Légpárnás hajóval lebegve száguldani földön, vizen, jégen, havon és néha a levegőben is

2017. március 31. 00:03 - GReni

A légpárnás jármű bármilyen sík felületen képes haladni, ha nincsenek nagy lejtők és gödrök. Sem a szárazföld, sem a víz, sem a mocsár nem jelenthet gondot neki. Sőt egyes darabok még pár méteres magasságban repülni is képesek.

gall_big_pic20.jpg

Hogyan is működik? Gyakorlatilag repül, mégsem repülő, pedig kialakításukban és működésükben is inkább repülőnek számítanak, mint hajónak.

A hajó törzsében van egy ventilátor, amit motor hajt és az a dolga, hogy a törzshöz rögzített több tucat különálló elemből összerakott szoknyába nagy nyomású levegőt pumpáljon. Ez a szoknya körülbelül 30 centiméterre emeli meg a szerkezetet, amely így egy vékony levegőrétegen, szinte súrlódás nélkül képes siklani, miközben egy függőlegesen elhelyezett propeller tolja előre.

Persze valahogy irányítani is kell, erre szolgál a dupla kormánylapát, amely a légáramlatot megfelelő szögbe tereli és egy elől elhelyezett biciklikormánnyal tudunk manőverezni. Itt is, akárcsak a vitorlázásnál, a sofőr testsúlyával is segítheti a kanyarodást. De nagyon kell figyelni, ha túl nagy sebességgel akar az ember kanyarodni, könnyen alákap a levegő és már fel is borította a járművet.

A légpárnás hajó szülőatyja Christopher Cockerell brit mérnök volt, aki hovercraftnak nevezte találmányát. A szabadolom 1955-ben született. Hihetetlen mérnöki munka volt, képes volt akár a 150 km/órás sebességre is. 

Így néz ki a légpárnással való száguldás egy versenyen:

És persze ez a sport sem csak a kellemes tavaszé és nyáré. Bizony télen is tökéletesen űzhető, ha van megfelelő emberi bójáktól mentes havas vidék, ahova kimehet az ember száguldozni. Az alábbi felvétel az Első Tarvisio-i téli játékokon készült, már nézni is élmény. Biztos klassz lehet így szántani a havat.

Aztán az elmúlt években volt pár őrült, aki nem elégedett meg azzal, hogy ez a járgány kétéltű és gondolta felturbózza a gépet. Ha már megvan a föld és a víz csak akkor lesz teljes a kép, ha a levegő is felkerül a listára. Egy Új-Zélandi szerelő, Rudy Heeman 1999-ben úgy döntött saját garázsában építi meg a repülő légpárnás hajóját. 11 évi kemény munka és sok-sok pénz árán el is készült a Hoverwing prototípusa, mely a vízen 70 km/órás sebességgel képes száguldani és különleges szárnyai segítségével el tud emelkedni a vízről néhány méteres magasságig. Azóta már fejlődött a technológia, azóta nagyon profi gépek is vannak.

 Kövess minket Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9812367487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása