsz is a versenyre. Ehhez nem kell mást tenned, mint a helyszínen a verseny napján regisztrálni és kifizetni a 2 fontos (~700 Ft) nevezési díjat.

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

*Játssz velünk nyereménykönyvért! Klikkelj!

A képek forrása: itt, itt, itt és itt.
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8611836651

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 nemzeti sport, amiről talán még soha nem hallottál 2016.11.08. 18:23:36

Fiers Gábor Világéletemben sportmániás voltam. Nyilván leginkább a mainstream sportágak (foci, kosárlabda, jégkorong, Forma-1) voltak előtérben, aztán valahogy egy idő után szépen jött a többi. De amikor már az aktuális kedvenceidet is kiismerte...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.09. 00:08:47

A XX. század eleji Amerikában volt az ébresztő ember, aki fúvócsővel és borsóval rótta az utcákat, és lövöldözött a megfelelő ablakra, míg fel nem ébredt az ügyfél.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.09. 00:08:53

Nos nem Amerika, hanem London volt a helyszín. Táth-Végh István Hatalom és pénz (1964) 520. oldal
süti beállítások módosítása