A brit óriások rejtélye

2017. június 21. 07:42 - Arthur Arthurus

Biztos sokat hallottunk már a "brit kéjencről", a dorseti domboldalba vésett meztelen óriásról és az uffingtoni fehér lóról. Milyen legendák és történetek kapcsolódnak hozzájuk, és mit tudunk róluk?

A Cerne Abbasi óriás

Cerne Abbas, Dorset, Nagy-Britannia
Kora ismeretlen

Ez az 55 méter magas óriás Cerne Abbas városka mellett, a dombba van vésve. Jellegzetessége, hogy óriási bunkót tart a kezében, meztelen, és nem véletlen kapta a "cernei kéjenc" becenevet: meredő fallosza 9 méter hosszú. Az idők folyamán számtalanszor próbálták az óriást erkölcsössé tenni, a 18. században volt a legtöbb kísérlet erre.

"Az illendőség úgy kívánja, hogy öltöztessük ágyékkötőbe, sőt, olyan próbálkozás is volt, hogy takarják le egy fügelevéllel zsákanyagból és papírból. Az óriás szerencsére mindent túlélt teljes dicsőségében, amelynek a régészek, a gyermekek és az öreg hölgyek örülnek a legjobban. Ők kérdezgetik az idegenvezetőtől, hogy hol állnak éppen, amikor mintha véletlenül rálépnének a legérzékenyebb helyre."

 Írja Arthur C. Clarke. Kissé igazságtalan az idős hölgyekkel szemben, az óriáshoz ugyanis mindenféle korú nő jár, az egyik hiedelem szerint ha esküvőt, gyereket, vagy tartós párkapcsolatot szeretnének, a hölgyeknek körbe kell járniuk az egész alakot, és egy éjszakát a péniszén kell tölteniük, de még jobb, ha szeretkeznek rajta. Érdekes dolog, hogy május 1-jén a Nap éppen a pénisz vonalán kel fel, pont szemben az éjszakát ott töltővel. Ez valószínűleg nem véletlen. 
Az óriás létezésére számtalan magyarázat létezik, az egyik legvalószínűbb a termékenységi szimbólum, de a rossz szellemek elriasztására is készülhetett. Könnyen lehet, hogy mindkét célnak egyformán megfelelt. Az is lehetséges, hogy egy istenség ábrázolását láthatjuk a dorseti domboldalon, lehet például Nodens, a kelta isten, aki igencsak hasonlít egy óriásra. De egy hősies kelta harcos emlékműve is lehet, ők ugyanis a történetek szerint tudatmódosító szerek garmadájával, izgalmi állapotban indultak a csatába. 

A korát nem ismerjük, egyes elméletek szerint már a történelem előtti időkben létezett, ennek viszont ellentmondanak a terület geológiai, régészeti és történeti adatai, ugyanis a legrégebbi ismert említés erről az óriásról 300-400 évvel ezelőtti. Az pedig nem valószínű, hogy a középkor embereit hidegen hagyta volna egy ekkora merev fallosz. Kérdés továbbá, hogy vannak-e még részei, vagy más képek a környéken, nem nőtt-e be ezeket a fű. Ez is könnyen lehetséges, 1979-ben ugyanis eltűnt az óriás, teljesen benőtte a fű, egy építészeti céget bízott meg a brit kormány, hogy eltüntessék a felesleges növényzetet. Az óriás egyelőre őrzi a titkait.

 

Az uffingtoni fehér ló

 

Uffington, Berkshire, Nagy-Britannia
Kb. 2200 éves

Kevésbé ismert, hogy Dél-Anglia dimbes-dombos, gyönyörű vidéke tele van fehér lovakkal. Mármint a talajba vésett, krétával átrajzolt fehér lovakkal. Ezekben általában semmi különös nincs, de egy mégis kiemelkedik közülük: ő a Fehér Ló.

De miért ilyen különleges ez a 110 méter hosszú alak? Azért, mert a többi állat rajza semmiben nem különbözik egy stilizált lórajztól, ez a Fehér Ló azonban más: a barlangrajzok ábrázolását idézi. Azt sugallja, hogy az őskorból származik, de valójában nagyjából 2200 éves. Arthur C. Clarke írja róla a következőket:

"Inkább sárkánynak néz ki, mint lónak, a közeli Sárkány Domb szerint, ahol állítólag Szent György megölte a sárkányt, s ezzel a mitikus lénnyel azonosítják. De a legkorábbi utalás a Csodák Könyvében a 12. századból egyértelműen lónak írja le a csikójával. Egyébként, hogy hová lett a csikó, a kisebb uffingtoni rejtélyek közé tartozik."

A hozzávetőleges korán kívül sokat nem tudunk ezen alakról, de az biztos, hogy a helyiek már a 15. században is örömmel gondoskodtak róla, a tisztításából egy népi mulatságot csináltak. Azért, hogy ne nője be a fű, évszázadok óta egy ünnepnap keretében különféle szertartások mellett megtisztítják a növényzettől a lóalakot, az egészet egy nagy helyi mulatság kíséri zsonglőrökkel, cirkusszal, búcsúval, és ezen az uralkodók is mindig részt vettek. 

 

Az eredetét illetően természetesen több elmélet létezik: régészek szerint lehetséges, hogy egyszerűen csak az emberiség egyik legfontosabb állata, a ló kultuszáról, tiszteletéről van szó. Mások szerint Nagy Alfréd király (849-899) metszette ki a dánok elleni győzelem ünnepére 871-ben. De van egy olyan teória is, mely szerint dinoszauruszról van szó. Stuart Piggot professzor már 1931-ben megcáfolta ezt a nézetet.
Piggot professzor egy szokatlan összefüggésre derített fényt a Fehér Ló és a vaskorból származó érme között, amelyeken egy ló látható, nagyon hasonló vonásokkal. Az érme egy utánzat, az i. e. 1. századból, azt a pénzt másolja, amelyet II. Philipposz (382-336), Nagy Sándor apja nyomatott két évszázaddal korábban. Érdekesség, hogy a Philipposz név görögül annyit tesz, "lovakat imádó", vagy "lótartó", "lovas". Ezeket az érméket az oxfordi múzeumban őrzik. Az érmén egy kocsi látható a kocsissal együtt, és két ló. A sok másolás időről időre megváltoztatta a lovak alakját, míg két évszázaddal később már egy az egyben a Fehér Ló köszönt vissza a másolt pénzérméről. 
Nagyon valószínű tehát, hogy a Fehér Ló a kelta vaskorból, i. e. 1. századból származik, amikor sokfelé volt forgalomban az ugyanilyen mintázattal rendelkező pénzérme. És akkor a 12. századi Csodák Könyve, amely említi a csikót is, valószínűleg tévedett: nem a csikóról, hanem egy másik lóról van szó. Hogy hová tűnhetett, az máig rejtély, talán a zavaros százéves háború során, esetleg még korábban teljesen benőtte a fű?

 Kövess minket Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr712603923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2017.06.22. 12:02:11

Az a legéredekesebb, hogy Däniken válaszai vannak alighanem legközelebb a valósághoz, mert ő mer(t) elszakadni az általános akadémiai íróasztalok szintjétől...

2017.06.22. 12:38:13

Mivel az óriás a Balatont tartja a kezében, ezért magyarok csinálták.

kékmosoly 2017.06.22. 19:23:54

Nem is tudtam, hogy olyan régóta vannak helyszínelők!
süti beállítások módosítása