Száz év magány: a legendás Márquez regény új köntösben!

2017. október 10. 00:02 - GReni

Könyvajánló - Gabriel García Márquez: Száz év magány

A Magvető Kiadónak köszönhetően új köntösben jelent meg a Nobel-díjas Gabriel García Márquez legendás regénye, a Száz év magány. Ez a regény lett leghíresebb írása, sőt minden idők egyik legsikeresebb spanyol nyelvű regénye, mely a megjelenése óta eltelt 50 évben több mint 45 millió példányban kelt el világszerte. Négy sikertelen regény után tette a szerzőt világhírűvé.

gabriel-garcia-marquez-la-t-jpg_604x0.jpg

Már az első mondat is arról árulkodik, hogy nem egy hétköznapi művet tart a kezében az olvasó:

„Hosszú évekkel később, a kivégzőosztag előtt, Aureliano Buendía ezredesnek eszébe jutott az a régi délután, mikor az apja elvitte jégnézőbe.” 

A történethez a szerző sokat merített saját gyerekkorából. Emlékeiből alkotta meg a regény helyszínét, mely egy hétköznapi kis kolumbiai falu, ahol megismerkedünk a Buendía család száz éves történetével. A faluban folytonos a forróság, a szárazság, még lélegezni is nehéz, nemhogy bármi aktívabbat csinálni. Ez az atmoszféra lengi be az öt generáció életét bemutató regényt.

1363201613354.jpg

A család minden tagja magányos, teljesen mindegy, hogy hol él és mivel foglalkozik, lehet szerzetes, katona vagy hajós, az életük egyformán boldogtalan. A magányon túl csak két dolog van, ami mindig azonos: a férfiak nevei, José Arcadio és Aureliano, valamint a legszomorúbb része a történetnek: senki sem képes őszintén szeretni. A magány, a szeretet hiánya boldogtalanná teszi őket, emiatt nem is igazán értik ők sem és az olvasó sem, hogy ezek az emberek mit is keresnek a világban. Hiába van tele a könyv látszólag szerelemmel, állandó bujálkodással, nem egyszer vérfertőző aktusokkal, előbb-utóbb mindenkit utolér a magány. 

De nehogy azt higgyük, hogy ettől a regény unalmas lenne! A faluban nem ritkák a furcsa események, mint például az asszony, aki földet eszik vagy a malacfarkú gyerekek, és ne feledkezzünk meg a szűzlányról sem, aki az égbe emelkedett. És mindezt úgy írja le, mintha mind a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Itt-ott majdnem sikerült elveszíteni a fonalat a kaotikus család útvesztőiben, sőt a történet is néhol elég erősre sikeredett, melynél a párbeszédek hiánya is nehezítő tényező, de ezek is mind kellettek ahhoz, hogy a számtalan érdekes karakterrel, jól leírt helyszínekkel, furcsa cselekményekkel és látványos képleírásokkal együtt a könyv belopja magát az olvasó szívébe.

Különös, lebilincselő, humoros, irónikus, letehetetlen, misztikus regény, a mágikus realizmus gyöngyszeme! Bár a mágikus jelzővel Márquez többször is vitába szállt, mivel mindennap történnek furcsaságok a világban:

„Minden, amit valaha leírtam, a valóságon alapul.”

1381271.jpg

Köszönet a Magvető Kiadónak ezért a kiváló kötetért, melyet a borítóképekre kattintva kedvezményes áron megvásárolhattok a kiadótól!

Kövess minket Facebookon!

És, ha még több Márquezre vágysz, kattints!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4612823098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása