Tudtad, hogy a Gooseboy a mi Ludas Matyink?

2017. január 05. 07:32 - GReni

Könyvajánló - Illyés Gyula: Ludas Matyi/Matthew the Gooseboy

20140510csalad-sajatos-nevelesi-igenyu-gyerek2.jpgForrás: Thinkstockphotos

Ebben a kötetben Illyés Gyula két jól ismert magyar népmesét dolgozott fel, a Ludas Matyit (nem a Fazekas felé Ludas Matyit) és a Három kívánságot. Ezek a mesék önmagukban is érdekesek egy gyermek számára, de Csala Károly gyönyörű illusztrációinak köszönhetően biztosan belopja magát a könyv az aprótalpúak szívébe. A könyv érdekessége, hogy mindkét történet két nyelven található meg benne, magyarul és angolul.

A vélemények arról, hogy milyen korban kezdjen el a gyerek idegen nyelvet tanulni, rendkívül megosztóak. A nyelvtanárok általában a minél fiatalabb korra teszik le a voksukat, míg az óvodapedagógusok az iskola előtt nem engednék, mert óvodás korban sok gyermek küzd még anyanyelvének tanulásával is. A tanítók pedig még később, felső tagozatban kezdenék az oktatást, mert alsó tagozatban az írás és olvasás elsajátítását megzavarhatja az idegen nyelv.

A környezetemben azt látom, hogy azok az ismerőseim, akik nemzetiségi óvodába jártak, tehát három éves koruktól tanultak angol, német vagy egyéb idegen nyelvet, nekik könnyebben megy a beszéd, a kiejtésükön pedig alig észlelhető az akcentus. Egyikük sem mutatja semmi jelét, hogy hátránya származott volna belőle, hogy ilyen korán kezdte a nyelvtanulást. Az unokahúgom 4 és fél éves és kifejezetten élvezi az angol nyelvű mondókákat, hogy már felismer szavakat, és a számolás is egyre jobban megy neki. Sikerélményeket szerez ezáltal még egy dologban és egyre izgalmasabb, játékosabb módokon van lehetőség az idegen nyelvek elsajátítására.

interactive-alphabet.jpg

Nem hiszem, hogy néhány szónál többet érdemes pazarolni arra, hogy miért is kell idegen nyelvet tanulni. Az angol nyelv a világnyelv, ismerete elengedhetetlen a 21. században. Számos országban hivatalos nyelvként használják az angolt. A gazdasági, kereskedelmi és diplomáciai kapcsolatok élénkülése miatt hazánkban is egyre fontosabbá válik. És persze a nyelvvizsgák az egyetemi felvételin is jó pontokat érnek, így a lurkó későbbiekben is nagy hasznát veszi. Arról nem is beszélve, hogy manapság egy állásinterjún abszolút előnyösebb helyzetben van az, aki egy vagy akár több nyelven is tárgyalóképes tudással bír.

Létezik egy közhely, miszerint, aki nyelveket beszél, azelőtt kinyílik a világ. Nyitottabb a világra, könnyebben, jobban megismerheti mások kultúráját. És persze nagyon jó érzés, amikor nem bénázunk a külföldi nyaraláson, ha felnőtt ember módjára szobát foglalunk vagy vacsorát rendelünk az étteremben.

Az alapok elsajátításához nagy segítséget nyújthat ez a szép mesekönyv.

Többet szeretnél megtudni a könyvről? Kattints a képre!

ludas_matyi.jpgA könyvet a Lazi Könyvkiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9311991982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása