Gru 3. - Három (plusz még néhány) ok, amiért felnőtt fejjel is érdemes megnézni

2017. június 27. 07:40 - Heuka

Premier előtti vetítésen jártam: Gru 3 /Despicable Me 3/

A magyar mozikban június 29-én bemutatkozó harmadik Gru filmmel az Illuminations igyekezett túllépni a tiszta gyerekfilmen és próbálta megszólítani a szülők korosztályát is – véleményem szerint sikerrel. 

despicable3newtrailer-imagem01.jpg

Három pontban összefoglalva, miért találják meg a felnőttek és/vagy nagyra nőtt gyerekek is számításukat a filmben:

1. Hatalmas nosztalgiafaktor: a ’80-as-’90-es évek szülötteinek gyermek- és fiatalkorát meghatározták a Balthazar Bratt-hez hasonló rajzfilmek (frizurák :D), az elhangzó zenék, a Rubik-kocka és egyéb emlékek

despicable-me-3-gallery-02.jpg

2. Meglepően sok, mégsem idegesítő kitekintés a szórakoztatóipar egyéb termékeire: pl. Gru és a semmiből előkerülő ikertestvére, Dru története mintha csak A két Lotti újrafeldolgozása lenne; Margo Grincses pulcsija és hasonlók

3. Szuper rajzok, tanító történetek: a minyonok és a lányok továbbra is ultracukik, a jól bevált ábrázolásokon csak ritkán változtattak a készítők.

Mindemellett megtartották a kicsik figyelmét is, a másfél órás műsoridő alatt nem volt mozgolódás a teremben, a gyerkőcök is csendben, ámulva nézték a vásznat és nem rángatták ki szüleiket a filmről (mint az utóbbi években általam látott animációs filmek nagy részénél).

Ha még nem kaptál kedvet, vagy csak szeretnél felkészülten érkezni a vetítésre, olvass tovább. :)

bal.jpg

A film nyitányaként megismerhetjük Balthazar Bratt-et, a ’80-as évek gyereksztárját, akit tinédzser korában kivetett magából a hollywoodi csillogás, amitől felnőtt korára napjaink legnagyobb gonoszának trónjára tör. A hatalmas gyémánt elrablását a friss házas Lucy és Gru megakadályozzák, azonban az Anti Gonosz Liga új vezetőjének ez sem elegendő és kirúgja őket - legalább az elmaradt nászútjukat bepótolhatják.

A minyonok megörülnek, hogy visszakapják gonosz Gru-jukat – ám munkaadójuk hamar lelombozza őket. Mivel Dr. Senkiházi „bebetonozta” magát a pincébe, a történet ezen részében a minyonok mondanak fel és hagyják el a házat. A nagyvilágban különböző kalamajkákba keverednek, megjárnak egy tehetségkutatót és a börtönt is, de lassacskán ráébrednek, hogy jobb egy  jó útra tért Grunak dolgozni, mint grutlanul élni az életet.

Eközben a nem éppen feldobott Grut meglátogatja Fritz, aki híreket hozott neki: apja a közelmúltban elhalálozott és ikertestvére, Dru látni akarja. Leforrázott főhősünk anyja kérdőre vonása után családostul elindul meglátogatni sosem látott, mégis közeli rokonát. Hamar kiderül, hogy az elhunyt apuka se a jóság szobrához állt modellt, és Dru erősen igyekezett nyomába lépni, de valami mégis hiányzott belőle – reméli, hogy Gru feltűntével ezt a hiányosságot pótolhatja. A jó útra tért testvér próbálja tartani magát, de végül rááll, hogy elrabolják Balthazar-tól az időközben csellel hozzá került gyémántot.

gru_3_screenshot_20170315112822_1_original_760x425_cover.jpg

A történet eközben egy másik szálon is folyik: Lucy próbálja megtanulni az anya szerepet,  több-kevesebb sikerrel. Anyai ösztöneit többször megvillantja, mikor a lányok épségéről van szó, de ha úgy alakul, férjét is kisegíti. Ügynök múltját nehezen tudja maga mögött hagyni, azonban tapasztalata néha kapóra jön.

Véleményem szerint nem ez volt az utolsó Gru főszereplésével készült film, amit láthatunk - legalább kétszer másfél órányi ötlet maradt a történetben. Bár tökéletes trilógiazáró is lehetne, egy olyan folytatás, mely az előző két rész színvonalát nem csak eléri, de túl is szárnyalja. Ami nálam hatalmas pluszpontot ért (bár az egyik előzetesben szerepel a jelenet, aki nem szereti a spoiler-eket, görgessen az utolsó bekezdésre): az alkotók bátran mertek az első rész egy fontos jelenetéhez hasonlót alkotni, és akkora leckét adni önzetlenségből, hogy azt egy darabig nem felejti el, aki látja. Agnes lemond „eccarvú” plüsséről, hogy annak árát odaadhassa munka nélkül maradt szüleinek - ez számomra már most 2017 megható filmes jelenete.

Mi lesz az óriási gyémánt , a minyonok és főhőseink sorsa? Agnes talál-e valódi unikornist? Csütörtöktől a mozikban kiderül. :)

Kövess minket a Facebook-on is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr912620327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Master. 2017.06.27. 22:21:43

Kevés idegesítőbb, butább, értelmetlenebb és gagyibb rajzfilm létezik a Gru -nál. De a napjainkban általános szellemi leépülés közepette valahol érthető a népszerűsége. Ágyő igényes, szórakoztató, értelmes rajzfilmek. :) Ez van.
süti beállítások módosítása