Csúcstalálkozó telefonfülkében

2017. május 05. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Nógrádi György: Szerencsénk volt, túléltük

 nogradi1.jpg

Nógrádi György - tudjuk, ki az, ugye?
Az a pergő beszédű, érveit csípőből lövő,
számnevekkel ellátó, szemüvegét lazán tartó figura,
akinek jóslataira oda kell figyelni.

Egy riport kapcsán régebben beszélgettem Nógrádi Györggyel, és rákérdeztem arra, honnan ez a néha percre pontos emlékezés világtörténeti és magán vonatkozású esetekben, amikor én néha már arra sem tudok válaszolni, hogy tegnap mit ebédeltem. Tudomásomra hozta, hogy naptáraiba jegyez be mindenfélét, és azokat meg is őrzi. Amikor szükség van adott témában visszaemlékezésre, egyszerűen csak fellapozza.

Hja, hacsak így nem.
Hát így könnyű.

Oké, viccelek.
Van abban valami tiszteletreméltó következetesség, amikor valaki napról napra képes feljegyezni, hogy mikor, kivel, hol volt, miről mi volt a benyomása, hogyan érezte magát az adott helyen, időben, történt-e valami említésre méltó apróság, humorbonbon, amelyre jó lesz emlékezni évek múlva is.

A szerző előszavában kifejti eddigi írói munkásságát, és megemlíti, hogy hosszú tépelődés után döntött úgy, hogy olyan XX és XXI. századi történésekről ír, amelyeket vagy fontosnak tart, vagy valamilyen módon az események résztvevője volt. Ahogy írja, a könyvét "nem történelemkönyvnek" szánja, "hanem egyfajta elbeszélésnek, értékelések láncolatának".

A kötet két részből áll. Az egyikben értékeli és elemzi az eltelt százegynéhány év történéseit, a második részben pedig a sajtóban megjelent 2015-ös, 2016-os cikkeiből szemelget.

Az első részben, amely A nagyhatalmak a második világháború után fejezet címet kapta, egyértelműen megállapítja, hogy Európa elveszítette vezető helyét, szerepét a nemzetközi kapcsolatok rendszerében. Nógrádi György szokása szerint elhalmoz bennünket statisztikai adatokkal, de amely adatokra nem lehet nem odafigyelnünk. "Európa történelmében 2659 nagyobb csata zajlott le, és ebből 1136 csatát a franciák vívtak meg. Ezer év alatt harmincöt nagyobb háborút folytattak, és az államhatárok gyakorlatilag ugyanott vannak, ahol ezer évvel ezelőtt voltak." Na, más most, ehhez képest jött az első és a második világháború, és felgyorsult a világ pénz, technológia és tudás szempontjából. Hitted volna-e, hogy "egy ellenséges katona megölése az Észak-Dél háborúban huszonötezer dollárba került, a második világháborúban százezerbe, a vietnami háborúban pedig négyszázezerbe"?

Sorra veszi a világ főbb fontos politikai döntéseit, irányvonalait hét nagy csoportra osztva.nogradi2.jpg
Amerikával kezdi a művet, elemzi döntését az Ázsia-politikában, majd elfogadták Európa kettéosztottságát és a fennálló status quót, szeptember 11-e után pedig az USA kijelentette, hogy számára a biztonság fontosabb, mint az emberi jogok.
Kínáról megállapítja, hogy az ország ma már egyáltalán nem érdekelt a gagyik exportálásában, hogy hosszú távú stratégiai célokat tűztek ki az állam elé, és hogy a kínaiak migrációja jelentősen segíti a kínai célok globális sikerét.
Szó esik Németország, Oroszország, Jugoszlávia helyzetéről, háborúiról és békéiről, valamint az arab tavaszról és következményeiről.

Nagy erőssége az első résznek az olvasmányosság, az érdekességek beemelése neves politikusokról, beszédek citálása, híres mondásokból származó AHA élmények meglepetései az olvasó felé.

Mostanában mintha divatba jött volna a XX. század nagy uralkodó ideológiájáról írni, Nógrádiétól eltérő műfajban, regényes formában. A közelmúltban (két éve) jelent meg Ken Follett Évszázad trilógiájának harmadik kötete, Az örökkévalóság küszöbén, de a témában feldolgozásra került a kevésbé ismert Portugália története is (többek között), José Rodrigues dos Santos regénye, A lótusz virágai című kötet volt a kezemben napokkal ezelőtt, és meg kell, hogy mondjam, faltam. Nem a cselekmény miatt, hanem az ideológia leírása és kontextusba helyezése miatt. És erre itt Nógrádi György műve is, amely nem regény, nem történelemkönyv, de bőséggel fogyasztható a laikus érdeklődő számára is.

A második rész cikkei? Brexittől a terroristákig, Szíriától Kárpátalján keresztül Brüsszelig mindenki tollhegyre lett tűzve. Érdekesen, hitelesen, értékesen. Ahogy Nógrádi szokta.

Kérem szépen, tudom én, hogy Nógrádi György megítélése hazánkban erősen megosztott. Mondják rá, hogy nagyképű, hogy öntelt, de kit érdekel, ki mit mond? mindez nem érdekes: tud.
Aki ezt kétségbe vonja, annak javaslom, üljön le vele egy kellemes kis disputára, ahol ő mindenféle segédeszközt igénybe vehet a vita során. Nógrádinak elég lesz a szemüvege, amit hanyagul a kezében fog lóbálni. Néha, lehet, bele fog kortyolni az elé tett pohár vízbe is, mert ki fog száradni a szája, annyi mondanivalója lesz a témában.
Fogadjunk?

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints!

nogradi.jpg

 

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Kíváncsi vagy, kinek a regénye citálja az alábbi idézetet, és helyezi a megértés fényébe a XX. századi diktatúrákat? Akkor kattints!
"
Machiavelli véleménye szerint a politikának nem az állampolgárok erkölcsével kell foglalkoznia, hanem a jólétüket és biztonságukat kell biztosítania. Ezért olyan fogalmak helyett, mint a jó vagy rossz, inkább arról beszél, hogy mi a hasznos, szükséges, veszélyes vagy káros."

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1412441703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibitron79 2017.05.05. 10:38:35

Nógrádi, mióta a migráns veszélyre, kerítésépítésre és hasonlókra hívja fel a figyelmet, kiátkozott, megveszekedett hülye szerepbe került egy bizonyos kör szemében. Hallgattam pár vitáját Tálassal és hasonló "szakértőkkel", persze, hogy lemosta őket. Hallgattam pár előadását, kb ugyanazt mondja el, még poénok szintjén is lassan 3 éve.Ettől függetlenül a legfelkészültebb ember a szakmájában idehaza, és ezt nem lehet elvitatni tőle.

Burgermeister 2017.05.06. 13:31:25

Ma vettem meg a könyvét, 7főn elkapom a közgá' előtt egy didkre. :)
Lehet rá mindenfélét mondani de felkészült, van tudása, tapasztalata...és tessék utána csinálni....nem tudják.
szóval nekem migráncs, merkelnyanya és hasonló kérdésekben ő a mérce

Tamáspatrik 2017.05.07. 21:35:09

Nógrádi nem szakértő, hanem közhelyes dumaláda, időként demagóg - gondoltam eddig és ez a cikk is megerősített ebben.

Szakaly Gyorgy · http://szakalygy.uw.hu/index.html 2017.09.27. 08:46:51

@Tamáspatrik: Kedves Tamás vagy Patrik!
Igazad van!
Az igazság közhelyes, a hazugság kreatív. Én mégis inkább az igazságot választom, még ha közhelyes is.
A demagóg eredeti ógörög nyelven népvezetést jelent, én inkább népművelésnek fordítanám. Ez is stimmel. Nógrádi a népet oktatja, a többiek pedig csak butítják. Arról nem tehetek, hogy a liberálfasiszták ezt a pozitív kifejezést is szitokszóként használják, és elferdítették a jelentését olyan szavakhoz hasonlóan, mint amilyen például a nacionalizmus.
süti beállítások módosítása