Farkasfalka és maffia: mindkettő számára a család az első

2017. május 26. 00:02 - Carbonari

Könyvajánló - Jodi Picoult: Magányos farkas

langvet4.jpg

A maffia és a farkasfalka működési elve tök ugyanaz.
Mind a kettőnek első a család.
Mindenekfelett.
Ismerkedj meg egy emberrel,
aki képtelen volt egyszerre ember és farkas is lenni.
Nem mindennapi történet!

Bármit is tartsunk a maffiáról, jól működik, mert mindenkinek megvan a maga feladata. Mindenki teszi a dolgát a bűnszövetkezet fennmaradása érdekében. Ha kell, az életét is feláldozza a másikért.

"S miben hasonlít még a falka a maffiára?
Mindkettő számára a család az első.”

„A tévedések olyanok, akár a padláson rejtegetett emlékek: megfeneklett kapcsolatokból hátramaradt régi szerelmes levelek, halott rokonok fényképei, játékok egy fájóan hiányzó gyerekkorból. Amit nem látunk, arra nem gondolunk, ám ettől még valahol mélyen tudjuk, hogy létezik. S azt is tudjuk, miért kerüljük.”

„Amit nem tudunk, sokkal kártékonyabb tud lenni, mint a legszörnyűbb igazság.”

"Mindegy, mennyit teszel valakiért - ha kiskorában cumisüvegből táplálod; ha éjjel hozzábújsz, hogy melegen tartsd; ha eteted, hogy ne legyen éhes –, elég egy rossz lépés egy rossz pillanatban, és ismeretlenné válsz számára."

A szereplők és a történet:

Edward: a „toptesó”, aki lelépett Thaiföldre, mert nem bírta tovább a családjával kapcsolatos titkokat. Ő az 11d.jpgegyetlen, aki tisztában van vele: a király meztelen. Megítélése szerint a kötelességtudó fiú szerepét személyében rossz emberre bízták.
Georgie: az anya, aki a falkavezér felesége, aki hosszú évekkel a házasságkötése után kilép a kapcsolatból - mégpedig saját jól felfogott érdekében. Most pedig szorong és pontosan tudja, hogy nem tud kettészakadni régi és új családja közt, bármi is történik.
Cara: a lány, aki szülei válása után anyja helyett az apját választotta, aki Edwardnak, a toptesójának távozását a családból személyes árulásként fogja fel. Mi a jobb vajon, tűnődik el az olvasó: hetente lecserélt ágyneműben aludni, vagy pár havonta, ötletszerűen leváltottban? Tényleg ez lenne fokmérője a jó anya, jó apa tulajdonságnak? Cara a legimpulzívabb személy a történetben. Saját lelkiismeretfurdalása hajtja, bármelyik szülőjéről is legyen szó.
Luke: az apa. A farkasember. Aki aszerint él, ahogyan a falkája diktálja. A családjával is alkalmazza ezeket az elveket. Felesége nem bírja, és ahogy fenn is írtam, elválik tőle. De a gyerekek? Edward szerint az ő életét tönkretette apja kettős éne. Cara viszont imádja. Magas, izmos, szőke hajú, kék szemű éééés fanatikus. Vagy csak farkas, aki két évig bevette magát a vadonba, falkája volt, és csak azért jött ki onnan, mert ha akkor nem teszi meg, örökre ott marad velük?

Mi a tanulság?
Nem viselkedhetsz emberként a farkasok között és nem engedhetsz a farkas ösztöneinek emberként. Mert sokba kerül. Irgalmatlan sokba. Családba, kapcsolatokba, értetlenségbe, önvádba. Itt ember, ott farkas. Ha jót akarsz magadnak. Ha valaki egyszer elment, hiába jön vissza: semmi sem marad ugyanaz, mint volt. Az ember talán kijön a vadonból, de a vadon sosem jön ki az emberből. Ismerheti-e a gyermek a szülőjét? Bármelyik szülőjét? Igazi külön bolygó valamennyi a maga erényeivel és gyengeségeivel. Külön bolygó, ahová a gyermek csak kivételes esetekben kukucshálhat be, a biztos trauma esélyével. Mi van, ha senki sem  mer megbocsátani a másiknak? Az apa a gyereknek, mert nem ilyen gyermeket akart, a gyermek a szülőnek, mert nem ilyen apát akart?

Megértés, tudás, tisztelet.
A különbség aközött, hogy mit gondolok én arról, hogy anyám/apám mit gondol énrólam, és hogy mi a valóság, ég és föld lehet.
Menny és pokol.
Tűz és víz.

„A sátor belső oldalára csillagokat festettek. Ilyet is csak városi népek csináltak, akik nem vették észre, hogy csak le kéne bontaniuk azt a sátrat, és máris láthatnák a valódi csillagos eget.”          

„A falka olyan, mint a maffia. Mindenkinek megvan a maga helye; mindenkitől elvárják, hogy tegye a maga dolgát. Mindenki hallott már az alfáról – a falka vezéréről. Ő a nagyfőnök, a csapat esze és oltalmazója, aki megmondja a többieknek, hová menjenek, mikor és mire vadásszanak. Az alfa a döntéshozó, a capo di tutti capi, aki tíz lépésről meghallja, hogyan változik meg a kiszemelt préda szívverése, ugyanakkor nem közvetlenül parancsol a beosztottjainak, ahogyan azt a filmekben előszeretettel ábrázolják. Mint döntéshozó, túlságosan értékes ahhoz, hogy veszélybe sodorja magát. Ezért áll minden alfa mögött egy béta, a végrehajtó. A béta megtermett és merész, maga a testet öltött agresszió. Ő vadássza le azt, aki túl közel merészkedik a nagyfőnökhöz – ezzel együtt bármikor feláldozható. Senkit sem érdekel, ha elpusztul, mert mindig akad egy másik erőszakos egyed, aki a helyére lép. Azután ott a tesztelő, aki nagyon óvatos és gyanakvó, nem bízik senkiben. Ott lapul minden sarokban, folyamatosan fürkészi a változást, az újat, hogy ha és amikor megtörténik, nyomban riassza az alfát. Az ő bizalmatlansága szavatolja a falka biztonságát. Ő tölti be a minőségellenőr posztját is. Ha valaki a falkában nem végzi el a feladatát, a tesztelő olyan helyzetet teremt, amelyben az adott farkasnak bizonyítania kell rátermettségét – ilyen lehet például a végrehajtóval vívott összecsapás. Ha pedig a béta nem tudja kiütni, többé ő nem érdemli meg, hogy béta legyen.
A diffúzor farkast sok mindennek hívták már, Hamupipőke-farkastól egészen az omegáig. Bár sokáig azt hitték, született bűnbak és a hierarchia legalja, ma már tudjuk, hogy a diffúzor kulcsfontosságú szerepet játszik a falkában. Mint egy kopasz kis maffiaügyvéd, akin el lehet élcelődni, mégis tudja, hogyan teremtsen egyensúlyt ennyi erős egyéniség között, a diffúzor is oldani próbálja a falkán belüli ellentéteket. Ha két állat marakodni kezd, a diffúzor közéjük veti magát és addig bohóckodik, amíg az indulatok látványosan alábbhagynak, mindenki végzi tovább a dolgát, és senki sem sérül le. A diffúzor távolról sem balek, aki mindig a rövidebbet húzza – övé a létfontosságú feladat, hogy megőrizze a békét. Nélküle a falka nem maradna fenn; a farkasok szüntelenül egymással marakodnának."

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints!

11f.jpg

 

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Toldi Miklós leszáll a földre és kiderül, hogy ő is emberből van. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9512478559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása