Apám, ez itt Horthy!

2017. május 22. 07:43 - Carbonari

Könyvajánló - Murányi Marcell: Apám, ez itt Horthy!

 2aa.jpg

121.
Horthy Miklós ennyi éve született,
és az ország 1989-ben (!!) ennek az évfordulónak
teljeskörű megünneplésére készül.
A probléma: Budapesten a semmiből felbukkan egy csepürágó,
aki szerint Horthyt nem ildomos ünnepelni, és különben is 
hol van az új Erzsébet-híd, és mi az,
hogy itt senki sem ismeri Kádárt?

Budapest, 1989. A fővárosban és mindenütt javában folyik az uram-bátyámozás, a megesett sértések kardos párbajjal kerülnek lerendezésre le, és egyáltalán, az úri becsületszónak még tartalma van.

Szóval Vitéz Nagybányai Horthy Miklós őfőméltósága születésének 121. évfordulójára készül az ország, óriási csindradattával. Úgy, mint díszszemle, repcsik röpködnek oda-vissza a Duna felett, vurstli, ingyen sör és virsli, paszományos nagyurak, meg a mit csak akarsz.

A Budaörsi-hegyek alatt azonban valami készül a részecskegyorsítóban. Hogy van-e ennek köze ahhoz, hogy először csak elmegy a fővárosból az áram, aztán félbevágott torzót találnak a Károly-hídon, nem lehet tudni. Mint ahogy azt sem, hogy hogy a fenébe tűnt fel egy csepűrágó a semmiből egy folyófélében. Az idegen aranyszínű köntösben pompázik (ez fontos), és nem ért semmit a körülötte folyó disputából.

A csendőrség, rendőrség, belbiztonság és egyéb potentátok mindenesetre ráizgultak a jelenségekre, folyik a verseny az idővel, és még a sajtó is ráharapott a rejtélyes eseményekre. Magas rangú kormánytisztviselők, grófok, és egy pryor is érdekelt az ügyben.  Ahogy halad az ember a cselekményben, annál rejtélyesebbé válik minden.

A csepürágó, aki a Kádár mennyországból, Nagy Imre újratemetése napján bukkan fel a horthyzó Magyar Királyságban, lehet, hogy nem is véletlenül bukkant fel? Lehet, hogy sokkal többet tud, mint amennyit hajlandó magáról elmesélni? Lehet, hogy egyáltalán nem őszinte a felhördülése a magyar főváros jelenségeire, és csak alibiből horkan fel, hogy "apám, ez itt Horthy!"?

Lehet-e ennek a huszadrangú színészpalántácskának valami köze egy 500 éves jövendöléshez?
Ki és miért vigyázza féltékenyen ilyen hosszú ideje, hogy valamely késő korok gyermeke rést üt-e a pajzsban, arany színű köpenyben?

Budapest pedig önfeledten elmerül az ünneplésben, miközben kardok és pofonok csattannak, lövések dördülnek, autók üldöznek autókat, és senki, semmi sem az, aminek elsőre látszik.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints!

2a.jpg

 

Köszönjük, 21. Század Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Titkos katonai projekt, amelyet az emberiségből kiábrándult tudós saját céljaira használ fel.
Célja: kapcsolatfelvétel az idegenekkel.
Következmény: katasztrófa.
Katasztrófa?!
Nem értem, min csodálkozol.
Érdekel? Kattints!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7012512967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása