Egy változatos birodalom: Benelux Államok

2017. május 23. 07:46 - GReni

Európa fővárosai 4. rész

Belgium, Hollandia (Nederland) és Luxemburg: három ország, melyek rengeteg dologban különböznek egymástól, mindhárman igazi egyéniségek eltérő kultúrával, ugyanakkor összeköti őket a 20. század közepe óta a gazdasági és politikai unió. Ez a három ország alkotja a Benelux Államokat, melyet Európa kapujának is neveznek.

fovarosok_4.jpg

Belgium/Belga Királyság, Brüsszel

Belgium könnyen rabul ejti a turistákat hangulatos középkori városkáival. Az ország rengeteg látnivalót tartogat az ide érkezők számára. Miközben ismerkedünk a városokkal elengedhetetlenül hozzátartoznak a belga életérzés megtapasztalásához a mennyei sörök, a világhírű belga csokoládék és a gofri. Számos olyan értéket őriznek ezek a városok, melyek az UNESCO védelme alatt is állnak. Többek között érdemes meglátogatni a fallal körülvett flamand beginaudvarok egyikét, a Plantin-Moretus Múzeumot Antwerpenben vagy a Le Canal du Centre négy hajóemelőjét, melyek különleges látványt nyújtanak. Kiemelném a látnivalók közül a Tournai-ban található Notre-Dame Székesegyházat, mely egy gyönyörű műemlék templom Belgium legnagyobb városában. A katedrális története eléggé kalandos, a 12. század elején megkezdték az építkezést, majd a következő évszázadokban alakult ki mai képe, emiatt három építészeti stílus nyomait viseli magán: románkori főhajó és tornyok, a kereszthajó átmeneti jellegű, a kórus pedig gótikus stílusban épült. Gyönyörű szoborgyűjteménye és románkori falfestményei teszik még különlegesebbé ezt a látványos épületet.

belgium_tournai.jpg

Fővárosa, Brüsszel az Európai Unió székhelye, ahova a fapados légitársaságoknak köszönhetően pár ezer forintért elrepülhetünk, hogy megtekintsük számos látnivalóját. Tehetünk egy sétát a Grand Place-en, mely Európa egyik legszebb tere, megnézhetjük a híres pisilő kisfiút és párját, a Manneken és Jeanneke Pist, az Atomiumot, számos múzeumot, a Királyi Palotát és gyönyörű kertjét, az Európai Negyed üvegpalotáit vagy vásárolhatunk Marolles hangulatos bolhapiacain. A főtéren (Grand Place/Grote Markt) biztosan megakad a szemünk egy lenyűgöző épületen, mely a 15. században gótikus stílusban épült városháza.

belgium-brusszel.jpg

Hollandia/Holland Királyság, Amszterdam

A Holland Királyság négy gyönyörű részből áll: Hollandia, valamint Karib-szigetekhez tartozó Aruba, Curaçao és Sint Maarten. A takaros házairól, szélmalmairól, zöld legelőiről, végtelen tulipánmezőiről, fapapucsairól és mennyei sajtjairól, söreiről híres országot imádják a turisták. Két hatalmas gyönyörű nemzeti park és számos látnivaló közül választhatnak az ide érkezők. Vár Hága a királyi város, Leiden az egyetemi város, Utrecht hangulatos ódon épületeivel hódít, de Eindhoven-t is érdemes megnézni, bár ez Hollandia legrégibb városa ma csúcstechnológiai iparáról híres. Megér egy kirándulást Hollandia leghíresebb tere a Vrijthof Maastricht-ban, mely egész évben fesztiválok színhelyéül szolgál, és a szélmalmok hazájában kihagyhatatlan Kinderdijk, ahol a 19 szép állapotban levő szélmalom különleges látványt nyújt. Az ország egyik különleges látnivaló Halsteren-ben található, amely egy kis település a belga határ közelében. Itt található a Roovere erőd, ahol egy csillag alakban kimélyített csatorna fut körben a földsáncok között. A védelmi vonal állapota az elmúlt évtizedekben sokat romlott, ezért arra jutottak, hogy felújítják és megnyitják a turisták előtt. A felújítás során a túraútvonal keresztülhalad az egyik vizes árkon, ehhez hídra volt szükség. Egy kreatív építész csapat megtervezte és kivitelezte a Mózes-hídját, melynek különlegessége, hogy azt az illúziót kelti, mintha kettévált volna előttünk a víz. A híd ugyanis teljesen a vízbe van süllyesztve, így messziről szinte láthatatlan.

hollandia_mozes_hid.jpg

A csatornákkal átszőtt Amszterdam ámulatba ejti a látogatókat. Ez a színes város mindenki számára izgalmas kalandot jelent. Többek között a Dam tér, mely a Királyi Palotának ad otthont, számos múzeum, a Rembrandt tér hangulatos parkjával, a Piros lámpás negyed és Európa leghíresebb piaca, az Albert Cuyp piac megér egy sétát. Akarom mondani bringatúrát. Kerékpárra pattanva könnyedén bejárhatjuk a főváros utcáit, hogy magunkba szívjuk a város hangulatát és gyönyörködjünk a jellegzetes házak és az apró hidak látványában. Az út alatt biztosan megragadja a tekintetünket az a színkavalkád, ami a Bloemenmarkt-ot, a világ egyetlen úszó piacát jellemzi.

hollandia_amszterdam.jpg

Luxenburg/Luxenburgi Nagyhercegség, Luxenbourg

Európa leggazdagabb országa festői környezetben helyezkedik el. Északi részén gyönyörű magas hegyek, dús erdőségek, hangulatos túraútvonalak és kedves, romantikus kis falvak tarkítják, míg a déli országrész lankáival, széles völgyeivel hódít. Mesebeli várakért az Eisch-patak völgyét mindenképpen látogassuk meg, a Hét kastély völgyének is nevezik. A kicsiny falvak, a csend, a végtelen zöld, a számos kastély, az ódon várfalak mind azt az érzést keltik az utazóban, hogy egy tündérmese helyszínére csöppent. Luxemburg Kicsi Svájca, csak így becézik Mullerthal régiót, szintén egy mesebeli, gyönyörű kirándulóhely. Jól kiépített túraútvonalai keresztülhaladnak bámulatos völgyeken, és különleges szikláknak, valamint a híres Schiessentumpel vízesésnek ad otthon. Ez a híd alatt zubogó szépség varázslatos látványt nyújt.

luxemburg_mullerthal.jpg

A fővárossal nehéz betelni. Számos történelmi nevezettességnek ad otthont. Kéttornyú katedrálisa Vak János sírjával, mely szinte a város minden pontjáról látható, a gyönyörű reneszánsz stílusú hercegi palota, kolostorok, múzeumok, az egykori erőd alatt fellelhető kazamaták, az Arany Hölgy, mely egy gránit obeliszk tetején álló aranyozott bronzszobor kezében babérkoszorúval. Az erődítmények és az óváros az UNESCO védelme alatt áll. Még különlegesebbé teszi a várost a közel 100 viadukt, melyek közül a legismertebb az Adolphe híd (Adolphe-Breck). A 20. század elején épült híd 153 méter hosszú, 40 méter magasan fekszik és csodálatos panoráma nyílik róla a városra.

luxemburg_hid.jpg

Ha kíváncsi vagy a sorozat előző részeire, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4612510243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Irbisz 2017.05.23. 10:27:18

Azert magarol Luxemburg varosarol irtak szerintem az erös tulzas kategoriajaba esnek.
Ha csak valaki ki nem akarja pipalni hogy itt is jart, vagy nincs böviben az idönek, 1 oras (60-80 kilometeres) körzeteben 15-20 helyszint talal, amelyek több latnivalot es elmenyt nyujtanak.
Ez persze nem azt jelenti hogy csunya, vagy ne lehetne par orat elsetalgatni ott, föleg ha van böven ideje az embernek, hanem azt hogy ha korlatos valakinek az ideje, az ne erre pazarolja.
Nekem csalodas volt mindketszer es a környeken (akar nemetorszagban) joval több elmennyel tudja idejet eltöltteni az ember.
süti beállítások módosítása