Amikor egy óceán választ el az otthonodtól

2017. február 04. 07:32 - GReni

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Tizenkét vándor novella

gabriel-garcia-marquez-e1457295423912.jpg

Érdekes, fordulatos, meglepő,
vicces, természetidegen, abszurd -
ez mind Márquez.

Ez a színes, érdekes, vidám és szomorú novellákkal tűzdelt kötet a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg. Rajongóknak kötelező, de azt gondolom másnak is rengeteg kellemes órát okozhatnak ezek a történetek.

Gabriel García Márquez sajátos, egyedi stílusa, a világok, melyeket történeteivel teremt, magával ragadja az olvasót. Hogy kit mi fog meg ezekben a történetekben, azt mindenki döntse el maga! Az érdekességek, a meglepő fordulatok, a váratlan, a vicces helyzetek vagy éppen a borzasztó, természetidegen dolgok, esetleg egyes történetek abszurditása?

Ezek a sztorik 18 év alatt születtek meg és véglegesedtek, melyekhez ihletet az adott Márqueznek, hogy milyen furcsaságok történnek az Európában tartózkodó latin-amerikaiakkal. Már a helyszínek is mind lenyűgöző nagyvárosok: Párizs, Genf, Barcelona és Róma. Más-más helyszínek, élethelyzetek, egy szóval mégis mindegyik novella jellemezhető: elgondolkodtató.

Ízelítőül egy kis beharangozó a kötetben található két novelláról:

Csipkerózsika a repülőgépen

Mi történik, ha az évszázad havazása miatt lezárják a párizsi Charles de Gaulle repteret és a világ minden tájáról összeverődött emberek ellepik a várótermeket? A büfék, éttermek előtt kígyózó sorok állnak, te pedig csak arra a lenyűgöző szépségű angyalra tudsz gondolni, akit csak pillanatokra láttál, de azóta csak az jár a fejedben, hogy vajon létezik-e szerelem első látásra... Vajon ő is itt kuporog valamelyik sarokban, folyosón, lépcsőfordulóban? Kilenc órával a tervezett indulás után feljutsz a gépre és mikor a helyedre érsz eláll a lélegzeted. A tünemény a melletted levő ülésen várja a gép felszállását... Te mit tennél, ha a sors ilyen helyzetbe sodorna?

tizenket_vandor_novella_2.jpg

„Csak azért jöttem, hogy telefonáljak”

Maria a mexikói huszonhét éves varieté-színésznő úton Barcelona felé, a semmi közepén lerobban. Miután jó pár kamion és autó elszáguld mellette, végül egy buszvezető megszánja az „ázott verebet” és megáll neki. A nő nem kér sokat, csak egy telefonig akar eljutni, hogy hazatelefonáljon a férjének, hogy este hét előtt nem ér haza. A buszon különböző korú és rendű nők aludtak ugyanolyan pokrócban, mint amit épp az imént terített rá egy kedves hölgy. Maria-t álomba ringatta a busz, majd ébredéskor egy komor épület udvarán tették ki. És bár felébredt már, mégis ekkor kezdődött az a rémálom, amivel senki nem szeretne szembekerülni. Mikor bekísérték egy tágas hálóterembe döbbent rá a rémületes helyzetre: egy női elmegyógyintézetbe vitték, ahol senki nem hisz neki, amikor azt hajtogatja, hogy csak telefonálni jött, benyugtatózzák és ágyhoz kötözik. Telnek a napok, a hónapok és Maria még mindig a szanatórium fogja...

A kötetet a Magvető Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre, amelyet itt is köszönünk!

Ha többet akarsz megtudni a kötetről, kattints az alábbi képre!

tizenket_vandor_novella_borito.jpg

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8312138195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása