Bele merj vágni egy jobb agyféltekés rajztanfolyamba?

2017. február 15. 00:03 - Arthur Arthurus

Sokan felteszik maguknak ezt a kérdést. Az embereknek általában van némi igényük egy kis kreatív kikapcsolódásra, arra a fajta sikerélményre, amit egy alkotás létrehozása adhat. A legolcsóbb és legegyszerűbben elérhető az összes művészet közül a rajz. Persze a rajzot is lehet extra szintre emelni, ami az alapanyagokat és főként azok árát illeti, de alapvetően nem kell hozzá más, mint egy papír és egy ceruza.

Persze az emberek többsége meg van róla győződve, hogy ő nem tud rajzolni. Az emberek többsége ebben nem is téved. Ha egy olyan gyerek kezébe adsz egy tollat, aki még nem tud írni, és megkéred, hogy írjon egy szépirodalmi regényt neked, természetesen kézzel, képes lesz rá? Már hogy lenne képes, amikor még betűket alkotni sem tud? Na valahogy így van ez a rajzolással is. Nem leszel képes rajzolni, mert sosem tanultad, hogyan kell. Van, aki magától rájön, mert ehhez nem kell logika, nem kell gyakorlati tudás. Őket szokás tehetségesnek nevezni. De nem csak a tehetséges emberek tudhatnak realisztikusan rajzolni.

Természetesen vannak gyakorlati dolgok, bizonyos fogások, amelyeket nem árt megtanulni, de alapvetően nem ezeken múlik a rajz szépsége. Kizárólag azon múlik, hogy mennyire vagyunk képesek másképp látni az adott dolgot, ha szeretnénk lerajzolni. Mennyire tudjuk háttérbe szorítani a logikus és racionális bal agyféltekét, hogy rábízzuk a kezünket a holisztikus, absztrakt, művészi jobbra?


Betty Edwards


A jobb agyféltekés rajzolás módszerét az amerikai rajztanár, Betty Edwards hozta létre. Egy Los Angeles-i középiskola tanáraként nem fért a fejébe, hogy a diákoknak miért okoz problémát lerajzolni azt, amit látnak. Úgy gondolta, hogy egy látásmódbeli problémáról van szó. Megismerkedett Dr. Roger Sperry kutatásaival, akinek eredményei alátámasztották ezt. Betty Edwards nekiállt kidolgozni egy módszert, amivel egy kicsit háttérbe lehet szorítani a racionális, irányító bal agyféltekét. 1979-ben jelent meg az erről írt könyve, és mára tanfolyamok százai foglalkoznak azzal, hogy megtanítsák az embereket rajzolni. 

Dr. Roger Sperry

Egy jobbagyféltekés rajztanfolyam több tízezer forintba kerül. És vajon merjen-e belevágni egy olyan, akinek még a pálcikaember is gondot okoz? Nos a módszer nem mindenkinél válik be, de a többség valóban képes lehet arra, hogy a tanfolyamon tanított módszer alapján szebben rajzoljon. A neten százával leljük az előtte-utána képeket, persze a szkeptikus kisördög is ott van: valódi előtte-utána képek ezek, vagy csak ügyes marketingfogás? Meg egyébként is... más biztosan képes lehet erre, de én tuti nem! Mondja ezt a logikánk. Amit nehéz ám elengedni.

Éppen ezért a Művészház létrehozott egy teljesen ingyenes 3 órás bevezető foglalkozást, ami során az embernek lesz némi fogalma, hogy mégis mi ez az egész, hogy működik, és valóban működhet-e rajta is. Volt szerencsém részt venni egy ilyen ingyenes foglalkozáson, aminek nagyon örültem, mert régóta érdekelt már a dolog, de több okból is voltak kétségeim. Én alapvetően szeretek egyébként rajzolni, régen sokat rajzoltam, aztán az elmúlt években nagyon nem. Kíváncsi voltam, hogy ez a 3 óra mit ad nekem. Először is nagyon jól éreztem magam. Alapvetően a három órába némi beszélgetés, és két rajzfeladat fért bele. Az egyik az ún. vakkontúrozás, aminek lényege, hogy úgy rajzoljunk a lapra, hogy nem nézünk oda. Ez a gyakorlat segíthet egy picit átállni. A második feladat során mindannyian kaptunk egy nagyrészt letakart képet, mindig csak a látható részeket kellett lerajzolni, és a végén persze kialakult egy ismert dolog képe. Érdekes, hogy sokaknál gondot okozott a vonalak követése akkor, amikor már rájöttek, hogy mi ábrázol a kép. Nekem könnyebbé tette a rajzolást, mert így volt elképzelésem, hogy mi lehet a még letakart részeknél, és ahhoz mérten bátrabban mertem követni a vonalakat. Nem szeretném persze elmondani vagy megmutatni az ott készült rajzokat, mert valószínűleg az ingyenes foglalkozásokon mindig ez a program. Próbáljátok ki, aztán döntsétek el, hogy a 3 napos tanfolyam megéri-e nektek, vagy sem :)

Több információt itt találtok.

Kövess minket Facebookon is, és kattints a lenti képre, ha érdekel az agy felépítése!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6012240132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása