Extrém ízek, távoli kultúrák, elfeledett hagyományok: Vad paleo

2017. március 09. 07:44 - KultúrPara

Könyvajánló Nagy Orsolya tollából - Mezei Elmira és Sáfrán Mihály: Vad paleo

A túléléstől a tálalásig – a Vad paleo izgalmas barangolásra hív az extrém ízek, távoli kultúrák és elfeledett hagyományok birodalmába. Lépjünk ki komfortzónánkból, és irány a nagyvilág!

paleo.jpg

 

Lassan egy éve paleo diéta szerint étkezem, sokféle könyvet olvastam a témában, kutattam a receptek után és így találkoztam Mezei Elmira receptjeivel. Saját bőrömön tapasztaltam, hogy működnek, ezért bátran ajánlom mindenkinek, érdemes kipróbálni, amiket javasol. Külön örömmel fogadtam, amikor ez a könyv a kezembe került és most sem kellett csalódnom. Rengeteg olyan dolgot találtam benne, ami számomra hasznos lesz a továbbiakban.

Nemcsak a tartalommal vagyok elégedett, maga a kiadvány is tetszetős. Szép, látványos képek, jól elválasztott részek, tökéletes átláthatóság, és ami különösen tetszik, hogy a kötet végén van egy receptmutató, így ha valaki csak azok között akar keresni, nem kell végiglapozni az egész könyvet.

Az előszóban Sáfrán Mihály felteszi a következő kérdést:

„Mi az, amit meg lehet enni a természetben?”

Ez a kérdés már iskolás koromban is érdekelt, kutattam is a témában, mégis rengeteg új információval gazdagodtam, jó pár új taggal bővült az ehető növények listám. Egyik ilyen a madárberkenye. Nagyon sokat láttam már, rengeteg helyen találkozunk vele, de eddig meg voltam róla győződve, hogy mérgező. Valójában azonban nemcsak ehető, de hasznos gyógynövény is, rengeteg C-vitaminnal, ráadásul ízületi és vérnyomás problémák kezelésére is alkalmas.

1_14.jpg

Egy másik növény, melynek fogyaszthatósága számomra igen meglepő, az a fehér libatop. Ez egy gyomnövény, amit a legtöbben simán kidobnak, holott akár spenót helyett is használható, vagy a magjai alkalmasak liszt készítésére. Ráadásul még hasznos is a szervezetnek magas kalcium és vas tartalma miatt. Kár lenne kihagyni a fogyasztásukat ezek után.

Az egyszerűen elkészíthetőtől a bonyolult ételekig mindenfélét megtalálni a könyvben, és nemcsak azt, hanem ismétlést is kapunk abból, hogy egyáltalán a paleo étrend milyen ételek elfogyasztását engedi. Ez néha nem árt, mert a rohanó hétköznapok sodrásában könnyen kimehet az ember fejéből, és a végén csak áll a boltban azon gondolkodva, hogy mit is vehet. Ezt egészíti ki az országban megtalálható, gyűjthető és fogyasztható számos növénnyel.

salmon-1878914_960_720.jpg

A könyv másik részében a vad- és halételekről kapunk egy leírást körítve magával a vadászat magyarázatával is. Az igazat megvallva ez a rész, amit személy szerint nem nagyon fogok kipróbálni, mert a vadhús nem az én szájízemnek való, de a vállalkozóbb kedvűek rengeteg finomnak ígérkező recept közül válogathatnak. Persze akadnak benne kevésbé vad ételek, amiket nem kell annyira vadászni, bár ha valaki kedvet érez ahhoz, hogy mondjuk egy libát levadásszon, ne fogja vissza magát.

És, hogy az említett állatnál maradjunk, ízelítőnek itt egy recept, ami a majoránnás libasült nevet viseli.

Hozzávalók 2 személyre:

2 egész libacomb
só, bors
1 kk. őrölt majoranna
1 vöröshagyma, darabolva
10 fokhagymagerezd, héjával
1 bögre csontleves
10 szem aszalt szilva
2 ek. paradicsompüré
1 kk. fűszerpaprika

Elkészítés

A combokat sóval, borssal, majorannával bedörzsöljük, hőálló üvegedénybe tesszük. Mellé adjuk a hagymát, a héjas fokhagymagerezdeket és felöntjük a levessel. Alufóliával betakarjuk, majd 190 fokos sütőben sütjük 2 órát. Az általam készített combok nagyok voltak, kisebbek esetén ez az idő kevesebb is lehet. Ezután a fóliát levesszük, beleszórjuk az aszalt szilvát, és még 25 percig pirítjuk. A vége felé megkentem 2 evőkanál paradicsompüré és 1 kávéskanál pirospaprika keverékével, így gyönyörű színe lett és az íze is mennyei volt.

shutterstock_334790687.jpg

És egy kis ízelítő a tengeri ételek kedvelőinek: petrezselymes-fokhagymás tigrisrák.

Hozzávalók 4 személyre:

5 ek. extraszűz olívaolaj
10 nagy gerezd fokhagyma szeletelve
1 kis piros csilipaprika, aprítva
24 db tigrisrák, tisztítva
pici só
1 csokor petrezselyem aprítva
a tálaláshoz friss citrom

Elkészítés

Egy vastag aljú edényben/serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd beletesszük a fokhagymát és a csilit. Kis lángon sütögetjük, vigyázva, hogy nehogy megégjen. Hozzáadjuk a rákot, három percig sütjük, végül petrezselyemmel és egy kevés sóval meghintjük, pár csepp citrom rá, és kész!

Sőt, ha valakit érdekelnek az extrémebb ételek is, ebben a könyvben azokat is megtalálhatja.

fruit-bowl-1600003_960_720.jpg

Egy szintén fontos dolog, amely helyet kapott a kötetben: egy táblázat, melyben számos növény, zöldség és gyümölcs szezonjáról kapunk információkat, hogy könnyebben tudjuk azonosítani, mit mikor érdemes keresni, enni. Ezt a részt nem csak a paleo követőinek lenne szerencsés átböngészni, hanem mindenkinek. Az egészség megőrzéséhez elengedhetetlen a vitamindús táplálkozás.

Az étkezés ideális befejezése sem maradhat el: szerencsére ínycsiklandó desszertek és az italok receptjei is helyet kaptak a könyvben. A kötet végén pedig a fűszerek hatásaival ismerkedhetünk meg.

Összefoglalva: rengeteg hasznos ötlettel, tanáccsal és recepttel lettem gazdagabb, ami nagyon fontos egy behatároltabb étkezési formánál, főleg ha maga a kereskedelem sem igazán erre van kihegyezve. Paleósoknak kötelező!

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

3508774_5.jpg

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Ha pedig a gasztronómia egy más irányával is megismerkednél, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8912312649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása