Ha múltba nézünk, sóbálvánnyá válunk!

2017. április 25. 00:03 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Takács Zsuzsa: A sóbálvány

Tárcanovellák gyűjteménye, mely művek 2016-ban az Élet és Irodalom hasábjain jelentek meg. Takács Zsuzsa, az ismert és elismert költő prózaírásra adta a fejét - és milyen jól tette!

E kis kötet néhány álomszerű tárcanovellát tartalmaz, főszereplőjük Z., egy budapesti értelmiségi, akinek álmaiban, múltjában és jelenében járunk, sosem tudva biztosan, hogy amit olvasunk, az álom vagy valóság, esetleg csak egy régi vágy? Gondolatok és képek között rohangálunk, minden egyes kis történet egy apró darabkát mutat meg Z. jelleméből és életéből, de mikor már azt hinnénk, kiismertük őt, a következő történet ránk cáfol. Z. kétségkívül a szerző alteregója, de vajon tudjuk, mi emlék, mi álom ás mi vágyálom a történetekből? Én kissé eltévedtem a valóság és a víziók között. A gyűjtemény címe A sóbálvány lett, érdekes elgondolkodni rajta már ismerve a novellákat, hogy mi is ihlette e címet. Az ember sóbálványként áll és nézi az álmokat, az emlékeket, túlságosan a múltban és a mi lett volna ha világában élünk. És egyben ha hátrafordulunk, és hátratekintve szeretnénk előre menni, sóbálvánnyá dermedünk, és csak nézzük az elillanó tegnapot. 

Takács Zsuzsa 1938-ban született Budapesten, az ELTE olasz-spanyol szakán végzett, lektorként dolgozott Havannában, majd 35 éven át diplomáciatörténetet és társadalmi ismereteket tanított a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem spanyol szakán. 1995-ben szerzett PhD fokozatot spanyol filológiából. Verseskötetei 1970-től folyamatosan jelentek meg, ám novellái először 2007-ben láttak napvilágot. Pilinszky János így írt első verseiről:

"Két vonását emelném ki : hangjának tisztaságát s egyfajta tétovaságát, mely azonban végül sose hagyja eltéríteni magát, s épp bolyongó, kereső célba találásával, megérkezéseivel tölti be sajátos feladatát, térképezi fel a számára rendelt tájakat, másokénál talán omlékonyabb külső és belső vidékeit."

Ő maga így vall akkori gondolatairól:

"1958-ban jelent meg Pilinyszky Harmadnapon című kötete, akkor én másodéves bölcsész voltam. Azt mondhatnám, hogy ez a vékony kötet teljességgel elnémított, bár egy kívülálló számára ez teljesen értelmetlen, hiszen még egyetlen sorom sem jelent meg. Önmagamhoz képest némított el ez a kötet, elolvasása után másképp gondoltam a versekre, az életre, az előttem álló jövőre. Az írás lehetősége megváltoztatta körülményeimet, átformálta a szüleimhez fűződő szoros kötődést, befolyásolt abban, ahogyan az elszakadni vágyás késztetésére házasságot kötöttem. Saját kezembe vettem a sorsom irányítását, már amennyire ezt az akkori időben nagyobb megalkuvások nélkül meg leetetett tenni. Másrészt a versírás valóságos mámora fogott el. Nem voltak nagyra törő, túlzott reményeim a lehetőségeinkkel kapcsolatosan, de annál megvesztegethetetlenebbé váltam a magam megfogalmazásaival szemben. Nem hittem többé, Pilinszkyt olvasva, hogy helytelen a világos látásra való törekvés, azaz nem akartam többé elkendőzni, megszépíteni érzéseimet, a többiekről és a magamról alkotott képet."

Későn adta fejét novellaírásra, de ez a késlekedés talán javára vált. Bevallom, a novella sosem volt a műfajom.  A tárcanovella különösen, mivel az műfaja szerint még kötöttebb, a témákat illetve is, általában naprakész, néha túlságosan is. Nem szeretem, mert nagyon kötött, nagyon rövid, és eszméletlen zseniálisnak kell lennie, hogy e néhány oldal magával ragadjon. Takács Zsuzsa sikerrel vette az általam felállított akadályokat, és tette mindezt hamisítatlan egyediséggel. Az első tárcanovella azonnal magával ragadott, talán az lett a kedvenc számomra. Csak ajánlani tudom!

Köszönet a Magvető Kiadónak a lehetőségért! Kattints a borítóra, ha felkeltette az érdeklődésed!

Április 26-án, szerda délután 17-18 óra között lesz a kötet bemutatója az új Magvető Caféban. Érdemes ellátogatni oda, és szétnézni a programok között!

Kövess minket Facebookon!

Ha érdekelnek írások a mai magyar valóságról, ne habozz!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr2612436435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása