Sorozatgyilkos gyerekekre specializálódva

2016. december 02. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Gillian Flynn: Éles tárgyak

david-tucker.jpg

Egy szóval jellemezve azt kéne mondanom, hogy letehetetlen! Az alapsztori nagyon jó, elgondolkodtató, ijesztő, őrült, beteg, ördögien gonosz szereplőkkel. Az író első regényeként pedig kifejezetten ütős. (Ez volt az író debütáló regénye, magyar nyelven csak harmadikként jelent meg – a szerző)

A jó thriller alapja: gyilkosság, titokzatos kisváros, csontvázakkal teli szekrények, neurotikus és őrült szereplők és egy meglepő, brutális végkifejlet.

A cselekmény helyszínéül egy ijesztő kisvárost választott Flynn. Wind Gap egy beteg város, tele gazdag pletykás háziasszonyokkal, üres mindennapokkal, sérült, labilis lakókkal, kicsinyességgel. Nem különb a történet főhőse, Camille Preaker sem, gazdag és beteg, aki ott született, bár már évekkel korábban sikerült kiszabadulnia erről az elátkozott helyről.

Camille újságíró egy kis ismeretlen lapnál Chicagóban. A sors úgy hozta, hogy vissza kellett térnie szörnyű gyerekkora színhelyére. A sorsnak neve is van: ő Curry, a főszerkesztője, aki lehetőséget lát a lap kitörésére egy Wind Gapben történt gyilkosság és emberrablás kapcsán.

Egy évvel korábban egy kislányt brutális kegyetlenséggel meggyilkoltak. Megfojtották. Most egy újabb kislány tűnik el. Ezután érkezik meg Camille, és jelen lesz, amikor két nappal az eltűnése után ugyanolyan állapotban találják a kis Natalie-t, mint az előző nyáron Annt.

„Natalie Keene ajka egy kis körben behorpadt az ínye körül. Úgy nézett ki, mint egy műanyag baba, az a fajta, amelyiket a beépített nyíláson át lehet etetni egy cumisüvegből. Natalie-nek nem volt foga.”

De ki lehet a tettes? A kétezer városlakó között rejtőzik a gyilkos vagy esetleg egy átutazó tette?

Hazatérése rettenetesen felkavarja, évek óta nem járt már otthon, életének ezt a részét próbálta eltemetni magában, de most minden régi érzés a felszínre tör. Ódzkodik a találkozástól gazdag, rideg, elképesztő anyjával. A város puccos negyedében áll a gyönyörű viktoriánus ház, amelyben felnőtt. Semmit nem változott, még a szobáját is érintetlenül hagyták. Édesapjáról nem tud semmit, a mostohaapjával pedig sosem volt igazán kapcsolata, egyik kishúgát még gyerekként elvesztette.

De ne feledkezzünk meg a másik féltestvérről, Ammáról, aki rendkívül izgalmas karaktere a könyvnek. Egy hisztis, kattant tizenhárom éves, aki azzal próbál a középpontban lenni, hogy terrorizálja a társait, uralkodik felettük. A város tinijei elvetemült gazdag kölykök, drogoznak, piálnak, szexelnek, golfkocsikon furikáznak.

Az első pár fejezet után még mindig nem értettem a borítót, aztán ahogy apránként megismerjük a főhőst...ó, te jó ég! A kiscsaj 16 éven keresztül, tini korától kezdve késsel, szikével, bármi éles tárggyal, ami a keze ügyébe került szavakat vésett a bőrébe. Gyakorlatilag nyaktól talpig mindenhol tele van hegekkel. Félelmetes, fájdalmas, ijesztő! 30 évesen vonult be a pszichiátriára, hogy kezeltesse ezt a függőségét.

„Tudják, én vagdosom magamat. Metszem, metélem, vésem, döfködöm...az én bőröm üvölt. Szavak borítják...”

Egy ilyen kisvárosban nem sokat tudnak a gyilkossági nyomozásokról, ezért ezen az ügyön dolgozik egy újonc nyomozó Richard, aki Kansas City-ből érkezett a kisegítésükre. Együtt erednek a gyilkos nyomába: egy tapasztalan nyomozó és egy lelki sérült újságíró, akit mindenki ismer a városban. Szép páros...

Ahogy haladunk előre egyre jobban megismerjük Camille-t. Nem tudtam megszeretni, de még megkedvelni sem. Sajnáltam-e? Igen, néha. Bár nem volt éppen makulátlan a múltja. Balhés gyerek volt, és miközben állnak össze a puzzle darabkái már látjuk, hogy a két áldozat sem volt ártatlan bárányka.

De ki képes így elbánni kislányokkal?

Városlakó vagy idegen?

Miért tette?

És miért kell meggyalázni a holttesteket azzal, hogy a fogaikat is kihúzza?

Lesznek még áldozatok?

Szerencsére nemcsak engem fogott meg a könyv, hanem az HBO munkatársainak is megmozgatta a fantáziáját. Jövő évben indul a könyvön alapuló saját gyártású sorozatuk. A forgatókönyvírásból Flynn is aktívan kiveszi a részét. Sajnos még nincs trailer, de enélkül is izgatottan várom mit hoznak ki a történetből.

Ha többet szeretnél megtudni a könyvről, kattints a képre!

elestargyak.jpg

A könyvet az Alexandra Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5911968669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása