Amikor a második kiadás rosszabb, mint az első

2017. június 28. 00:04 - Arthur Arthurus

Társasjáték - BattleLore vs. BattleLore Second Edition

Létezik egy társasjáték, ami két játékos számára készült, és mégis minőségi. Kevés ilyen van ám a piacon... mi pedig legtöbb esetben ketten vagyunk egy játékra, de szeretjük a kicsit bonyolultabb fantasy-harci-stratégiai játékokat is. Ez a játék a BattleLore.

Figurák a Second Editionból (kék) és az első kiadásból (zászlós)

A játék első verziója 2006-ban jelent meg, nem sokkal később be is szereztük, ráadásul kaptunk hozzá promócióként extra lényeket is, amelyek nem voltak kaphatóak kereskedelmi forgalomban később sem. Személy szerint nagyon szerettem, szeretem ezt a játékot: tényleg két személyre készült, tehát tökéletes ketten is (bár nekem sosem volt bajom a 4-6 személyes játékokkal sem ketten). Egy hexákból álló harctéren játszódik, ahol két sereg csap össze egymással. A játék elején pontokat oszthatsz el, mehetsz arra, hogy több parancskártyád lehessen, arra, hogy több lore-kártyád lehessen, vagy arra, hogy erősebb varázslatokat hajthass végre a különböző kasztok szerint. Közben pedig utasításokat adsz a seregednek - a parancskártyáid alapján.

BattleLore 1

A játékdoboz belsejében ilyen fekete elválasztó van, ahová kényelmesen elférnek a hexák, a tereptárgyak, adtak hozzá kis műanyag tartót, amiben a lore pontokat lehet gyűjteni, és még kártyatartó is jár hozzá, ami megkönnyítette a dolgunkat. A figurák nem nagyok, ennek megfelelően nem annyira kidolgozottak, de szerintem méretőkhöz képest jól néznek ki. A gyalogosok között háromféle van: könnyű, sima és nehéz, mindhárom másképp néz ki, és más-más szín jelöli őket, lovasok között könnyű- és nehézlovasság van, ők is másképpen néznek ki. Íjászból csak egyféle van (nem számolva persze a goblin és törpe egységeket az emberek mellett). Vörös, kék és zöld egységek vannak, ilyen sorrendben a nehéztől a könnyűig. A vörösek négy, a kékek három, a zöldek két kockával dobnak, ezeket az értékeket a tereptárgyak és a varázslatok befolyásolják. Negatívum egyébként, hogy a fából készült festett kockák nagyon hamar kopnak, de volt lehetőség régen egy e-mail áráért pótkockákat kérni, azt hiszem, havi egyet. Kértünk is rendszeresen, még mindig van egy használatlan csomag. Sajnos amióta megjelent a második kiadás, és beszüntették az első gyártását, ez a lehetőség is megszűnt.

Second Edition 

Az utóbbi években, mint minden más társast, ezt is ritkán vettük elő, nem miattam. Nemrég aztán eldöntöttük, hogy beruházunk az új, második kiadásba, ami csak jobb lehet, mint az első. Fantasy Flight Games adta ki, tehát minőségi és szép (általában). Meg is szereztük, két játékon vagyunk túl, és én személy szerint hatalmasat csalódtam. 

A tábla kinézete ugyanaz, a tereptárgyak is ugyanúgy néznek ki, ami nem baj, mert nekem tetszett az első kiadás aranyos, színes, kicsit játékos, mégis azért komoly grafikája. Na ez a játékosság megszűnt, a FFG már roppant komolyan veszi magát, és ez nem áll jól a játéknak - szerintem. A kasztokat, a játék eleji "tanács" összeállítását egy az egyben megszüntették, kivették a játékból, ahogy a varázslatok nagy részét is. A hexák nagyobbak lettek, ez is csak a megnövekedett figurák miatt volt fontos. A figurák valóban jól kidolgozottak, de megmondom őszintén, nekem nem tetszenek. Túl komolyan veszik magukat, túl színpadias és művi az egész, a beállásuk, minden. Lebutították a játékmenetet, egyedi játékelemeket szedtek ki belőle, és elhagyták az olyan apró figyelmességeket, amelyek játszhatóbbá tették az elsőt: nincs felosztó a hexáknak, pályaelemeknek, nincs kis tartó a lore pontoknak, nincs kártyatartó. A leegyszerűsített, lebutított játékmenet pont a BattleLore világának varázsát vette el, legalábbis számomra. 

A FFG piacra dobta pár éve a RuneBound, magyarul a Rúnamester harmadik kiadását, és állítólag egy univerzumba helyezte a BattleLore-t és a RuneBoundot. A BattleLore-ban közelről játsszuk végig az egyes csatákat, a RuneBoundban pedig a világot járjuk be. Eddig érdekelt az új kiadású RuneBound, mivel a Rúnamester, az első kiadás nagy kedvencem (némi szabálymódosítással), de most már félek tőle. 

Úgy érzem, hogy a jobban festhető, jobban kidolgozott figurákért cserébe sutba vágták a játékmenet egyedi elemeit. Egy dologban több, mint az első kiadás volt: az egységeknek vannak különféle képességeik. De ennyi. Kaptunk szép nagy figurákat, cserébe butább lett a játék, kevésbé szórakoztatót, kevésbé szerethető. Páromnak jobban tetszik, de ő az a fajta ember, aki eleve a célközönsége egy ilyen játéknak: úgy örül a nagyobb, szebb figuráknak, mint egy óvodás gyerek a legújabb menő játéknak. És ennyi elég is. Én úgy érzem, hogy elvettek belőle dolgokat, és nem hozzáadtak. Egy játékban alapvetően bár fontos a figura, magát a játékmenetet nem javítja, semmiféle hatása nincs. És ha azt látom, hogy butítottak az egészen, egyedi és jó elemeket szedtek ki belőle, cserébe nagyobbak a figurák... hát akkor azt mondom, hogy kenjék a hajukra a nagyobb figurákat, én kérem vissza az összetettebb, jobb játékot!

Nem mondom, hogy nem játszom vele szívesen. Azt mondom, hogy az elsőhöz képest csalódás, és nem is kicsit. Ha ennek nem a BattleLore Second Edition nevet adták volna, hanem valami egészen mást, akkor kevésbé hasonlítanám össze, és kevésbé lennék keserű az eredményt illetve. Akkor egyszerűen azt mondanám, hogy nem rossz, de a BattleLore jobb. Így még csalódást is érzek. Főleg úgy, hogy páromnak meg ez jobban tetszik, és lévén kétszemélyes játék, egyikünknek engednie kell. Inkább én leszek az, mert ha eladnánk a másodikat, akkor valószínűleg soha többé nem játszunk már az elsőn sem, mert nem akar majd. Ha mégis, végig hallgathatom a morgását. Így ő hallgathatja az enyémet :)

Egyébként folyamatban van a figurák kifestése, majd ha készen lesznek, jelentkezem ismét egy poszttal :)

A RuneBoundról szóló írásomat itt találjátok :)

Ha további érdekességek is érdekelnek, kövess minket Facebookon!

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3712620859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tibitron79 2017.06.28. 07:01:23

Az hogy rosszabb lenne mint a másik az szerintem túlzás. A mai világ pörgősebb, gyorsabb életérzését ragadták meg, játékosok véleményei alapján. manapság nem sokan piszmognak "mikromenedzsment" - szerű játékelemekkel. Az a 80-as 90-es évek évek divatja volt, mind a számítógépes mind a társasjátékok világában. A Battle lore 2 kiadás ezen igények szerint készült. Kiválogatod a figurákat, kirakod a kártyákat, a tereptárgyakat, és mehet a hirig. Ez a játék egy bevezető a komolyabb wargamek (warhammer sorozat) világba. Nem komplikáltak a szabályai, de mégis benne van minden ami egy stratégiához kell. Nem mondom, hogy nekem nem hiányzik belőle egy két elem az elsőből, de ettől mg nem nevezném rossznak. Más. Egyszerűbb, pörgősebb, és a fantasy rajongóknak készült, ami mostanság újra divatba kezd jött. Nekem is hiányzik belőle a mágia, mint olyan. tehát nem csak buffolások, meg szívatások, hanem a direkt mágia, pl tűzlabda és egyebek. De ez az a játék ami a kiegészítőivel együtt áll össze. Ki kell próbálni úgy,és hátha az ad hozzá valamit. Nekem a játék nemcsalódás annyira, mert kb ezt vártam. Az első sem volt tökéletes játék, ez sem lett az. Talán a harmadik kiadás:)

TBone 2017.06.28. 19:59:12

2009 óta nézegetem ezt a játékot, hogy meg kellene venni

Tibitron79 2017.06.29. 18:37:18

@TBone: Ha van egy hasonló beállítottságú állandó partnered, vagy akár több, akkor megéri, jó móka, én legalábbis élvezettel ülök le elé.
süti beállítások módosítása