Az egyik legveszélyesebb extrém sport: aszfaltszánkózás

2017. március 07. 07:50 - GReni

Az aszfaltszánkó, eredeti nevén Street Luge (utcai szánkó) a világ egyik legveszélyesebb sportja. Miért is? Egy átalakított, meghosszabbított gördeszkán néhány centire a talajtól hanyatt fekve indulnak neki egy meredek lejtőnek, nem ritkán átlépve a 100 km/óra sebességet.

brazil_luge_03.jpg

Ezt a sportot kaliforniai deszkások találták ki, mikor deszkájukra fekve észrevették, hogy nagyobb sebességet tudnak így elérni hála a légellenállásnak. Így jelentek meg az első aszfaltszánkósok, akik San Francisco lejtőin hódoltak az új sportnak. Persze hamar rájöttek, hogy a gördeszka nem a legalkalmasabb eszköz, ezért komoly átalakuláson esett át. A nagy sebességhez masszívabb kerekekre, erősebb felfüggesztésre, lábtartóra és fejtámlára volt szükség, valamint hosszabbak és keskenyebbek lettek. Ezek többnyire saját gyártmányú deszkák, de manapság már kereskedelmi forgalomban is akad néhány darab.

1_13.jpg

Az első hivatalos versenyeknek is Kalifornia állam adott otthont. 1975-ben a Signal Hill-en tartott rendezvényen saját szövetség híján az Amerikai Gördeszka Szövetség volt a rendező. Itt még nem voltak komolyan kötve a szabályok, minden rider úgy gurult, ahogy neki kényelmes volt: állva, guggolva, fekve. Ezeken a versenyeken született meg az első hivatalos sebességrekord, mely 89,13 km/óra volt és Sam Puccio nevéhez fűződik. Ez a rekord a Guinness Rekordok könyvében is helyet kapott. Ez az időszak sajnos nem tartott sokáig, három évvel később megszüntették a versenyt, mert a kezdetleges technika és a nagy sebesség nem túl jó páros, emiatt sok volt a baleset.

9285158_orig.jpg

Akadtak azonban adrenalinfüggők, akik hamar beleszerettek az új sportágba és folytatták azt „fű alatt”. Három nagy szervezet alakult ez idő alatt: URA (Underground Racers Association), a FIGR (Federation of International Gravity Racing) és a RAIL (Road Racers Association for International Luge). A sport iránti elkötelezettségüknek hála a következő évtizedekben komoly biztonsági és versenyszabályok bevezetése után sikerült biztonságosabbá tenni a sportot, közben pedig máshol is elkezdett terjedni az új őrület. Többek között Dél-Afrikában, Kanadában, Ausztráliában és Európában is.

mac_orig.png

A sport 40 éves történelme alatt igazi legendák születtek. Az egyikük a fenti képen látható Mike McIntyre, aki a tavalyi év óta tartja a jelenlegi világrekordot, amely 164,12 km/óra. Egy másik legenda, aki a világ egyik leghíresebb deszkása, Roger Hickey alig maradt el ettől a rekordtól a tavalyi évben. Kezdetektől az életének szerves részévé vált a sport. Az évek során mindent megtett, hogy egyre jobb és gyorsabb legyen. A ma 58 éves úriember még mindig rettenthetetlenül száguld a lejtőkön saját tervezésű Genesis-én. 

És így néz ki, amikor egy profi átlépi a 160 km/órát. Nézni is félelmetes!

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha pedig kíváncsi vagy másik extrém sportra is, akkor kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9312308631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása