Az éjszaka törvénye

2017. május 14. 07:34 - GReni

Könyvajánló - Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye

„Dennis Lehane regénye egyszerre kalandos és lírai utazás a húszas-harmincas évek Amerikájába, egy mára legendássá vált, letűnt korszak mélyére, amelyben virágzott a szeszcsempészet, a bűnözőket hősként tisztelték, és a gyarlóság az ország nemzeti erényének számított.”
y412aj3k1nujtbgcxxezvylnvsc.jpg

„Néhány évvel később Joe Coughlin lába egy cementtel teli kádban végezte a Mexikói-öbölben ringatózó vontatóhajón.”

Dennis Lehane nyitómondata határozottan figyelemfelkeltőre, ütősre sikerült, de lássuk a folytatást, amiből kiderül kicsoda Coughlin és mi kárhoztatta erre a végre.

Joe Coughlin egy húszéves ír tolvaj, aki olasz haverjaival az éj leple alatt kirabol bárkit, aki könnyű prédának tűnik, és nem mellesleg a bostoni rendőrség helyettes főparancsnokának fia. A megszokott piti bűnözői életmódja ott borul teljesen, amikor 1926-ban egy napon rossz embert rabol ki...

Bostonban két fő rivális uralta a szeszcsempész ipart, Albert White és Tim Hickey. De mi történik, ha véletlenül egyikük kaszinóját rabolja ki? És, ha ez még nem lenne elég, hogy halálos veszélybe sodorja magát, Joe beleszeret Albert pillangójába, Emma Gouldba. Ez volt az a pillanat, amikor élete végképp fenekestől felfordul.

A lány minden estéjét, amikor nem Alberttel volt, Joe-val töltötte.

„Szavakra nem igazán fecsérelték az idejüket. Legalábbis semmi olyanról nem beszéltek, ami kívül esett egymás iránti függőségükön.”

Titokban találkozgattak, de időnként, amikor Joe és Emma biztos volt benne, hogy Albert nincs a városban megkockáztattak egy-egy nyilvános találkozót. Egy puccos étteremben vacsoráztak, mikor összefutottak Joe apjával. Élveztem ezt a kínos kis vacsorát, szinte láttam magam előtt, ahogy a szereplők kényelmetlenül fészkelődnek a helyükön. A bűnöző fiú, a pincérnő, aki az alvilág fejének is ágyasa és az elismert rendőrtiszt. Érdekes asztaltársaság és apuka egész jól viselte a szitut.

„Nagyon is tisztában vagyok azzal, hogyan keresi a fiam a kenyerét. Ezért joggal feltételezhetem, hogy egy bűncselekmény hozta össze magukat, vagy egy olyan létesítményben ismerkedtek meg, amit többségében alvilági figurák látogatnak.”

A rablást és a titkos légyottokat csak tovább bonyolítja, hogy Joe Albert riválisának, Tim Hickeynek dolgozott. Tim rendkívüli ravaszsággal építette fel birodalmát. A szesztilalom kezdetén mindenkivel üzletelt, míg végül virágozni nem kezdett a karibi rum üzlet kubai beszállítóinak köszönhetően. Emellett a kaszinókból folyt a pénz rendesen.

„Tim Hickey Boston maroknyi tiszta kaszinóinak egyikét működtette, ami ennek köszönhetően a város egyik legnépszerűbb helyének számított, főleg a felsőbb körökben.  Tim arra tanította Joe-t, hogy cinkelt játékkal kétszer, legfeljebb háromszor ugyan át lehet vágni a kuncsaftot, de ő nem arra utazott, hogy párszor lehúzza a vendégeit. Ki akarta őket szipolyozni, életük végéig.”

Emma és Joe egy nap úgy dönt elegük van ebből az életből és elhatározzák, hogy lelépnek. Egy rablás még vár Joe-ra. Az a pénz elég lesz, hogy elszökjenek. Persze, amikor az alvilággal dolgozol az álomvárak hamar összedőlnek és könnyedén válhat belőled rendőrgyilkos, de ha jól játszod a lapjaidat a börtönben és szabadulás után...akár a maffiózók jobbkeze is válhat belőled. Ez akkor válik még érdekesebbé, mikor az ír srác az olaszok közé áll, hogy lenyomja az ír maffia fejét...

A cselekmény ezután eléggé akciódússá válik, de a könyv mégsem nyert meg egészen magának. Az alaptörténet jó, a könyv olvastatja magát, de Joe-t nem kedveltem. Hiányzott a jellemfejlődése (vagy csak én nem láttam a sorok között?). A kezdő fiatal bűzöző egy extrém túlélő, aki egész magasra küzdi fel magát, miközben kétszer is rátalál a szerelem, megjárja a mennyet és a poklot is. A meló nem egyszerű, mindenki megvehető, ha mégsem akkor marad a jó kis gépfegyveres megoldás. Rengeteg izgalom és akció során végignézzük, hogy lesz a piti tolvaj kőkemény maffiózó, de mégsem ismerjük meg igazán Joe-t. Az eseményeket csak tovább bonyolítja, hogy nem kis harcot kell vívnia vallási fanatikusokkal. Isten és a Ku Klux Klan hívei is megnehezítik Joe mindennapjait. Fordulatok, izgalmak, erőszak, némi hittel, szeretettel, hűséggel fűszerezve, emberi tragédiákat boncolgatva, mindez humorral fűszerezve.

A regényből Ben Affleck készített filmet, íme a szinkronos előzetes:

A kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

konyv.jpegA képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelne egy másik krimi, ami szintén a 20. század elejére repít? Igen? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr612495165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása