Fantasy egyes szám első személyben? Lehetetlen!

2017. május 24. 07:43 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Sebastien de Castell: Az áruló pengéje

... és nem az. Nem lehetetlen, a kanadai író és vívás-koreográfus, régész és zenész, Sebastien de Castell megmutatta, hogy ez is lehetséges.

Már megint egy nagyszerű fantasy, már megint a Fumaxtól! Kedves Fumaxos fiúk-lányok, komolyan kérdezem: nem unjátok még, hogy szinte minden mesteri, újszerű, mégis ismerős, jól sikerült fantasy-sorozatot ti adtok ki nálunk? Mert én őszintén, már kezdem unni, hogy folyton dicsérnem kell a Fumax fantasy részlegét! :)

A könyv egyik külföldi borítójának részlete

Megismerjük Falcio del Mondot, az Öregkabátosok (Greatcoats) Első Kántorát, a 144 mesterien kiképzett Törvény Őrét, akiknek feladata a vidéket járni és igazságot szolgáltatni. Igazságot, nem gazságot, a Törvényt szolgálják, és nem a királyt, nekik nem kell fejet hajtaniuk senki előtt. Hogy miért kántor? Hát mert énekelni is mindannyiukat megtanítják, hiszen az ítéletet és a Törvény szavait énekelve mondják el. Mert így megragad az emberek fejében, így emlékezni fognak rá. De Falcio már öt éve nem számít Első Kántornak. A királyát megölték, és ő, és 143 társa a parancsára - a király parancsára - tétlenül nézte, feladta a várat, a harcot, a királyt. Több ezer katonával szemben, legyenek bármilyen vitéz harcosok, nem lett volna esélyük. Egyetlen feltétel volt: a rendet feloszlatják, az öregkabátosokat a szélnek eresztik és élni hagyják, így teljesíteni tudják a királyuk, Paelis utolsó kérését. Így lesz jövője az országnak, és nem fognak örökké a hercegek és hercegnők uralkodni. 

A könyv másik külföldi és magyar borítójának részlete

A három jóbarát, a három tépettgúnyájú, a három egykori öregkabátos, a tizenkét első egyike: Brasti, az íjak királya, Kest, a pengék mestere, és Falcio, a... nos, nem is tudom. Szócséplés? Becsület? Ékesszólás? Vadság? Megtörtség? Valahogy mindezeknek a kántora most, öt évvel a király halála után még mindig a király csaroitjait keresi. Egy Útrovó Nemes szolgálatában állnak, a leghatalmasabb, Tremondi nagyúr testőrei, ám nem végzik valami jól a munkájukat: megölik a nemes urat, rögtön a könyv elején, aztán menekülniük kell, mert a gyilkosságot rájuk kenik. Egy karaván szolgálatába szegődnek, és útjuk során becstelenség, árulás, a Vér Hete, harcok tömkelege botlik beléjük. Vagyis elsősorban Falcioba. Ő mesél, ő éli át a történteket, megismerjük a múltját, a gyerekkori álmait, azt a végzetes estét, amikor elvesztette szeretett feleségét, amikor bosszút esküdött, hogy megöli a királyt, és amikor végül az új király barátja lett. 

A második rész borítója. Remélem, ezt is átveszi a Fumax :)

Ez a világ telítve van gonoszsággal, mágiával, varázslatos porokkal, és ott a titokzatos Szabó is, aki nem csak a rendkívül ellenálló öregkabátokat, de az élet fonalait is szabja, varrja, megfigyeli. Hiszen egy jó Szabó minden szálról tudja, honnan fut és hová tart. Ott vannak a szentek, mindnek valami hangzatos neve van, sőt, eggyel még meg is ismerkedünk: a Kardok Szentjével, Kinek Pengéje Kettéhasítja A Vizet. Így, csupa nagybetűvel. Ahogy az összes szent ilyen. Egyébként haragszom ám erre úriemberre, Sebastien de Castellre. A könyv végén egy csodálatosnak ígérkező párviadalt, Kest és a Kardok Szentje közötti harcot nem látjuk! Mert Falcio sem látja, hiszen menekül, mert Kest ezt kérte tőle! Az még egy dolog, hogy nem tudjuk meg, mégis hogyan idéztek meg egy véres arcú, vibráló szentet, aki úgy forgatja a pengét, hogy nem is látjuk, hiszen a szemünk azt mondja, egy helyben áll, csak a fülünk figyelmeztet a suhogó pengére. Rendben. De az, hogy nem tudjuk meg azt sem, Falcio mit súgott Kest fülébe a harc előtt - ugyanis egyetlen egyszer sikerült Falcionak párviadalban legyőznie Kestet, ezért lett ő végül az Első Kántor, és Kest sosem tudta, hogy sikerült neki. Most megkérdezte, mi volt a titka, elvégre nem sok esélye van a Kardok Szentjével szemben, Kinek Pengéje Kettéhasítja A Vizet. És ezt, a legmesteribbnek, legcsodálatosabbnak ígérkező pengeváltást nem látjuk, és még idegesítőbb, hogy azt sem halljuk, mit súgott a fülébe. Nem látjuk, ahogyan Kest... na de itt félbe is szakítom a saját mondatomat. 

Sebastien de Castell

A könyv olvastatja magát, a világ újszerű, mégis minden undorítóságával együtt ismerős, és a közelharcok leírása mesteri. Látszik, hogy egy olyan szerző írta, aki tudja, miről is beszél, amikor két ember kardot, tőrt, vagy íjat ránt, elvégre maga is mesterien vív. Egyetlen pont volt, amikor majdnem, majdnem letettem a könyvet, hogy én ezt nem. Amikor az az aljas némber azt ecsetelte, hogyan kínoztatta meg a táltost, a csodálatos, erős, szabadon született, gyors lovat, hogyan változtatta egy valódi szörnyeteggé, aki pusztít, gyilkol, hogyan kínozta halálra az újszülött kiscsikóit a szeme láttára, hogy felébressze gyilkos ösztönét, hogyan tolatta ki a szemüket, égette meg, vágatta szét őket.... ez volt az a rész, amikor tényleg majdnem letettem és hagytam a fenébe az egészet. Azért is, mert rendkívül érzékletesen tudja szemléltetni a világot, látom magam előtt a romlott várost, a harci fogásokat, az öregkabátokat, a dombokat, barlangokat, a tájakat - látom magam előtt a ketrecet, ahol Szörnyeteget tartják, és látom magam előtt a kínzásokat.
Sajnos ebben is akadnak elírások, kimaradt betűk, a szokásosnál kicsit nagyobb számban, de mint mindig, a gyönyörű kötés és ami még fontosabb: a jó történet miatt ezek bocsánatos bűnök. 

Sokan mondják, ha szereted Gemmellt, ezt is szeretni fogod. Nem tudom, én Gemmellt nem annyira szeretem, de ez megvett magának. Nem gondoltam volna, hogy ennyire szeretném majd a következő részt... de mivel ez is csak mostanában jelent meg, sajnos még várnom kell rá.

Ha érdekel a könyv, kattints ide, a kiadótól most kedvezményesen megvásárolhatod!

Kövess minket Facebookon!

Egy másik mesteri fantasyért kattints ide!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr612533901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása