Kiégett házasság, életközépi válság, furcsa művészlelkek

2017. július 07. 07:55 - GReni

Könyvajánló - Michael Cunningham: Mire leszáll az éj

A Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg Michael Cunningham Pulitzer-díjas amerikai író új regénye, mely New York utcáiba kalauzol el minket, hogy megismerkedjünk egy negyvenes éveiben járó házaspár, Rebecca és Peter Harris hétköznapjaival, életválságaival és Ethan-nel, a zűrös öccsel, aki felforgatja a pár egyhangúvá vált mindennapjait.

gardiner_art_gallery.JPG

Peter műkereskedőként dolgozik, emiatt sok gazdag, befolyásos embert ismer. Rebecca pedig egy kisebb képzőművészeti magazin szerkesztője. Rendszeresen meg kell jelenniük magánpartikon, a kötet is ilyen semmitmondó, kötelező hajbókolásokkal teli estéllyel indul. Az odautat kisebb veszekedés tarkítja, mert Rebecca exdrogos öccse bejelentkezett hozzájuk. Nem tudják meddig marad és mik a tervei a jövőre, de Ethan beceneve sokat elárul zűrös múltjáról, mindketten csak Baluként emlegetik, ami a Balfogás becézése náluk.

Ethan jóképű, izmos, csajok álma típusú "adonis" a kockás hasával, izmos mellkasával és nemtörődöm stílusával egy éve tiszta és keresi az útját. Most tért vissza japán útjáról és a család még nem is sejti mekkora felfordulást fog okozni puszta jelenlétével. Pedig fontos céllal érkezett: tanulni akar és művészi pályán dolgozva leélni hátralevő évtizedeit. 

A feleség, Rebecca és két nővére átlagos életet élnek: család, karrier. Hozzájuk született meg öccsük, Ethan Thaylor, aki életét egy csodának köszönheti, ugyanakkor világéletében csak megnehezítette családja életét.

"...az utolsó szülött, a leghevesebben és legszívettépőbben szeretett; Taylorék legnagyobb reményeinek és legsötétebb félelmeinek tárgya. A gyermek, aki talán valami jelentőségteljeset fog alkotni, és aki még mindig elveszhet - a drogok miatt, a saját nyughatatlan elméje miatt, a bánat és a bizonytalanság miatt, amelyek mintha mindig ott lebegnének körülöttünk, készen arra, hogy még a világ legígéretesebb gyermekeit is lerántsák." 

Menet közben a szerző csepegtet némi infót gyerekkorukról, egyetemi éveikről, megismerkedésükről, családjaikról, Rebeccáék egyetemista lányáról, Peter munkájáról. Kap egy nem várt élt, fordulatot a történet, amikor Peter furcsa vonzalmat kezd érezni Ethan iránt. Talán nem is igazán iránta, hanem a szépség, a fiatalság, a szabadság vonzza, amit a srác képvisel? Na, hogy ebből mi sül ki...ezt majd a könyvből megtudjátok.

Nekem ez volt az első Cunningham könyvem, így nem fenyegetett az a veszély, hogy Az órákhoz hasonlítsam a mű színvonalát, amely a Pulitzer-díjhoz juttatta. Gyönyörű, igényes borítója megfogott, a szereplők között akadtak érdekes karakterek, de valahogy a megfogalmazás, a stílus, a történet nem ragadott magával. Lehet csak rosszkor olvastam, mert egy barátom, három Cunningham mű olvasásával a háta mögött azt mondta, hogy bár kicsit lassúak a történetei, ami miatt néhol unalmasnak is tűnhetnek, a műfaj kedvelői ezt a regényét is szeretni fogják. Szóval, hajrá Michael Cunningham rajongók! Tiétek a pálya. :)

A kötetet a Jaffa Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk!

3828249_5.jpgA képre kattintva a kötet kedvezményes áron elérhető a kiadó honlapján!

Kövess minket a Facebookon is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6812628765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása