Európa különleges országai, a szigetországok

2017. május 09. 07:52 - GReni

Európa fővárosai 2. rész

Európai fővárosok sorozatunk második részében a szigetországokba látogatunk. Ezek olyan független államok, melyek teljes területükkel egy vagy több szigeten fekszenek. A szigetek különleges részei a kontinenseknek, hiszen az összes odatévedő nép, mely rendszeresen felkereste vagy meghódította őket, mély nyomot hagyott kultúrájukban, valamint sok esetben elmondható, hogy élnek ott olyan állat- és növényfajok, melyek a világnak csak egy-egy szigetén élnek meg. Mára számos olyan szigetország van, mely elsődlegesen turizmusból él, ilyen például Málta is.

1_24.jpg

Izland, Reykjavík

Izland, a mesebeli jégvilág, a tündék otthona, egy lenyűgöző szépségű ország, egy vulkanikus sziget, melyet gyönyörű gejzírek, gleccserek, vízesések, forró vizű medencék, jég borította fennsíkok, vulkánok (140 vulkán!) tarkítanak, és bár közel az Északi-sarkkör, mégsem annyira fagyos, hála a Golf-áramlat közelségének. Mindössze 320 ezer lakosával Európa legritkábban lakott országa címet viseli. Reykjavík takaros kis főváros a világ legbiztonságosabb országában. Az ilyen festői környezet nem meglepő, ha megihleti az itt élőket, világelsők az egy főre jutó kiadott könyvek számában. Bár a főváros rendelkezik hangulatos kis utcákkal, főtérrel, múzeummal, katedrálisokkal, a turisták általában nem emiatt érkeznek ide. Legszembetűnőbb, legmagasabb, legismertebb temploma a város minden pontjáról jól látható Hallgrímskirkja, mely az ország természeti értékeire utalva bazalt lávaoszlopok alakját hivatott utánozni. A természet egyik legcsodálatosabb jelenségét a Sarki Fényt is megcsodálhatjuk a fővárosból, de szakértők szerint a legjobb megfigyelési ponthoz 20 percet kell autóznunk Reykjavíkból.

reykajvik.jpg

Ciprus, Nicosia

Évezredes múltjának köszönhetően több ezer éves történelmi emlékek várják a Ciprusra látogatókat. Festői szépségű hegyvidéki falvak, tengerpartok, templomok és lüktető nagyvárosok. Az ország földrajzi értelemben ugyan Ázsia része, de az Európai Unió tagja. A szigetet évente több százezer turista választja nyári kikapcsolódása helyszínéül gyönyörű tengerpartjai és kulturális látnivalói miatt.  Nicosia a világ utolsó kettéosztott fővárosa, és a sziget középső régiójában fekszik. Az ország kulturális központja 9 múzeummal büszkélkedhet, emellett színház, galériák, és a szórakozásért érkező turisták számára számos étterem, bár, kávézó és klub, valamint butikoktól hemzsegő sétálóutca is helyet kapott a városban. A látnivalók közül érdemes kiemelni a gótikus művészet egy gyönyörű építményét, a Selimiye mecsetet, amelyet eredetileg katedrálisnak (Szent Sophia Katedrális) építettek a 13. században, évszázadokkal később alakították mecsetté, amely a legszebb és legnagyobb mecset a városban.

nicosia_01-2017_img20_view_from_shacolas_tower.jpg

Málta, Valletta

Málta egy dél-európai törpeállam, mely a Földközi-tenger középső részén található. Turisták milliói keresik fel évente az Unió legkisebb tagállamát. Mediterrán éghajlatának köszönhetően az év nagy részében ragyogó napsütés jellemzi, a tél is enyhe és esős. Az ország bővelkedik kulturális és természeti látnivalókban is, bár saját tapasztalat, hogy jó szervezéssel két hét alatt bejárhatóak az ország szigeteinek érdekesebb, színesebb látnivalói. Fővárosában nehéz csupán egy látnivalót kiemelni, ezt az is igazolja, hogy Valletta teljes egészében az UNESCO Világörökség része. Három oldalról a tenger, valamint erődítményfalak határolják. Erődök, templomok, múzeumok, színházak, hangulatos dimbes-dombos utcák, gyönyörű régi házak zárt balkonokkal, csendes kis mellékutcák eldugott éttermekkel. A város szinte mértani középpontjában találjuk leghíresebb katedrálisát, a Szent János társkatedrálist, ami az alábbi képen is jól látható a Grand Harbour-be érkezve (Nagy Kikötő), amely számos utazó- és vitorlás hajó célállomása.

valletta.jpg

Írország, Dublin

Ez a varázslatos szépségű ország egész évben gyönyörű zöld, tele természeti látnivalókkal, kelta emlékekkel, és ez a hely, ahol az emberek barátságosabbak, és a tea minden gondra gyógyír. Mit érdemes megnézni Írországban? Ez egy nagyon hosszú lista, amelyből néhányat emelek csak ki: óceánparti sziklák, hihetetlen ötezer éves kőépítmények, Európa legszebb fasora (ami a Trónok harca című sorozatban is látható), várromok, kastélyok, kolostorok. Egy kedves ünnepükről egy korábbi cikkünkben a linkre kattintva olvashattok. És persze ne feledkezzünk meg a fővárosról, Dublinról, ahol van gyönyörű park, állatkert, csodás épületek, székesegyház, kirakodó vásárok és persze a finom sörök kedvelői ki ne hagyják a Guiness gyárlátogatást. Ha valaki a világ talán legszebb könyveire kíváncsi, akkor feltétlenül látogassa meg „A régi könyvtárat” (The Old Library), ahol megtekinthetőek a középkori ír kódexek. Kiemelném a látnivalók közül a Dublini várat (Dublin Castle), mely nemcsak külsőre impozáns, a pazarul berendezett termeiben napjaink konferenciáinak, elnöki avatásoknak és fontosabb politikai eseményeknek is otthont ad. Emellett alagsorában régészeti kiállítás mutatja be a vár történetét. A turisták számára szomorú információ, hogy Dublin Európa egyik legdrágább városa.

the_dubhlinn_gardens_dublin_castle_01.JPG

Egyesült királyság, London

Az Egyesült Királyság egységállam, melynek négy országa Anglia, Észak-Írország, Skócia és Wales. A Brit-szigetek hosszú időn át védettséget jelentettek a kulturális örökségeknek, ezt igazolja a kéttucatnyi világörökség. Rengeteg különleges, gyönyörű látnivalóért érdemes ellátogatni ezekre a területekre, akadnak itt vadregényes nemzeti parkok, kedves kisvárosok, Loch Ness legendás szörnye, Nessie, az óriások útja, amely 40 ezer bazaltoszlopból álló orgona és az UNESCO Világörökség része, fenséges kastélyok, Stonehenge, a titokzatos monumentális őskori építmény, és még hosszan sorolhatnám. Fővárosa, London a Temze két partján is képes napokra lefoglalni a turistákat. Többek a között a Buckingham-palota, a Tower, a Westminster apátság, a Trafalgar tér, múzeumok, könyvtárak, stadionok, székesegyház, parkok, bevásárló és szórakoztató negyed, és persze kötelező látnivaló rajongóknak a Harry Potter Múzeum. Kiemelném a rengeteg látnivaló közül a Westminster-palotát, ahonnan indulva rengeteg izgalmas látnivaló rövid idő alatt elérhető, mint az a következő képen is jól látható.

london.jpg

Kövess minket a Facebook-on is!

Ha kíváncsi vagy a sorozat első részére, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7712483987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása