Winter is here...

2017. augusztus 14. 21:35 - Arthur Arthurus

Gondolatok a Trónok harca 7. évadának 5. része után

Figyelem! Aki nem látta a 7. évad 5. részét, vagy bármelyik másikat előtte, annak spoilert tartalmaz!

 

Elérkeztünk a Game of Thrones új részéhez is, már csak kettő van hátra. Mi várható?

Hát nem gyönyörű? Oké, azt hiszem, simán szívbajt kapnék, ha leszállna elém úgy, ahogy Jon elé szállt le...

Előrebocsátanám, hogy nem olvastam a könyveket. Amikor elkezdődött a sorozat, nagy lelkesedéssel megvettem a könyvsorozat összes részét. Szeretem a fantasy-t, szeretem a dark fantasy-t, szeretem a low fantasy-t, és szeretem, ha minél hosszabb egy sorozat. De jó lesz, gondoltam. Hát szenvedtem az első kötet alatt, mint a kutya. Nem jött be Martin bácsi stílusa. A második könyvben már csak Dany részeit olvastam el, a többit átlapoztam. Aztán feladtam, mondván, ennek így semmi értelme. Meg is szabadultam gyorsan a könyvektől. (Leszögezném, hogy ez csupán a saját hiányosságom, nem a könyvek hibája. Egyszerűen nem az én stílusom az, ahogyan Martin ír, nem jön be, ahogy King stílusa sem, noha lehetnek jó ötleteik és jó történeteik. Szóval a hardcore A Song of Ice and Fire rajongók kíméljék szegény fejemet, nem a mesterüket szidom. :)) Viszont a sorozatot néztem továbbra is, egészen az 5. évad utolsó részéig, amikor azt mondtam, hogy ebből elég, a készítők tök hülyének nézik az embert. A hatodik évadot nem néztem. Aztán a 7. beharangozójakor láttam egy képet Drogonról, hogy milyen szépen megnőtt, és igen, kizárólag miatta egy hét alatt lezavartam a hatodik évadot (jól megsirattam Nyárt), hogy egy hétre rá el is kezdődjön a hetedik.

És most itt vagyunk. Ez az évad kevesebb részből áll, cserébe hosszabbak a részek. Nem vagyok maradéktalanul elégedett. Túlságosan rohanósnak érzem az egészet. Nem illik a többi évad tempójába. Most nem látjuk a harcok egy részét, csak mint felgyorsított, részeket kiemelő visszaemlékezések. Valahogy elvesztette a mélységét, de mégis élvezhető. Nem látjuk, mekkora nagy hadvezér ez a vén Tarly, mert nem látjuk csata közben, viszont az igaz, hogy szépen tud égni. A szerencsétlen fiával, Percivallal együtt. Nekem ő csak Percival marad, a Merlin c. sorozatban őt játszotta :) Dany eldönti, hogy bemutatja a sárkánya erejét az ellenfélnek, a következő percben meg már halomra égeti a lovakat és embereket. Az a pszichopata, gyűlöletes Euron pedig valamiféle elcseszett Aquamanként hol itt bukkan fel a semmiből felbukkanó hatalmas flottájával, hol ott. Komolyan mondom, az ő halálát nagyobb élvezettel fogom végignézni, mint amilyennel a fattyú Boltonét néztem.

Az előző évadig Cerseit egészen megszerettem. Egy megkínzott, megalázott, szerencsétlen nőt láttam, aki egész életében meg akart felelni az apjának, meg másoknak. Most csak egy megveszekedett őrültet látok, aki teljesen hiteltelen változásokon ment át. Jaime igen komoly karakterfejlődésen ment át az első évadhoz képest, már pozitív hőssé vált, viszont ebben az évadban benne is csalódnom kellett. Én a helyében már régen leszúrtam volna Cerseit. Elvégre van gyakorlata az uralkodók hátba szúrásában. Komolyan, vártam, ahogy átölelte Cerseit, amikor kiderült, hogy megint terhes egy valószínűleg megint degenerált gyerekkel, hogy leszúrja őt. Nem tette. Ahogy Olenna mondta, tényleg szánni való. Mert szereti ezt a szörnyeteget. Bár meglehetősen biztos vagyok benne, hogy nem terhes, csak manipulál...

Dany viselkedésén is lehet lamentálni egy sort, de szerintem ő hiteles és szerethető továbbra is. Kegyetlen? Igen. De nem rossz szándékú, és ahogy Varys is mondta, a megfelelő tanács mellett jó uralkodó lehet. Akárcsak Jon. Gondolom, nem meglepő, hogy kettejüket kedvelem a leginkább, elvégre ők ketten nevezhetőek (oké, hellyel-közzel, de azért) szinte maradéktalanul pozitív, de mégis főbb szereplőknek. Arya és Bran, meg úgy az egész Stark-ház is kedvenc volt persze, és az ő szerepük is fontos. Tyrion érdekes karakter, mindig is bírtam, de amióta csatlakozott a Viharbanszületetthez, még inkább. Bölcsebb lett. 

Rengeteg a nyitott kérdés, vajon mit hoz még a maradék két rész? Mindenesetre azt remélem, hogy Szellem nem bukkan fel. Mert ha felbukkan, akkor haláláig védi Jont. Elég lesz már a rémfarkasok halálából... 

Mi is most a felállás? Dany elfoglalta Casterly Rockot, Euron hajóhada felégette Dany hajóit, eközben Cersei leverte a Tyrell-házat, és nagy bánatomra az öreg intrikus, Olenna is meghalt, Dany felégette (szó szerint) Tarlyékat és a Cerseihez hű sereg egy részét, Jon és Dany nemigen jutottak dűlőre, de tisztelettel és barátsággal váltak el, és Jon már a falon túl van, hogy hozzon egy holtat a két királynőnek bizonyítékul. Vele tartott a pörölyforgató fattyú is. Következő részben találkozhatunk ismét a holtak hordájával, akik minden bizonnyal el fogják árasztani majd Westeros egy részét is. Kiderült, hogy Rhaegar elvette Jon anyját, vagyis nem fattyú - remélhetőleg ezt az északi urak nem fogják megtudni, mert akkor biztosan követelik a trónt királyuk nevében, amit ő remélhetőleg nem akar majd. Azért remélhetőleg, mert egyszerűen nem illene Jonhoz az, hogy akarja. Bár Cerseit sikerült - szerintem - kiforgatni és kifigurázni, talán Jonnal ezt nem teszik meg. 

Baelish is mesterkedik valamiben, mint mindig. Vajon mi lesz a tényállás, mire Jon visszatér Deresbe? Ez még a jövő zenéje... számtalan variációt el tudok képzelni, és érdekes lesz még Bran szála is, aki talán valami módon magát az Építő Brant is jelentette (hiszen láttuk a Hodoros részt, hogy az ereje hatott a múltbéli Hodorra, aki így miatta vált Hodorrá). Sandor is felbukkant, már kezdtem őt is hiányolni, érdekes változásokon ment keresztül ő is. Vajon a falon túl végzi? Sam Tarly pedig végre elszánta magát a cselekvésre, ha már a vének nem.

Egy szó mint száz, van bajom az új évaddal, de mégis mindig várom az új részeket, és már játszadozom a gondolattal, hogy adok még egy esélyt a könyveknek. Amivel csak azért van bajom, mert épp most vagyok egy új esélyadás közepén egy másik sokkötetes könyvsorozattal, aminek már nincsenek meg a részei (igen, az is egy sorozat miatt kapott el ismét...), szóval most szerezhetem be azokat is (az első kettő már megvan, és az elsőt épp olvasom, bár valamikor 3 éve az első hármat olvastam, a részletekre abszolút nem emlékszem...). És ahogy mondtam, már túladtam A tűz és jég dala kötetein is, szóval ha elhatározom, hogy új esélyt kapnak tőlem, azt is szerezhetem meg ismét. Egyelőre még nem határoztam el, csak gondolkodom rajta. :)

Mi lesz a két utolsó részben? Jon és csapata megtalálja a holtakat (vagy a holtak őket), páran meghalnak közülük, de Jonék egy darabig elszigetelve maradnak a falon túl. Addig Petyr játssza a kis játékait, aminek a vége lehet, hogy az lesz, hogy az északi urak egy része elpártol Jontól, esetleg megválasztják Sansát. Arya tökéletesen kiszámíthatatlan, de remélem, nem tudja rávenni Petyr, hogy a nővére ellen forduljon. Dany és Cersei találkoznak, és elképzelhető, hogy Cersei megpróbálja csapdába csalni, talán az egyik sárkánnyal is végez. Mindenesetre aki végez valamelyik sárkánnyal, az aláírta a halálos ítéletét. Amióta Bronn megsebezte Drogont, azóta jelentősen csökkent a népszerűsége mind a karakternek, mind a színésznek. Eközben a holtak serege több részre szakad, egy része megtámadja az erődöket, egy része Jonékat üldözi, másik része pedig a Fal mellett, a befagyott tengeren át árasztja el Westerost. Az évadnak úgy lesz vége, hogy talán Jon is, de sokan mások megtudják, hogy ő (is) a Vastrón jogos örököse, a holtak és a Mások kellemesen andalognak az északi vidékeken, és haladnak délre, Cersei pedig nem néz a háta mögé, mert Danyvel foglalkozik. Sokan meghalnak majd, egy párat merek borítékolni előre. Két héten belül kiderül, hogy mi valósul meg a fentiekből, és mi lesz még, aztán várhatunk majd' egy évet a folytatásra :)

Nézzétek meg az utolsó előtti rész beharangozóját:

Kövessetek minket Facebookon is!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4612748830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Carbonari 2017.08.15. 11:02:51

A megjelent könyveket még 2013-ban, az utolsó lapig elolvastam (az első kettőn túl a másik hármat átuntam). Nekem a film jobban bejön, mint a könyv. El lett húzva az egész, a filmet sem nézném meg újra, de egyszer nagyon érdekes volt. Mondjuk, az egészet lerendeztem volna max. 3 évadban, plafon 4-ben. Max.! Amúgy alig várom, hogy a hetedik évad összes része magyar szinkronnal benne legyen a HBO videotárában, és akkor egy - két nap alatt lezavarom:) (nem, nem tudok angolul:)))) nem érdekel eredetiben.)
süti beállítások módosítása