Ma 11-től új esély Alföldi Róbertet Higgins szerepében látni!

2017. február 16. 00:03 - Carbonari

Centrál Színház - My Fair Lady

 myfair4.jpg

Az ország fenegyereke (Alföldi Róbert) és
egy friss, üde, nagyon tehetséges
színésznő (Tompos Kátya) játszik együtt a My Fair Lady című
darabban, a budapesti Centrál Színházban.
Yesss.
Eddig minden jegy elkelt.
De ma 11-től pár percig, negyedóráig - tovább tuti nem -
új esélyed van legalább pár jegy beszerzésére
az áprilisi előadásokra.

Ha jól csinálják, a My Fair Lady mindig és mindenütt sikert sikerre halmozott, amelyik színház műsorára tűzte. Ki emlékszik még Lehoczky Zsuzsa-Básti Lajos kettősére a hatvanas évek színházából? Senki? De Audrey Hepburn és Rex Harrison főszereplésével világszerte rendszeresen újra és újra vetített filmet nem létezik, hogy valaki - ha nem is látta - de ne hallott volna róla. George Cukor rendezésében a film meghódította a nagyérdeműt: a nagy szájú, műveletlen, rossz modorú és rémes kiejtéssel beszélő virágáruslány, Eliza Doolittle és a végletekig cinikus, kemény és rossz természetű Higgins professzor kettőse a mai napig izgatja az emberek fantáziáját. Hiszen a remény, hogy belőlem is lehet hercegnő, csak egy kis lökés kell neki, kinek ne mozdítaná meg a képzeletét?
myfair1.jpg
A darab George Bernard Shaw Pygmalion című művéből lett színpadra, illetve filmre írva. A szerző az írek büszkesége volt, későn nősült, és az életművét kutatók a mai napig sem tudtak megegyezni abban, hogy Stella Campbellhez - akinek tulajdonképpen a My Fair Lady Eliza szerepét írta - plátói szerelem, vagy nagyon is heves, beteljesült kapcsolat fűzte. A művet két befejezéssel is ellátta: az egyikben a virágárus lány és a professzor egymásra találnak, a másikban mindegyik megy tovább a maga útján. Amikor kijött George Cukor filmje, Shaw állítólag le akarta lőni őt a filmre vitt nyálas befejezés miatt...

Napjainkban a hatvan éves (plusz pár hónapos) My Fair Lady Budapesten debütált tavaly, az új színházi évadban a Centrál Színházban. A rendező Puskás Tamás. Kis pikantéria az ügyben, hogy felesége Básti Juli, az a Básti Juli, akinek az édesapja a hatvanas években legendás Higgins professzor alakításokat mondhatott magáénak. Nem titok: a feleség féltette Puskás Tamást ettől a darabtól. Újra fordították a művet - Baráthy György munkája - és pergőbbé váltak a dalok és a párbeszédek. Ha valaki veszi magának a fáradtságot, és végig hallgatja a musical régebbi felvételeit, majd beül a színházba, megnézni a mostani produkciót, felfedezheti, hogy a dalokat bizony kétszer olyan gyors ütemben énekelik.
myfair3.jpg
A jelenlegi fordításból és produkcióból hiányzik néhány nagyon népszerű betétdal, mint például a Csudijó, vagy a Lent délen édes éjen édent remélsz is. Illetve.. nem hiányzik, mert megvannak azok: csak átalakulva. Majd eldől, hogy ezek a fordítások lesznek-e olyan népszerűek, mint az eredetiek.

Elérkeztünk a szereplőkhöz. Higgins professzort Alföldi Róbert játssza. A rendező, Puskás, eleve őt képzelte el erre az alakításra. Ha nem vállalta volna el, mert mondjuk éppen nem fér bele az idejébe Alföldinek, akkor ebben az évadban a Centrál Színházban nincs My Fair Lady, és pont. Alföldi Róbertnek ez az első olyan szerepe, amelyben érettebb férfiszerepben láthatjuk. "Mint az olvasószemüveg... Kikerülhetetlen már." - nyilatkozta a Nők Lapja Tél-nek a művész az idősödő férfi szereppel kapcsolatban. Emberek, azért na.. álljatok meg egy baráti szóra... képzeljétek el Alföldit házi kabátban, jól fésülten, elképesztő arroganciával... méltó utódja Básti Lajos, Bessenyei Ferenc alakította Higginsnek, sőt (nem, megkövezni nem kell, de akkor is).
myfair.jpg
Eliza, Eliza... Lehoczky Zsuzsa, Galambos Erzsi, Psota Irén után most Tomos Kátyán a sor, hogy bizonyítson ebben a nagyon is összetett játékot megkívánó szerepben. A Szegedi Szabadtéri Játékokon már alakított Elizát, amely... hát hagyott maga után kívánni valót, de még inkább nem aratott átütő sikert. Talán nem oda való volt a darab? Mindenesetre most, a Centrál Színházban üde, friss jelenség, pörög, csattog, szikráztatja a levegőt és képes elhitetni velem a mese valósággá válását.

Szóval: ha olyan szerencséd van, hogy rendelkezel jeggyel a My Fair Lady Centrál színház-beli előadására: ne őrülj meg, hogy kihagyod.

2017. február 16-án, 11 órakor tudsz pár percig (ne reménykedj, több időd nem lesz) jegyet rendelni online a My Fair Lady-re, kattints a képre:

myfair2.jpg

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr412171974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása