Titkok utcája

2017. május 23. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Lesley Pearse: Titkok utcája

 1_6.png

Fifi - és a történet - abban az időben indul, amikor a lányoknak
a társadalom elvárásaival összhangban a háztartás volt - lehetett - a minden.
Sütni, főzni, horgolni, kötni, varrni: minden lány alapkészsége volt.
Ja.
Hát Fifinek nem.
Kotnyeles, lázadó, makacs, lobbanékony, tüzes.
Mellé a hatvanas évekbeli képmutató London, és egy óriási rejtély.  
Yess!

Fifi olyan családba született, ahol a többi testvére mind engedelmes és szelíd, csak ő lóg ki a polgári középosztályból. Vicces, könnyed, törődő természetű lánnyá nőtte ki magát a borzalmas gyerekkorból. Amíg barátnői azon sápítoznak, hogy lehetne valahogy férjhez menni, Fifit a hideg is kirázza csak a gondolatra is attól, hogy bárki bekösse a fejét.
Igen.
Amíg meg nem érkezik az életébe Dan, akinek viszont abszolút nem okoz problémát, ha más ágyneműjébe kell befeküdnie: árvaként nőtt fel, és volt már ágyrajáró is életében. Talpraesett és esze ágában sincs megengedni magának a csalódottságot, mindennek meglátja a humoros oldalát.
Fifit egyszerűen elbűvöli a fiú. Végre valaki, aki őt saját magáért tudja szeretni.
Persze, ehhez a szülőknek is lesz némi hozzászólásuk: az isten szent szerelmére, egy aluliskolázott vándorkőműves?!

A kezdeti nehézségek után a fiatal pár - miután titokban összeházasodtak - úgy dönt, pokolba a munkanélküliséggel, pokolba a neheztelő szülőkkel, pokolba Bristol kisszerűségével: irány London!
Persze, London sem fenékig tejfel.
Fifinek és Dannak nincs pénze elegáns környékre, polgári jómódban leledző lakásra: szegény környéken, a lány számára szinten aluli lakásba vackolódnak be. Egyetlen előnye az ablak, ahonnan kiváló a rálátás az utca és a lakók életére. A szomszédok sem kifogástalanok, de vannak közöttük rendes emberek is: a Párizsból származó varrónő, Yvette, a lengyel szemétszállítómunkás, Stan, alsó szomszédjuk, a pedáns Frank, vagy kevésbé rendesek, mint Alfie és Molly.

A pokol akkor szabadul el, amikor Fifi holtan találja Alfie és Molly kislányát, Angelát. Az Alfie-ról terjengő hírek és a kislány feldagadt nemi szerve miatt nincs kétsége afelől, hogy a férfi megerőszakolta saját 7 éves kislányát (és ha mégsem ő volt a tettes?), de utána ki fojtotta meg? Alfie? Vagy valaki más? És ami a legkülönösebb, ki takarhatta be hófehér, makulátlan lepedővel abban a rettenetesen piszkos, elhanyagolt lakásban?

Fifi előbb összeomlik, majd nyomozni kezd. Egy idő után azt gondolja, hogy a történtek mögött sokkal nagyobb rendű dolog húzódik meg, mint ami látszik. De az is lehet, morfondírozik tovább, hogy egyszerűen csak kevés a bizonyíték Alfie elítélésére, ezért toporog a rendőrség. Bármi is az, dönt, az igazságnak ki kell derülnie. Igen ám, de Dannak meg több, mint elege van a szomszédban történt gyilkosságból, és valahányszor Fifi felhozza a témát, némaságba burkolózik. Az sem segít kettejük kapcsolatán, hogy Fifi elvetélt. Közeledik az első házassági évfordulójuk, és minden olyan, de olyan gyászos. A szomszédok is megváltoztak. Akik korábban részt vettek az életükben, szinte bezárkóznak Fifi minden gyilkossággal kapcsolatos puhatolózó kérdésére.

Mi az isten van itt? - néz szét Fifi lehangoltan, és elszántan tovább kérdezősködik. 

A nyomor poklában azonban mindenkinek van félni és félteni valója. Miközben Fifi göngyölíti a szálakat és pár leplet leránt, őt is megregulázza a valóság. Az emberi gyarlósággal eddig még nem találkozott, kissé elkényeztetett úrilány felnő a feladatához és megérti, hogy az eddig vattába csomagolt élete nem folytatódhat úgy tovább, mint eddig.

Vajon ki ölte meg Angélát és miért?
Igaza lesz-e Fifi anyjának, hogy Dan nem méltó a feleségéhez?

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints!

1a.jpg

 

Köszönjük, Alexandra!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Önérzet és irónia: Jordán Tamás, ahogy még nem láthattad. Kattints!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7012489203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása