Délkelet-Európa háborúk által meggyötört, mégis szép országai

2017. június 20. 00:03 - GReni

Európa fővárosai 8. rész

Délkelet-Európa egyes országai nem számítanak fő turista célpontnak, de egyre többen kíváncsiak rájuk, és igyekeznek felfedezni az ott található országokat. Már nemcsak Görögország és Bulgária tengerpartjai népszerűek, egyre többen látogatják például Montenegró strandjait is. Nézzük meg, mi mást érdemes még meglátogatni a kontinens ezen szegletében.

fovarosok_8.jpg

Albánia, Tirana

Albánia területének kétharmadát hegyek borítják, melyek számos kirándulásra adnak lehetőséget. Érdemes meglátogatni az Ohridi-tavat, mely a Balkán-félsziget földtörténetileg legrégibb és legmélyebb tava. A tó Macedónia és Albánia határvidékén található és sajátos ökoszisztémájának köszönhetően több száz csak itt honos faj él itt, melynek köszönhetően az UNESCO természeti világörökségi listára került. Számos nemzeti parkja közül érdemes egyet-egyet megszemlélni. A Butrint Nemzeti Parkban a régészet és a természet találkozik. Itt található az ország legfontosabb régészeti lelete. Egy ókori település romjai, ahol számos fontos dolog fennmaradt. Többek között városfal, római kori színház, bazilika, keresztelő kápolna és a velencei vár. Albánia egyik legszebb kisváros Gjirokaster és egyik csendes tengerpartja, Gjipe is megér egy kis kiruccanást.

Fővárosa, Tirana, sajnos nem bővelkedik kulturális látnivalókban, de azért van több múzeum, egy kissé furcsa piramis alakú mauzóleum, szép templomok, mecsetek. Ha pedig egy kis szórakozásra vágyunk, irány a vidámpark vagy az állatkert. Séta közben biztosan keresztül haladunk a főterén, az itt található impozáns épület a Nemzeti Történeti Múzeum. Homlokzatán már messziről megakad a szemünk, viszont nemcsak ránézésre izgalmas, története is érdekes. A ma látott mozaik a sokadik variáció, ugyanis a történelem során az arcokat többször cserélték már le az épp hatalmon levő vezetőkre hasonlatosra.

albania_tirana.jpg

Bosznia-Hercegovina, Szarajevó

Ezt a kis országot nem kímélték az elmúlt évszázadok: római hódítás, szláv inváziók, török uralom, modern kori háborúk. Mára szerencsére békés és vendégszerető ország, melynek egyik városát a magyar festőművészet kedvelői biztosan ismerik. Csontváry Kosztka Tivadar Római híd Mostarban című híres festménye a hangulatos kisváros, Mostar 16. században épült kőhídját ábrázolja. De nem csak ez az építmény ihlette meg a híres festőt, megörökítette Jajce város gyönyörű vízesését is, amely a Pliva és a Vrbas vízfolyások találkozásánál alakult ki. Lenyűgöző látvány! Érdemes megmártózni a tengerben is. Közel 25 kilométeres tengerparttal büszkélkedhet az ország, melynek központja egy üdülőváros, Neum, mely hatalmas szállodakomplexumokkal várja az utazókat.

Szarajevó a Dinári hegység által körülölt város a Balkán egyik legszebb és legbarátságosabb városa. Napokra elég látnivalót kínál a város, ahol különböző kultúrák találkoznak. A városban sétálva többnyire muzulmán mecsetek és minaretek fogják utunkat állni, de több hely láthatunk ortodox és katolikus templomokat, zsinagógát. Közkedvelt látnivaló a 16. századi Gazi Husrev bég dzsámija és mindenképp érdemes felmenni a város felett emelkedő hegyekre a csodás panorámáért. A legfőbb turisztikai célpontok között van a Baščaršija, mely a város leghangulatosabb része, az egykori bazárnegyed, ahol ma emlékboltok, ötvösök, fazekasok, kelmeárusok kaptak helyet. Szuvenír vásárlás közben megcsodálhatjuk a dzsámit, a Sebilj-téri Szarajevó-kutat, amelyről azt tartják, ha az utazó iszik a vizéből újra visszatér a városba.

szarajevo.jpg

Koszovó, Pristina

Koszovó Európa vitatottan legfiatalabb állama. Koszovó 2008-ban az Egyesült Államok és az Európai Unió többségének támogatásával kiáltotta ki függetlenségét és elszakadását Szerbiától, azonban az országot számos ország ma sem ismeri el független államként. Ma már biztonságos ide utazni, de főleg a természeti látnivalók fognak elkápráztatni, mert a térségben lezajlott számos háború miatt rengeteg kulturális érték elveszett. Az ország déli és keleti részei gyönyörű hegyekben és szurdokvölgyekben kirándulhatunk, gyönyörködhetünk a Mirusha-vízesésben, de a Balkán egy eldugott részén meglelhetjük a Visoki Decani kolostort is, ahol megtalálhatóak Európában legjobb állapotban fennmaradt freskói, majd ellátogathatunk két hangulatos kisvárosba, Prizrenbe és Pejába. 

Fapadossal gyorsan és olcsón juthatunk el a fővárosba, Pristinába. Nem sok nevezetesség található itt. Érdemes megnézni az Oszmán Birodalom idejéből fent maradt mecseteket, melyeket a Nemzeti Múzeum környékén találunk. Emellett az egyik legismertebb látnivaló a kultikus Newborn emlékmű, mely Koszovó függetlenségét szimbolizálja, nem véletlen, hogy az ENSZ székházzal szemben található. Rengeteg kávézót találunk a fővárosban, melyek kellemes zenével és finom forró italokkal várják a látogatókat. A nyugat iránti rajongásuk nemcsak abban merül ki, hogy számos amerikai zászló lobog az utcákon, akad itt Bill Clinton szobor és sugárút is. Kiemelkedő látnivaló Teréz anya katedrálisa is, tornyából érdemes megtekinteni madártávlatból a várost. Egy muzulmán többségű országban kicsit meglepő egy olyan hatalmas keresztény templom, mint a Teréz anya katedrálisa, de Teréz anyának nagy kultusza van a régióban.

pristina.jpg

Macedónia, Skopje

Macedónia a természetbe vágyók országa. Nagy részét hegyek borítják, illetve a Vardar folyó völgye. A nagyobb tavak mind védett területnek számítanak, kiemelkedik közülük a festői szépségű Ohridi-tó és Preszpa-tó. Nemzeti parkjai közül a Pelister nemzeti Parkot érdemes megjegyezni: egy fenyőfaj, a Pelister-fenyő egyedül itt fordul elő a egész világon. A Matka-kanyonban raftingolhatnak is az adrenalinra éhes utazók. Mavrovo a macedónok kedvelt síparadicsoma, mely gyönyörű tavakkal tarkított kirándulóhely. Sokan a mai napig összekeverik az ókori Makedóniával, bár tény, hogy ők szeretnek magukra az utódjukként gondolni. Ezen a területen trákok, rómaiak, később bolgárok lakták, majd a törökök kezére került. 1991 óta független ország hivatalosan, bár ez a folyamat, mint mindig, sokkal korábban elkezdődött már.

A főváros, Skopje az ország északi részén, a Vardar folyó mellett fekszik, a városban pedig a történelem sok lenyomatot hagyott az épületek formájában, bár sajnos még több pusztult el a '63-as földrengésben, melynek emlékére a hegy tetején keresztet állítottak. A római korból fennmaradtak Stobi ősi városának romjai, valamint megtalálható itt a bitolai mozaik, mely a kereszténység jegyében készült, de emellett sok dzsámit és török fürdőt is találunk. A városban sétálva biztosan megakad a szemünk a Vardar folyó két partját összekötő kőhídon, mely a 15. század óta biztosítja a folyó feletti közlekedést. Bár volt egy komoly földrengés a 16. században, amikor súlyosan megrongálódott, több pillére összedőlt, de hamar felújították, azóta is folyamatosan karbantartják ezt a különleges hangulatú hidat.

szkopje.jpg

Montenegró vagy Crna Gora, Podgorica

Montenegró az elmúlt években egyre kedveltebbé vált a turisták körében. A vadregényes tájak elkezdték vonzani az embereket. Apró kavicsos tengerpart, háttérben gyönyörű hegyek, lenyűgöző látvány. Az egyik legnépszerűbb és leghíresebb látnivaló Kotor vára és az öböl. A várat egy 4500 méter hosszú várfal veszi körül, óvárosa az egyik legjobb állapotban fennmaradt középkori város a Földközi-tengeren. Az öböl gyönyörű és tiszta, ráadásul luxusstrandokkal tarkított. Itt található egy hatalmas kikötő és hajójavító műhely. A kikötőben számos gyönyörű luxus yacht pihen. Az öböl és a tenger találkozásánál található pici szigetre érdemes hajókirándulást tenni és megnézni a Mamula-erődöt. Akadnak az országban igazi luxusüdülők, egy ilyen található Sveti Stefan szigetén. Az ide érkezőket festői szépségű környezet várja, nem meglepő, hogy amerikai mozisztárok is előszeretettel látogatják. A kavicsos tengerpartok mellett azért akadnak finom homokos partszakaszok is. Ilyen Ulcinj Hosszú strandja is, mely a maga 12 kilométerével az Adria legnagyobb strandja. A fővárostól pár kilométerre egy igazi rejtett gyöngyszemet is találunk, ez a Cijevna vízesés. A folyó egy kanyonokkal tarkított, karsztvidékes területen zubogva egy hangulatos vízesés formájában tör ki, gyönyörű kihagyhatatlan látnivaló.

Podgorica sajnos nem bővelkedik történelmi látványosságokban, a II. világháború bombázásai folyamán a várost szinte teljesen lerombolták. Egy 15. századi török erőd romjain és néhány 18. századi épületen kívül szinte minden az elmúlt évtizedekben épült. Ami megmaradt azon látszik a törökök több száz éves itt tartózkodása. Óvárosa igazán hangulatos, szűk, kanyargós utcákkal tarkított, ahol több mecsetet és egy török kis kőhidat találunk. A város jelképe szintén a török építészet egy darabja, ez a 16 méter magas Óratorony. Volt itt minden az elmúlt évszázadokban, használták mecsetként, török fürdőként, közfürdőként, de még börtönként is üzemelt. Néhány éve adták át a gyönyörű ortodok templomot, a Krisztus Feltámadása Katedrálist, mely a világ harmadik legnagyobb ortodox temploma. Művészi díszítés, 17 harang, közel 30 méteres tornyok, galériájában páratlan kőszobor gyűjtemény. Mi kell még, hogy valami ilyen hamar világhírre tegyen szert? Semmi. Felszentelése óta csupán három év telt el, mégis zarándokhellyé vált.

podgorica-kepek-03.jpg

Görögország, Athén és Bulgária, Szófia

Ezzel a két mesés tengerpartokkal büszkélkedő országgal már megismerkedhettetek a sorozat hetedik részében. Ha lemaradtál róla, kattints!

athen_szofia.jpg

Szerbia, Belgrád

Déli szomszédunk is ehhez a régióhoz tartozik, de pont a szomszédságból adódóan szerepelt már egy korábbi részben, ahol Magyarországé és szomszédaié volt a főszerep. Ha lemaradtál róla, kattints!

belgrad_fortress_1.jpg

Ha kíváncsi vagy a sorozat előző részeire, kattints!

Kövess minket a Facebook-on is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6812571985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása