Ahol a mágia életre kel...

2016. november 11. 00:06 - GReni

Mesébe illő kastélyok, várak, erődök a világ minden tájáról

winter_castle.jpg

Amikor az ember azt a szót hallja, hogy kastély garantáltan felcsillan a szeme. Rengeteg oka van, amiért szerethetjük őket. Eszünkbe jutnak gyermekkorunk kedvenc meséi, amelyek mitikus világokba repítettek minket, a torony, ahonnan a sárkány elől királylányt mentettek, vagy ahol a Gyűrűk ura hősei élték át izgalmas kalandjaikat. Persze, ne feledjük a rémtörténeteket sem, a kísértet járta kastélyokról vagy Drakula, a hírhedt vámpír mítoszairól sem! Amikor ránézünk ezekre az impozáns, hatalmas épületekre, tudjuk, hogy legtöbbnek viharos történelme van, de tornyaik mégis rendíthetetlenül magasodnak az ég felé. Erőt, tiszteletet sugároznak, és szinte egytől egyig mind festői környezetben találhatóak. Lehet hát őket nem szeretni?

1. Hohenzollern-kastély, Németország

Mondhatnánk, hogy a legek birodalma. Miért? Európa egyik legöregebb, legnagyszerűbb és legnépszerűbb vára. Ránézel és mintha tündérek birodalmába csöppentél volna! Amikor felérsz a 855 méter magas Hohenzollern-hegy tetejére, hogy közelebbről szemügyre vehesd ezt a mesebeli várat nem tudod eldönteni, hogy a kilátásban gyönyörködj vagy a kastélyon legeltesd a szemed.

01_hohenzollern.jpg

2. Bran kastély, Románia

Kicsit ijesztőbb vizekre evezünk Bran várkastélyával, ugyanis azt rebesgetik, hogy Drakula gróf (Vlad Tepes) itt élt a 15. században. Erdély leghíresebb és talán egyik legszebb kastélya a törcsvári Drakula kastély múzeumként üzemel, érdemes ellátogatni ide. De számos félelmetes elemet is tartalmaz, ijesztő fafaragások tarkítják, ráadásul úgy tartják kísértet lakta hely...

02_bran.jpg

3. Casa Loma (Hegyi Ház), Kanada

Ezt a remek kastély egy üzletembernek köszönheti a világ, aki a 20. század elején úgy döntött beteljesíti gyermekkori álmát és egy csodás kastélyt építtet magának Toronto északi csücskében. És milyen jól tette! De mi tette igazán ismertté ezt a varázslatos épületet? A 98 szobája, a titkos átjárók, a hatalmas kert? Ez is közrejátszott, de Hollywood segített igazán. Helyszíne volt a méltán híres X-Men és Chicago című film egyes jeleneteinek is.

03_casa_loma.jpg

4. De Haar-kastély, Hollandia

A hamisítatlan középkori erőd! Miért? Tornyok, bástyák, várárok, felvonóhíd, hatalmas kapuk és szinte a szemünk előtt elevenedik meg a történelem! Persze, ahhoz, hogy igazi mesebeli kastélyok között említhessük elengedhetetlen a hatalmas park, a romantikus sétányok, a tavak és a rózsakert. Az Utrechtben található gyöngyszem Hollandia legnagyobb kastélya, mely már a 14. század óta az ország egyik ékessége.

04_de_haar-kastely.jpg

5. Guaita Erőd, San Marino

A Guaita hegycsúcson található erőd a magasból óvja San Marino városát. Erőt sugároz a látvány, az erős falak, a tornyok. Nem is meglepő hát, hogy a 11. században, épülése után börtönként szolgált. Az erőd tornyai San Marino nemzeti zászlaján és címerén is láthatóak, ennek a mikroállamnak a jelképe.

05_guaita_erod_san_marino.jpg

6. Howard kastély, Anglia

Külsőre egyértelműen kastély, melyet mesés kert és hatalmas park vesz körül. Miután bepillantunk a kulisszák mögé rájövünk, hogy ez nem is egyszerű kastély, hanem egy gazdag és befolyásos család magánrezidenciájára bukkanunk. A Howard család már több mint 300 éve lakja Nagy-Britannia legnagyobb lakóépületét. Ha azok a falak beszélni tudnának...

06_howard_kastely_anglia.jpg

7. Himeji kastély, Japán

Himeji Kastély, másik nevén Fehér Kócsag Vár, amely nevet lenyűgöző fehér külseje ihlette. Nemcsak külseje miatt különleges, igazi túlélő. Japánban rengeteg várat találunk, és itt ne csak pár tucatra gondoljatok, hanem százas nagyságrendekre, de ami igazán különlegessé teszi Himejit, hogy egy a 12 vár közül, amely még eredeti pompájában ragyog a 15. század óta. Némi renováláson azért átesett, de nem kellett az évek során újjá építeni. Nemcsak monumentális, de veszélyes is. Labirintusrendszere csapdákkal, zsákutcákkal tarkított.

07_himeji_kastely.jpg

8. Segoviai Alcázar, Spanyolország

Spanyolországban nem könnyű kastélyként kiemelkedni a tömegből Mit értek ezalatt? A 2500 várat, amely az országot színesíti. Ennek a Segoviaban található szépségnek mégis sikerült. Hajóorr alakú formája különleges kastéllyá teszik, de nemcsak impozáns külsejével csábít, gazdag történelmi múlttal is rendelkezik, több spanyol király tette tiszteletét e falak között. És szépsége mellett a filmipar sem tudott elmenni szó nélkül (vagy inkább rajz nélkül?), alakja számos Walt Disney kastély ihletője volt.  

08_segoviai_alcazar.jpg

9. Bledi vár, Szlovénia

Ha még nem jártál itt, mielőtt sort kell rá kerítened! Ámulatba ejtő festői környezet veszi körül. Ha felmész a várkastélyba csodálatos kilátás tárul eléd a Bledi-tóra a szigettel, Bledre és környékére. A várban múzeum vár, ahol a kiállításon keresztül megismerheted a kastély 1000 éves történelmét.

09_bled.jpg

10. Vajdahunyad vár

A vár különlegessége, melyet kevesen tudnak, hogy az 1896-os millenniumi ünnepségre készült Alpár Ignác tervei alapján az első vár. A célja az volt, hogy bemutassa ezer év magyar építészetét, emiatt a várban megtalálható a román, a gótikus, a reneszánsz és a barokk is egy tökéletes stíluskeveredésben. És hogy értettem azt, hogy az első vár? Mivel ideiglenesnek szánták, fából készült, de annyira népszerűvé vált, hogy 1908-ban megépítették kőből és téglából a fából készült elődje helyére, és ez a mesés épület áll még mindig a Városligeti-tó mesterséges szigetén.

10_vajdahunyad.jpg

+1 Elsa szikrázó jégkastélya

És ha már mesebeli kastélyokról beszélünk, úgy illő, hogy egy igazi tél szülte gyönyörűséggel zárjuk a sort, mely a Jégvarázs című animációs film főhősének fantáziáját és keze munkáját dicséri.

11jegvarazs.jpg

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

*Játssz velünk nyereménykönyvért! Klikkelj!

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9111928817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

recklessness 2016.11.13. 19:03:05

Az arundeli kastelyt is beletennem Angliaban.
www.arundelcastle.org

GReni 2016.11.13. 19:05:03

@recklessness: Igen, ez lenyűgöző! Rengeteg gyönyörű kastély, vár van a világon, nehéz dolgom volt, emiatt biztos lesz még folytatás. :)

ov 2016.11.13. 19:07:24

Vajdahunyad vara teves! Mar az elso var is valojaban a masodik volt, mivel az eredeti tobbszaz eves var Romaniaban talalhato es annak a masat epitettek meg a Nepligetben.

GReni 2016.11.13. 19:10:08

@ov: Fő motívumát valóban az erdélyi vajdahunyadi vár adta, de nem összekeverendő a kettő, nem a mása. :)

Rolph Meyer 2016.11.13. 19:12:56

Trianon óta Bran, azelőtt Törcsvár. Ma is tanultál valamit.

GReni 2016.11.13. 19:14:16

@Rolph Meyer: A cikkben Bran kastélyként és törcsvári kastélyként is szerepel, mindkét nevet ma is használják, ismerik. Nem tudom mire utaltál, hogy mit tanultam ma :)
süti beállítások módosítása