Történetek, ahol a kísérteties lesz a hétköznapi...

2017. augusztus 29. 07:50 - GReni

Könyvajánló - Neil Gaiman: Törékeny holmik

Neil Gaiman, a fantasy fenegyereke versekkel és novellákkal hódít. Nagy sikerű kötete, a Törékeny holmik immáron új köntösben kapható az Agave Kiadó jóvoltából. Számos különös történet kapott helyet a kötetben. Akadnak közöttük viccesek, abszurdak, túlvilágiak, groteszkek és még gyomorforgatóak, morbidak is. Rajongóknak kötelező!

butterfly.jpg

"Az emberek olyan könnyen összetörnek, mint ahogy az álmok és a szívek is."

Kilenc év után az Agave Kiadó újra kiadta Neil Gaiman versekkel tűzdelt novelláskötetét, a Törékeny holmik című művet. Nagyon vegyes a felhozatal, vannak nagyon jók, kevésbé jók, akadnak a realitás talaján játszódó művek és olyanok is, melyek teljesen elrugaszkodnak a valóságtól. Egy biztos: mindenki talál benne kedvére való darabot a számos díjnyertes mű között.

"A műfaj mestere. Gaiman történeteiben a kísérteties lesz a hétköznapi...
Műveiben összeházasítja H. G. Wells képzeletét,
H. P. Lovecraft atmoszféráját és P. G. Wodehouse szellemességét."

Minneapolis Star Tribune

Az előző idézet tökéletesen leírja a nyitótörténetet, ahol Sherlock Holmest és Dr. Jekyll-t felkéri Nagy-Britannia királynője, hogy derítsenek fel egy gyilkosságot. Érdekes keveredése ez két különös világnak a Smaragdzöld tanulmány című elbeszélésben, ahol a logika találkozik az irracionalitással. Szép páros, ugye?

Csípem Gaiman őszinteségét. A következő egy vers, a Tündérverkli, melyről a szerző így vélekedik:

"Mint vers nem nagy szám, de hangosan felolvasni rettenetesen élvezetes."

A vers engem sem fogott meg igazán, sajnos utóbbit nem tudtam tesztelni, mert párom aludt mellettem - lehet, hogy nem díjazta volna. Ha bárki közületek kipróbálta, ossza meg velünk is a tapasztalatait. :)

A következő történet nagyon tetszett. Erős kettősség van a műben: nagyon szomorú, mégis mulatságos. Az Október a székben egy magányos kisfiúról szól, aki azt hiszi, úgy érzi, hogy a családja nem szereti, ezért megszökik, majd egy sötét, borús helyen rettenetesen nehéz döntésre kényszerül.

A szerző később barátkozik a gótikus stílussal is mind versben, mind novellában, de akad olyan is, melyben a szerző saját emlékeiből szemelgetett. Tette ezt egy kísértethistóriánál, és amikor gyerekkori zenei karrierjéről mesél. A furcsaságok sosem érnek véget, ha Gaimanről van szó, így akkor sem lepődtem meg igazán, amikor az egyik történetben 5-6 éves kislány-zombik kávét kínálnak. Ha pedig már a horrorvilág többször is terítékre került, nem maradhattak el a vámpírok sem. És miért kerüljük messziről a cirkuszokat? A válasz A tények Miss Finch távozásának ügyében novellában leledzik.

Ismeritek a Mátrix című filmet, ugye? 1999-ben megjelent Keanu Reeves főszereplésével forgatott filmhez kérték fel, hogy írjon a honlapjukra pár sort a forgatókönyv alapján. A mű a Góliát címet viseli, és akár a film ismerete nélkül is megállja a helyét a novellák között.

" A fehér halványodni kezdett, sötét rózsaszínné és fakó vörössé alakult át. Életemben először kinyitottam a szemem. A levegő a torkomon akadt. A látvány túl sok volt egyszerre.
  Szóval éles, csövekkel átszőtt, furcsa és sötét hely a világ, felülmúl minden képzeletet. Teljesen értelmetlen volt. Minden értelmetlen volt, bár valóságos, egy igazi rémálom."

Bár vannak közte, amelyek szerintem a szerző nem épp kiemelkedő munkái, szerencsé(m)re több volt köztük, ami viszont érdekes, izgalmas, szomorú vagy épp humoros voltának köszönhetően volt jó írás.

A kötetet az Agave Könyvek Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, melyet ezúton is köszönünk! 

torekeny_holmik_2017.jpgA képre kattintva megrendelheted a kiadótól kedvezményes áron!

Kövess minket a Facebookon is!

Ha pedig kíváncsi vagy Neil Gaiman melyik könyvét tartják sokan a legjobbnak, kattints!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4612660321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása