Minden, minden - mit kapsz az élettől, ha mindenbe belehalhatsz?

2017. június 07. 07:44 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Nicola Yoon: Minden, minden

Nemsokára a mozikba ér a film, ezért nézzük meg előtte, mit tud a könyv! Egy SCID-es lány történetét ismerhetjük meg, és közben nem feledhetjük el:

"Az élet a puszta létezésnél többről szól."

Madeline Whittier 18 éves, és még sosem járt odakint. Életét egy fehér falú házban éli le, amely légszűrőkkel és fertőtlenítőkkel óvja őt. Egy szerencsére igen ritka betegségben szenved: SCID-es, vagyis súlyos kombinált immundefektusa van. Ez annyit tesz, hogy rendkívül gyenge az immunrendszere, és bármi végzetes csapást mérhet rá. Egy ismeretlen étel, egy nem megfelelően fertőtlenített személy érintése, egy lélegzetvétel a kinti levegőből - bármi. Az orvos anyjával él, édesapja és a bátyja 5 hónapos korában egy balesetben életüket vesztették. Építészetet tanul, ez a kedvence, a tanárai Skype-on keresztül tartják vele a kapcsolatot. Ha valaha is megéri, építész szeretne lenni. Elfogadta az életét, elfogadta, hogy neki ez jutott, a tanuláson kívül hobbija az olvasás. Rögtön a könyv elején ezzel fogad:

"Több könyvet olvastam már, mint te. Teljesen mindegy, mennyit olvastál, én még annál is többet, elhiheted. Bőven volt rá időm."

Meghatározott menetrend szerint zajlik az élete: kétóránként Carla, a napközben vele lévő ápoló és barát megméri az értékeit, életfunkcióit, esténként az anyukájával Pictionary-znek (amiben Madeline a jobb) vagy Szkrebölöznek (amiben az anyukája) - ez a fonetikus Scrabble, amiben a szavakat kiejtés szerint írják le. Egyébként mi is Scrabble-ztünk párommal a hétvégén. Az egyik partit én nyertem négy ponttal, a másikat meg ő eggyel. Egyetlen eggyel.

Nyár eleje van, és Madeline egyszer csak fura hangot hall: egy teherautó lassít a szomszéd háznál. Új lakók költöznek be, és ő azonnal felfigyel a vele nagyjából egykorú Ollyra, aki a szüleivel és a húgával vették meg az évek óta üresen álló szomszéd házat. Madeline titokban figyeli a srácot, figyeli az egész családot, napirendet állít össze, és hamar rájön, hogy Olly szobájának ablaka pont az övével szemben van. Egy félresikerült bemutatkozóest után - amikor Olly és Kara, a húga az anyukájuk által sütött kuglóffal mennek bemutatkozni a szomszédoknak, Madeline anyja pedig megköszöni, de nem fogadja el és nem is engedi be őket - a két fiatal az ablakon át kommunikálni kezd, végül e-mailen keresztül beszélgetnek. Egyre többet és többet, amíg Carla - Madeline anyjának tudta nélkül - bele nem egyezik, hogy alapos fertőtlenítés után találkozhatnak. És akkor Madeline-nek felfordul az élete. Carla biztos benne, hogy a szerelembe nem lehet belehalni. Madeline kevésbé biztos ebben. De abban biztos, hogy minden erőfeszítése ellenére bele fog szeretni Ollyba. Vagy már késő is a jövő idő? 

Ollynak is van egy titka, amiről nem szeret beszélni, de Madeline látja: látja, amikor hazajön az apja, ahogy leül inni, ahogy elkezd üvölteni a családjával, órákon át. Látja, ahogy néha eljár a keze, ahogy retteg tőle a felesége. És egy végzetes estén azt is látja, miközben az anyukájával vacsorázik, hogy a verandán Olly apja elkezdi verni a fiút, aki az anyját próbálja védeni. Madeline nem gondolkodik, csak rohan, át a folyosón, át a légkamrán, és már kint is van, hogy megállítsa a részeg férfit. Az anyja ekkor rájön, hogy a lánya számára nem ismeretlen Olly, rájön, hogy találkoztak már többször, és kirúgja Carlát, Madeline-t pedig visszazárja a házba, eltiltva a nettől. Madeline élete gyökeresen megváltozott, és már nem képes ugyanúgy tekinteni a saját életére, mint korábban. Megszökik, és magával viszi Ollyt is egy kétnapos kirándulásra Hawaii-ra - aztán rosszul lesz. A szíve leáll. Majd újraindul.

Hát, ami ezután kiderül, azt már inkább nem írom le. Végig sejthető, főleg annak, aki látta az előzetesét a filmnek (amiben egyébként számos elemet megváltoztattak a könyvhöz képest, legalábbis abból az egy percből ez jön le), annak főleg nem okoz meglepetést. Én is végig sejtettem, vártam a pillanatot. És aztán mégis megdöbbentett. 

Ez a történet Nicola Yoon első könyve, és magában hordozza az első könyvek néhány hibáját is. A végét gyorsnak, összecsapottnak érzem, nem eléggé kifejtettnek - elvégre hatalmas, egész életeket megváltoztató és megrázkódtató dolgok történnek és derülnek ki, mégis az egészet lezavarja szűk 50 oldalban. Én ennél kicsit több helyet adtam volna ennek a résznek. Magyarországon a Gabo Kiadó adta ki, a kötése egész jól sikerült a többi ilyen puhaborítós, füles Gabo-könyvhöz képest - amelyek bizony a legóvatosabb olvasás közben is hajlamosak voltak a ragasztás mentén szétesni. Remélem, a nyomda azóta cserélte a ragasztóját. 

A könyvet ide kattintva érheted el, na habozz, ha még a film előtt meg akarod ismerni ezt a történetet!

Kövess minket Facebookon!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9512564555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása