A virtuális álomból igazi rémálom...

2017. január 02. 00:03 - GReni

Könyvajánló - James Dashner: Halálos hajsza

12_2.jpg

James Dashner nevét sokan ismerik. Az igazi hírnevet Az útvesztő-trilógiának köszönheti. A Carthapilus Könyvkiadó elhozta nekünk legújabb sorozatának, a Halandósági elv című trilógiának nyitó kötetét.

A történet abszolút 21. századi. Adott egy számítógépes játékvilág, a VirtNet. Az ember befekszik egy dobozba, amit csak koporsónak becéznek, a gép rákapcsolódik az idegpályákra és máris egy képzeletbeli világban találjuk magunkat. Olyan, mint a valóság: sétálunk, beszélgetünk valódi emberekkel, akik akár a világ másik végében, de a szomszéd házban is élhetnek. Ugyanúgy szükségünk van pénzre, így dolgozhatunk is. Evéskor érezzük az ízeket, illatokat, akár a valóságban. Sőt, amíg a koporsóban fekszünk, infúzió segítségével még táplál is minket a gépezet. Mindent igaznak érzünk, a félelmet, a boldogságot, a fájdalmat...

Menekülőút az életből egy elképzelt jobb életbe. A különbség, amiért oly népszerű, ha valami nem úgy alakul, ahogy terveztük, egyszerűen kiszállunk és kezdhetjük elölről. Erről szól, természetes hát, hogy azok, akiknek nem teljes az életük ebbe a virtuális életbe menekülnek.

Főhősünk, Michael is szinte minden idejét a gépben tölti. Szülei üzleti ügyeik miatt rengeteget vannak távol, ez az ő mentsvára. Ért kicsit az informatikához is, így rendszeresen itt-ott meghackeli a játékot, hogy ingyen szerezzen jobb cuccokat, finomabb ételeket. Két legjobb barátjával, Sarah-val és Bryson-al is itt ismerkedett meg, akik ráadásul még a közelében is élnek a játékon kívül, de a tervek mindig borulnak, így a való életben még nem sikerült találkozniuk.

A játékosok folyamatosan feladatokat kapnak, ezek teljesítésével lehet szinteket lépni és ezáltal mindent megszerezni, amire csak vágynak. Amikor azt a feladatot kapja, hogy a Golden Gate hídon beszéljen le egy lányt az öngyilkosságról az élete fenekestől felfordul.

A könyv angol nyelvű trailere:

Ki ez a lány, Tanya? És Kaine, aki elől menekül?

Las Vegasi stílusban azt mondhatnánk, ami a VirtNetben történik az ott is marad, ám van egy kiskapu! Van beprogramozva egy védkód, ennek köszönhető, ha karakterünk életét veszti, mi sértetlenül megússzuk. Ha ez megszűnik és elgázol a vonat, akkor a doboz tényleg koporsóvá válik...

Ahogy a játék és a valóság határai egyre inkább elmosódnak, úgy lesz a virtuális álomból igazi rémálom...

De mi történik, ha egy őrült hacker részben megszerzi az irányítást a rendszer felett és ezáltal képes emberek felett uralkodni, sőt még ölni is? Hogyan lehet szembeszállni valakivel, akinek a létét csak pletykák igazolják, ráadásul a virtuális térben elhagyott morzsák alapján is alig lehet megtalálni?

Mit tennél, ha egy nap az iskolába menet egy furgonba tuszkolnának, majd egy titokzatos szervezet arra kényszerítene, hogy eredj ennek az elmebeteg veszélyes fickónak a nyomába?

Egyszerű, mégis komplex történet. Érdekes felvetések, izgalmas fordulatok. Határozottan várom a folytatást!

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

750590f.gif

A könyvet a Cartaphilus Könyvkiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3912085649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása