Öregmama pajzán történetei

2017. január 31. 00:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Radu Ţuculescu: Öregmama történetei

Adott egy öreg kalotaszegi falu. Olyan öreg, hogy a legfiatalabb lakója is hatvan felett jár, de olyan történeteik és titkaik vannak, hogy bármelyik mai fiatal belepirulna. Ez a falu Petra.

Kalotaszegi látkép

Mi folyik Petrában? Nos, a bor, a pálinka és különféle testnedvek biztosan. Egy valódi hamisítatlan erdélyi falucska, egy elzárt közösség a maga szabályaival és titkaival, olyan titkaival, amiről persze mindenki mindent tud - adott esetben többet is, mint az érintettek. 

"Öregmama nyelve nem kímélte falustársait. Ilyen volt ő világéletében, mindenkinek nyersen a szemébe mondta, amit gondolt, és úgy tűnik, ezért nem neheztelt rá senki."

A címszereplő, Öregmama egy fáradt, idős asszony, akit a falu elfogadott a bölcsének és mindentudójának. Egy igazi falusi öregasszony, aki mindenki rokonsági fokát ismeri, mindenki apró-cseprő titkát, és alig várja, hogy ezeket elmesélje és továbbadja az unokájának, Dittának, aki a párjával, Raduval látogat el hozzájuk. Vannak itt boszorkányok, okkal felszarvazott férjek, buja csábítások, régi históriák, érdekházasságok, pajzán mesék papokról és feleségeikről, szerelmek és vágyak. És persze ital. Hisz mi másról is szólna a vidéki élet, mint az alkoholról és a szexről? De akad itt még valami: egy véres balta. Egy gyilkosság. Egy gyilkosság, amiről mindenki tud valamit. De mindenki mást. Vajon mi az igazság? Kiderül a szövevényes életutakból?

A szerző, Radu Ţuculescu

Érdekes kis könyv volt, valósnak tűnő szereplőkkel, és valóban zavarba ejtő történetekkel. De hát ilyen az élet, próbáljuk eljátszani, hogy más is érdekel minket, mint a szex és az erőszak, és ez így van ugyan, de azért e kettő dominál és dominált mindig is. A történeteket egy picit csapongónak éreztem mindazonáltal, és bevallom őszintén, rettentően zavart a névhasználat. Volt itt Gálanna, Tótjános, Margólili (akinek "tűz keringett az ereiben, combjai között pedig eleven parázs izzott") és Hudinella, Hermántibi és Gátipista. Kerestem párhuzamot a leírtak és a szerző életrajza között (már csak a neveket tekintve is, hiszen Öregmama unokájának párját Radunak hívták), de semmiben sem vagyok biztos. Az viszont biztos, hogy nem véletlen Öregmama rajongása a mágikus realizmus iránt, aminek egyik jellegzetes és nagynevű képviselője Bulgakov volt. Valahol hasonló élmény volt olvasni ezt a könyvet, mint a Mester és Margaritát. Nem rossz, de nem is egyértelműen jó, valahol egészen zseniális, máshol meg "tejóégmiértolvasoménezt" gondolatok kavarogtak bennem. Érdemes megismerkedni a művel, mindenki döntse el aztán maga, mivel is volt dolga. Én nem tudom :)

A könyvet a Tarandus Kiadó jóvoltából volt alkalmam olvasni, ezúton is köszönöm!

Ha érdekel, kattints a borítóra:

Kövess minket Facebookon!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9612148849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.31. 17:40:13

Roppant pajzán bejegyés. Az égvilágon semmit nem tudtunk meg.

Arthur Arthurus 2017.01.31. 17:41:49

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Egy ajánlónak nem az a lényege, hogy lelője a poént, inkább csak egy kicsit felvázolja, egy kis adalékot adjon, neadjisten' kedvet hozzon a könyvhöz ;)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.01.31. 20:49:36

@Arthur Arthurus: Egy poén van a könyvben? Azért nem érdemes megvenni. Ebből a vázolásból nekem semmi nem jött le. Véres balta, zavarbaejtő történetek, és rettentően zavaró névhasználat. Minden zavaró.

Vázolhatott volna egy történetet, és/vagy kimásolhatott volna egy ütősebb paragrafust.

@Köldök_szösz: Neked ennyi jött le a könyvről? Akkor még nálam is kevesebbet értettél meg. Vagy csak a pornóra tudsz fókuszálni? Meg ne vedd, tuti csalódni fogsz.

Arthur Arthurus 2017.01.31. 21:06:21

@a gyűlölködő uszítás eredménye. egy rendőr meghalt:
Nem, egy elég összetett kis könyvecske, de egyetlen gyilkosság történik a lapjain.

Egy érdekes történet: Öregmama férje harcolt a háborúban, aztán megsérült, és a tábori konyhára került szakácsnak. Idősebb korában egy napon úgy döntött, hogy többé nem kel fel az ágyból: feküdt egész nap és csak evett, egyre többet, így persze hízott, egyre nagyobbra. Megkérte Öregmamát, hogy vegyen egy malacot és hizlalja fel. Amikor szép nagy lett, kérte, hogy hozza be megmutatni, megfelel-e a halotti torra. Megfelelt, így hát meghalt, temetése után egész éjjel mulatoztak.

A szereplők között volt alkoholista postás, aki szerelmes lett a lovába, a gulagról hazatért egykori fogoly, aki magával hozott egy irkutszki lányt, de titokban másba volt szerelmes, vagy református kántor, aki folyton elvált majd folyton hozzáment a férjéhez ismét, miközben a pap szeretője volt, és egy pálinkát kedvelő asszony, aki folyton magával hordta a kését: ki tudja, mikor van rá szükség, elvégre ő herélte a disznókat. A történetek nem követik egymást időben, teljesen kaotikus rendszer szerint ismerkedünk meg velük, néha többször is ugyanazzal a történettel, csak más-más szemszögből.

Maga a gyilkosság egy három napos lakodalom után történt, volt egy pont, ahol az érzelmek túlcsordultak, és nem bírta már a tettes.

Időközben találtam egy magyar nyelvű interjút a szerzővel (nem is értem, hogy ezt hogy nem találtam meg korábban, valószínűleg azért, mert nem célzottan interjúra kerestem rá, csak román nyelvűt találtam)
konyves.blog.hu/2016/12/19/radu_uculescu_lehet_hogy_hamis_szegyenerzetbol_idealizaljak_a_falusi_vilagot

Hogy érdemes-e megvenni, azt neked kell eldönteni, nekem teljesen vegyesek az érzéseim ezzel kapcsolatban :)

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.02.01. 10:07:27

@Arthur Arthurus: Köszi! Tetszett a történetecske. És így már van egy elképzelésem a könyvről.
süti beállítások módosítása