Hamargasd, nyaggasd, instáljad...

2016. december 23. 07:38 - Carbonari

Könyvajánló - Harsányi Zsolt: Zrínyi Miklós

zrinyimiklos1.jpgSors bona, nihil aliud -
Csak jószerencse kell, semmi más
Gróf Zrínyi Miklós izgalmas élete a három részre
szakadt országban, ékes, régies magyar nyelven
Kuriózum a javából

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nem csak kortársaink tűzték tollhegyre példát mutató történelmi személyeinket, hanem 60-100 évvel ezelőtt is születtek róluk nagy művek, amelyek még ma is megállják helyüket a kíváncsi emberfőkben és könyvespolcokon.

Ilyen mű Harsányi Zsolt munkája is Zrínyi Miklósról, amely utoljára 1937-ben, Szólalj, szólalj, virrasztó címen jelent meg (tudomásom szerint) a Singer és Wolfner kiadó gondozásában.

A regény ékes, kissé régies, de minden ízében érthető és izgalmas magyar nyelven íródott arról a Zrínyi Miklós grófról (1620-1664), aki horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemes, költő, hadvezér és politikus, hadtudós volt, kora elismert embere.
Félte a Habsburg udvar, nevével ijesztgették a török kisgyerekeket, ha engedetlenek voltak: "csitt, jön Zrini' és elvisz!".
Zrínyi Miklós életét követhetjük nyomon, pici gyermek korától, hogyan készítették fel elme pallérozásában, vitézségben, fizikailag arra, hogy az ország egyik leghatalmasabb főura legyen, dacolva törökkel, és ha kellett, a Habsburggal is. Apró epizódokban kapunk képet arról, hogyan is zajlott a gyermeknevelés, a sütés. főzés. a mindennapi élet, az udvarlás, az országrészek védelme, politikai alkuk a hódoltság időszakában, amikor a három részre szakadt magyar föld keserves létét siratta és próbált élni, megélni, ahogy lehet.

zrinyimiklos2.jpg

Ahogy a korabeli ábrázolásokban elképzelték a gróf halálát

Tanúi lehetünk a két egymást szerető testvér, Zrínyi Miklós és Zrínyi Péter vallásos nevelkedésének, sűrű verekedéseinek, a szülők felfogásáról róluk, az öltözködésben való úri tisztességről, a fiatal legénykék udvarnál való bemutatásukról, az ország dolgában való munkálkodásba bevezettetésükről. Úgyszintén bepillantást nyerünk hozzájuk tartozó asszonysorsokba, dicső hadjáratokba a török ellen, a végvári létbe, politikai intrikákba, és a szégyenletes vasvári békébe, amely lázadás útjára sodorta a főurakat és az országot, beletorkollva egy véres Habsburg leszámolásba - amit gróf Zrínyi Miklós már nem érhetett meg, hiszen jött a vadkan...

A regény meleg hazaszeretettel átitatott sorokban állít példát elénk az emberek képzeletét máig birizgáló halált halt Zrínyi Miklós grófról, kortársaikról és az akkori környezetről. Megrázó történet, amely izgalmakon, kalandokon keresztül feszíti szét a regény kereteit, lesz belőle a "két pogány közt egy hazáért" küzdő ország sorsregénye.

A kötetet a Lazi Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

zrinyimiklos3_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9812054021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása