Időutazás és szellemidézés Karinthy módra

2017. szeptember 20. 00:03 - Carbonari

Könyvajánló - Karinthy Márton: Ördöggörcs

karinthy.jpg
„Karinthynak lenni nehéz sors.
Tehetségesnek lenni nehéz sors.
Tehetséges Karinthynak lenni…”
(Vekerdy Tamás)

Ördöggörcs – fájdalom másik neve.

Karinthy Mártonnal a kilencvenes évek elején találkoztam először, amikor a Budapesti XI. kerületi kapitányság karinthy_sz.jpgIgazgatásrendészetén dolgoztam. Bejött a tömegbe (mert nálunk szinte mindig tömeg volt), kiállta a sorát és végül átíratta nevére a megvásárolt gépkocsit.
És közben térített.
Akkor már megvolt a színháza.
- Tudja maga, hogy micsoda jó kis társulat szórakoztatja a nagyérdeműt itt, a kerületben, a Bartók Béla úton? – tette fel nekem a szónoki kérdést.
Nem tudtam.
- Színházba kell járni! – intette óvón kulturális egészségemet. – Mindenkinek színházba kell járnia!
Bohókás, bolondos ember, legyintettem magamban, színházba járni… örülök, ha a villanyszámlámat időre kifizetem, a gyerekem lábára cipőt veszek… színház… GYES után közvetlenül éhbérért robotoltam nap, mint nap. Hohó, a diploma és jó fizetés (meg a színház) még bő 10 év távlatába veszett.

Ezért örültem, amikor a Noran Libro Kiadó gondozásában az idei (2017) Ünnepi Könyvhétre ismételten megjelent Karinthy Márton Ördöggörcs című műve. Hamarosan meg is érkezett hozzám a kötet és én kedvtelve forgattam, szagolgattam, lapozgattam a terjedelmes, igényes kivitelben kiadott munkát.

Ebben a könyvben aztán benne van minden Karinthy! De legfőképpen Karinthy Gábor (Frigyes fia, Cini testvére), agabor.jpg fájdalomherceg, akiről megítélésem szerint nemcsak én, hanem nagyon sokan, de megkockáztatom, szinte senki sem tud. Pedig, ha nem Karinthy Frigyes árnyékában alkot, a mű egyik méltatója szerint ma a magyar líra nagyjaként érettségiznének költészetéből a maturálók. Az ő életének jelentős részét tartalmazza ez a családi legendárium, természetesen, a Karinthy família egyéb, az író életében fontos (és nem fontos) szerepet játszó egyéb Karinthyakkal egyetemben. (Hű, olvasol még? Egy Karinthy Frigyest, egy Cinit csak úgy leegyebeztem… amikor írom ezeket a sorokat, ömlik az eső. A két híres Karinthy ott ül egy felhőn, és az orrukon enyhe bosszúsággal, röhögve bökdösik egymást: hallod, hogy ezt kellett megérjük…) Ugyancsak megfordul a regényben számtalan irodalmi nagyság, Devecseri Gábortól Szép Ernőig, Örkény Istvánig, Esterházy Pétertől Faludy Györgyig rengeteg ismert és az irodalmi életben laikus számára még több ismeretlen alkotó is.

karinthy1.jpgA Karinthy család története a huszadik század története, „a bűnök és betegségek, az árulások és csalódások, a vágyak és játékok, szerelmek, csalások, barátságok, de mindenekelőtt az öncsalások regénye”. (Heller Ágnes) Karinthy Márton elegánsan, pimasz magabiztossággal kezeli az irodalmi nagyságok jövését-menését a műben, kutatja a múltat, keresi önmagát, és ha érződik is kín néhol az ezt megírjam, ne írjam hezitálásával kapcsolatban, azt sem titkolja el. Ez a bő egy kilós kötet nem hiányozhat az irodalomkedvelők, de még a laikus könyvmolyok polcáról sem. Nem röhög: tényleg! Lehet, hogy egyhuzamban való olvasásra nem esne jól, de borús napokon belelapozni, belekapni egy-egy anekdotába, történetbe igazi felüdülés. Bárhol elkezdheted és akárhol abbahagyhatod. Kesernyésen mosolyogni, szívből nevetni, filozofikusan elgondolkodni, párhuzamokat vonni, és… jó, legyen meg Karinthy Mártonnak az akarata, színházba járni mindig átsegíti az embert a válságokon.

„Majdnem száz esztendő telt el azóta, hogy a magyar közönség vár egy Karinthy-regényre. Most itt tartja a kezében. A nagy Karinthy-regény szerzője Karinthy Márton, s regényének tárgya a Karinthy család története. S mint minden nagy családregény, ez is a kor regénye, a huszadik század regénye, a bűnök és betegségek, az árulások és csalódások, a vágyak és játékok, szerelmek, csalások, barátságok, de mindenekelőtt az öncsalások regénye.
Egy letűnt világ nyomában vezet a könyv bennünket, bohém szokások és politikai megalkuvások, személyes szeretetek és gyűlöletek világába, olvasmányok, viták és tréfák, színházak, sikerek és bukások életformáját idézi. Megtudjuk, hogyan olvastak akkoriban, mit láttak a színházban akkoriban, kik voltak a leghíresebb emberek és asszonyok akkoriban, bennfentesek leszünk az irodalmi és egyéb pletykákban. Időutazásban és szellemidézésben veszünk részt.
Ez a regény Karinthy Mártonról szól, aki miközben a múltat kutatja, mások igazságait és hazugságait boncolgatja, végre, ha meg nem is érti, de mégis megtalálja … önmagát.”

Heller Ágnes

3939229_5.jpgA könyvet a Kossuth Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet itt is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a kiadó honlapján!

A cikkben szereplő képek sorrendben:
1) Karinthy Márton
2) Karinthy Márton és  színháza
3) Karinthy Gábor
4) Karinthy Ferenc és fia, Márton

Kövess minket a Facebookon is!

Érdekelne az özönvíz lehetséges magyarázata egy sci-fibe burkolva? Ismerd meg a kiadó egy másik érdekes kötetét! Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr7412747842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása