Hogyan élt egy kóbor lovag a Trónok harca előtt?

2017. április 25. 07:46 - GReni

Könyvajánló - George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja

"Királyvár nyomornegyedében malacokat hajkurászó Dunk élete először akkor vett váratlan fordulatot, amikor egy kóbor lovag maga mellé vette fegyverhordozónak. Tíz évvel később az újdonsült lovag élete újabb fordulatot vesz, amikor első lovagi tornáján a Targaryen-ház tagjaival vívhat. Ám aki sárkányokkal táncol, könnyen megégetheti magát…"

westeros-game-of-thrones-song-of-ice-and-fire-map-fantasy.jpg

George R. R. Martin nevét mára a világ minden táján jól ismerik. A tűz és jég dala sorozatáért milliók rajonganak minden kontinensen, a regényekből pedig az HBO készített egy látványos, milliárdokat hozó tévésorozatot Trónok harca címmel. A Hét Királyság lovagja közel egy évszázaddal korábbra repíti el az olvasót és Westeros egy más arcát mutatja be számunkra. A kötetet egy kiváló fantasyillusztrátor, Gary Gianni remek rajzai tesznek még színesebbé. A tűz és jég dala regények rajongói számára kötelező olvasmány!

A kötetben három történet kapott helyet, melyekben nyomon követhetjük két vándor útját. Megismerjük a 18 év körüli Dunk küzdelmét, hogy igazi lovaggá válhasson és hűséges kis fegyverhordozója, a 10 év körüli Egg mindennapjait. Ebben a kötetben nem a királyság sorsa a fő vonal, hanem az átlagember mindennapi gondjai, küzdelmei a napi betevőért és a remény, hogy az élet lehet jobb.

1_22.jpg

A történet úgy kezdődik, hogy Dunk, a kóbor lovag eltemeti hű barátját, kit fegyverhordozóként szolgál, s kinek a lovaggá ütését köszönheti. Épp egy lovagi tornára tart, amikor találkozik egy kölyökkel, aki csatlakozni szeretne hozzá fegyverhordozóként. Először ellenáll a tisztességéről és becsületéről ismert Dunk, végül Egg mégis vele tart, hogy együtt induljanak neki Dunk élete első lovagi tornájának. Így indulnak el a számos mozgalmas kaland felé vezető ösvényen, melyen aztán évekig kísérhetjük őket.

„– Nem, egy kés is elég lesz. És jobban teszed, ha itt leszel, amikor visszajövök, hallod? Ha kirabolsz és elmenekülsz, esküszöm, utánad megyek és elkaplak. Kutyákkal!
– Nincsenek is kutyáid – mutatott rá Egg.
– Szerzek néhányat, csak miattad.”

3_8.jpg

Az élet persze nem egyszerű, találkoznak jóval és gonosszal. Összeesküvés, intrikák, árulások, fennhéjázó nemesek és lovagok, felkelések. Aki már ismeri Westeros világát nem lepődik meg a sok dicstelenségen, kegyetlenségen, bár ami lényeges különbség, ezekben a történetekben jobban megjelenik a jó és rossz harca, ahol a rossz elnyeri büntetését, a jók pedig jutalmukat. Közelebb állnak a tradicionálisabb kalandregények világához, mint világhírű nagytestvérük, de azért fel-felbukkannak fantasy elemek is. Szórakoztató, olvasmányos történetek, könnyed hangvétel színes és érdekes szereplőkkel tarkítva. A két főhőst csak szeretni lehet és értük, velük izgulni, hogy a kalandjaik jó véget érjenek.

2_10.jpg

És egy kis érdekesség a bejegyzés végére, hogy bár A tűz és jég dala sorozat és A Hét Királyság lovagja eseményei között hosszú évtizedek teltek el, felcsillant a szemem, mikor ismerős nevekre bukkantam. Említésre kerül Aemon mester, aki akkor még ifjú Targaryanként éli mindennapjait és él-hal a könyvekért, de találkozunk Walder Frey-el is, akire a Stark család kedvelői biztosan nem jó szívvel gondolnak. Mondanom sem kell, hogy a pici Walder sem lett a kedvenc gyerekszereplőm a kötetben...

ahetkiralysaglovagja.png

Köszönjük az Alexandra Kiadónak a recenziós kötetet! Ha felkeltette az érdeklődésed, kattints a képre.

Kövess minket Facebookon!

A következő linken pedig olvashatsz Urbánszki László izgalmas kalandregényéről! Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4312450703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása