Hová menjünk a nyáron? Irány Magyarország és szomszédai!

2017. május 30. 00:03 - GReni

Európa fővárosai 5. rész

Magyarország a Kárpát-medence gyöngyszeme, tele természeti kincsekkel és turisztikai látnivalókkal. Kicsi országunk és szomszédai számos látnivalóval várják az oda látogatókat. Többek között a budapesti Citadella, a bécsi Hofburg, a pozsonyi vár, a bukaresti CEC-Palota, a Belgrádi erőd, a zágrábi Oktogon, a ljubljanai Hármas híd és a kijevi barlangkolostor.

fovarosok_5.jpg

Magyarország, Budapest

Magyarországon számos kirándulóhely, nevezetesség várja a látogatókat. Egy korábbi bejegyzésben kilenc gyönyörű és izgalmas látnivalót mutattunk be. Ha lemaradtál róla, kattints!
Budapestről nagyon nehéz néhány mondatban írni, hiszen rengeteg látványosság tarkítja. Többek között a Budai Vár, Halászbástya, Mátyás templom, Hősök tere, Városliget, Hunyadi vár, Szent István Bazilika, Vásárcsarnok, Operaház, Zsinagóga, Vigadó,  állatkert, színházak, számos múzeum, gyönyörű hidak, hangulatos sétálóutca, gyönyörű előző századi polgári házak, sokszor lenyűgöző stukkókkal tarkítva. A Citadella, a Gellért-hegy tetején fekvő erőd kihagyhatatlan látnivaló. Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellérthegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A hegyre látogatókat lélegzetelállító panoráma fogadja. Érdemes még világosban felmenni és megvárni odafenn a napnyugtát is. Nehéz eldönteni, hogy nappal vagy az esti fényeknél szebb a város.

budapest.jpg

Ausztria, Bécs

Ausztria közelsége miatt kedvelt célpont számunkra. Kevesen mondhatják el magukról, hogy ne jártak volna legalább egyszer Adventi vásárban, egy várnéző kiránduláson Lékában vagy egy jó kis alpesi síelésen. Nyugati szomszédunk bővelkedik látnivalókban: vízesések, múzeumok, mágnesvasút, gyönyörű tavak, termálfürdők, kastélyok vagy Dachstein gleccservasúttal, alpesi kilátóval, jégpalotával és jégbarlanggal. Fővárosa megunhatatlan. Több mint 100 múzeum, lenyűgöző kastély Schönbrunnban és Belvedere-ben, Stephansdom, a vidámságra és óriáskerékre vágyókat a Práter várja, ahol a Madame Tussauds-ban hírességek viaszfiguráival fotózkodhatunk, gyönyörködhetünk vizeink élővilágában A tenger házában, de a város látnivalói közül biztosan megakad mindenki szeme a monumentális Hofburgon, mely egykor a császárok palotája volt. Ma többek között itt található a Nemzeti Könyvtár, a Sissi Múzeum és a Császári Kincstár. A kulturális örökség csodálatos tárháza ez a látványos épületkomplexum.

becs_hofburg.JPG

Szlovákia, Pozsony

Északi szomszédunkra is büszkék lehetünk. Számos változatos látnivalóval várja a turistákat. Télen síparadicsomaival kápráztatja el a téli sportok szerelmeseit, nyáron csodálatos várai, fürdői várják a látogatókat. Ruszin fatemplomai és számos természeti kincse is az UNESCO oltalma alatt áll. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park területén található Európa legnagyobb jégbarlangja, a Dobsinai-barlang. Emellett számos hangulatos történelmi város, múzeumok, kastélyok, csillagvizsgáló várja, hogy legeltessük rajta a szemünk. Fővárosának történelmi belvárosa megér egy kirándulást. Az ódon házak között sétálóutcákon barangolva csodálhatjuk meg a Szent Márton-dómot, a Prímás Palotát, a város Fő terét, ahol a legnagyobb nevezetessége, az Óvárosháza található, szép szobrokat, templomokat, színházat. A pozsonyi várdombon található négyszögletű saroktornyos vár Pozsony szimbóluma. Az ide látogatókat a Szlovák Nemzeti Múzeum számos kiállítása várja és az őrségváltást is megcsodálhatjuk.

pozsony_ovaros.jpg

Románia, Bukarest

Románia gazdag természeti és történelmi látnivalókban, számos kihagyhatatlan város, zord havasok, várak, várromok és barátságos vendégszeretet jellemzi. Csónakázás a Gyilkos-tavon, séta a temesvári Katedrálisban, a Maros parti Déva várban vagy a Keleti-Kárpátok legszebb szurdokvölgyében, a Békás-szorosban. Sóbányái, tavai és a Törcsvári Drakula Kastély is kötelező látnivalói közé tartoznak. Fővárosa Bukarest az ország politikai, ipari, kereskedelmi és kulturális központja. Változatos, színes város. Található itt Falumúzeum, hangulatos parkok, békebeli villák, izgalmas szórakozó negyed, valamint a hatalmas Casa Poporului, mely parlamentként funkcionál, emellett több múzeumnak is otthont ad. Engem magával ragadott az eklektikus Palatul-CEC (CEC-palota), mely egy gyönyörű 19. századi épület üvegkupolával, címerekkel díszítve.

bukarest_-cec.jpg

Szerbia, Belgrád

Déli szomszédunk nem tartozik a turisztikai nagyhatalmak közé. Viszonylag kevés izgalmas látványossággal büszkélkedhet, de azért akad amiért érdemes ellátogatni ide, például a Vajdaságért. Megér egy sétát Niš, a Balkán egyik legrégebbi városa és annak erődje. Világhírű boraival vár minket Versec, Szabadkán pedig a "cifra palota", azaz a szecessziós műemlék, a Raichle Palota nyújt felejthetetlen perceket. A Szerb Kárpátok legszebb látnivalói közé tartozik a Kazán-szoros és a Derdap Nemzeti Park. Ebben a régióban nem szabad kihagyni Galambóc várát és a híres Traianus híd maradványait sem. Fővárosa az ország legnagyobb városa, melynek történelmi városrészén vár ránk a Koronázótemplom, a Királyi Palota, múzeumok, parlament, székesegyház. Kiemelkedő látnivalói közé tartozik a Belgrádi erőd. Van itt gyönyörű park, Hadtörténeti Múzeum, római kút, Hunyadi-emlékkő, török fürdő és a város szimbóluma, a Győztes szobra. 

belgrad_fortress.jpg

Horvátország, Zágráb

A mediterrán régió egyik gyöngyszeme, mely a magyar turisták egyik kedvelt célpontja. Lenyűgöző természeti csodákkal és romantikus városokkal várja a látogatókat. Homokos, sziklás tengerpartok, szigetek, gyönyörű nemzeti parkok és mesés hegyek jellemzik. Itt található a világ legrégebbi arborétuma, paloták, várak, cseppkőbarlang, a pulai amfiteátrum, gyönyörű vízesések, azúrkék, kirstálytiszta vizű brela-i tengerpartja, Adria gyöngye, Dubrovnik és persze az UNESCO védelme alatt álló festői szépségű Plitvicei-tavak is. Fővárosa számos történelmi látnivalóval szolgál. A színes tetőcserepekkel borított Szent Márk templom, a Nemzeti Színház, számos múzeum, katedrálisok, középkori tornyok, paloták és szabadtéri piacok tarkítják. Az Oktogon galéria Zágráb népszerű része. Nevét nyolcszögletű üvegtetejű kupolájáról kapta.

zagrab_oktogon.jpg

Szlovénia, Ljubljana

Szlovéniát Európa zöld szívének is nevezik. Számos gyönyörű kirándulóhelye várja a látogatókat. A Júliai-Alpok legvarázslatosabb helye a Bohinj-tó, a mesebeli Bledi Vár, gyönyörű alpesi hágók, a Postojnai-cseppkőbarlang, a hangulatos középkori település, Skofja Loka, a Szlovénia Velencéjének is nevezett Piran igazi mediterrán város és még számos csodás helynek ad otthont Szlovénia. Fővárosa egy kicsiny ékszerdoboz csupán öt órányira Budapesttől. Mit érdemes megnézni? Múzeumokat, a székesegyházat, a várat, a Cekin-kastélyt gyönyörű parkjával, a barokk stílusú városházát, a Sárkányhidat és a kávézóteraszokkal tarkított, nyüzsgő Prešernov teret. Itt található a város legtöbbet fényképezett hídja, a Tromostovje, azaz Hármas híd, melyen keresztül az óvárosba jutunk.

ljubljana_harmashid.jpg

Ukrajna, Kijev

Kijev is Magyarországgal szomszédos, de már megismerkedhettetek vele a sorozat első részében, mely a Európa legnagyobb országait mutatja be. Ha lemaradtál volna, kattints!

kijev.jpg

Ha kíváncsi vagy a sorozat előző részeire, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7812535937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása