A tornádó-folyosó túlélői

2017. október 16. 00:04 - GReni

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 7. rész

A Sziklás-hegység és az Appalache-hegység közötti sík területet nevezik tornádó-folyosónak. Ez a terület egészen Észak-Dakotától Arkansasig húzódik. De miért is nevezik ezt a területet így?

7_6.jpg

Az Egyesült Államokban számos hatalmas síkság található, ahol a felszínnel érintkező légrétegeket a Nap úgy felmelegíti, hogy akár 100 négyzetméteres légbuborékok, termikek indulnak meg függőleges irányba. Ehhez hozzáadjuk a magas nedvességtartalmú levegőt és, hogy a magasabb légrétegekben hidegebb van, mint a felszín közelében és máris gomolyfelhők, cumulusok lepik el az égboltot, melyek akár 10-15 km magasságig növekedhetnek. Ezekben a felhőkben, ha a troposzféra alsó és felső rétegeiben a levegő hőmérséklete között nagy a különbség, és a felfelé áramló levegő sebessége jelentős, az örvénylés tölcsért formázva kilép a felhő alján és így keletkezik a tornádó.

Ezeken a területeken nincsenek hegyek, így a hideg levegő zavartalanul szeli keresztül az államokat és hozza létre ezeket az emberéletet és otthonok ezreit követelő szörnyetegeket. Számos épületet pusztítottak el az elmúlt évszázadok tornádói, de szerencsére akadnak bőven "túlélők". Ezek közül nézzünk meg párat.

Észak-Dakota, Bismarck

Az állam legnagyobb része síkság, részben ennek és a sík vidéken kialakuló számos tornádó miatt rengeteg lakatlan területe van. Az USA legritkábban lakott állama, tarkítva néhány várossal, melyek közül a legnagyobbak Bismarck, Grand Forks és Fargo. Fargoban érdemes ellátogatni a Red River Zoo-ba, egy izgalmas és szépen kialakított állatkertbe. A főváros, Bismarck egyik látnivalója a Fort Abraham Lincoln State Park-ba, amely az Egyesült Államok első republikánus elnökének állít emléket.

Egyik legizgalmasabb múzeuma is a fővárosban található Állami Múzeum (North Dakota Heritage Center & State Museum), ahol számos kiállítás közül válogathatunk. Talán az egyik legizgalmasabb az élet keletkezéséről szóló tárlat, ahol óceáni állatoktól a dinoszauruszok korán át egészen az emlősökig mutatja be az élőlények, a természet változását.

geo-slide.jpgDél-Dakota, Pierre

USA egyik legszebb állama. Lenyűgöző természeti kincsei és fontos történelmi emlékhelyei teszik vonzóvá és különlegessé. Legismertebb látnivalója a Mount Rushmore-on, az 1745 méter magas hegyen található. Ez egy rendkívül látványos nemzeti emlékhely, ahol négy nagy amerikai elnök arcmását vésték a sziklafalba. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln szobra 14 év kemény munkával készült el 1941-ben. Látva ezeket a mérnöki csodákat, még elképzelni is lehetetlennek tűnik, hogy a 18 méter magas fejek elkészítése közben a fő arcvonásokhoz dinamitot használtak, majd a finomításokat végezték fúróval. A történet vége kicsit szomorú, mert néhány hónappal a remekmű elkészülte előtt veszítette életét John Gutzon Borglum, az a dán szobrász, aki felelős a szoborcsoport megalkotásáért, így ő már nem látta teljes pompájában művét. Végül fia, Lincoln fejezte be édesapja életművét.

del-dakota.jpg

Nebraska, Lincoln

Bájos kis települések, hangulatos folyók és völgyeik, számos történelmi emlékhely, ez mind Nebraska. Aki szeretné az állam legszebb részeit látni, érdemes felkeresni Sandhills pazar kilátással szolgáló több mint 400 kilométeres panorámaútját, melyet az Egyesült Államok egyik legszebb autósútjaként tartanak számon. Ha pedig egy kis történelmi kalandozásra vágyunk a legjobb helyszín Harold Warp's Pioneer Village (pionír falu), ahol több mint 50 ezer kiállítási tárgy vezet be minket a telepes történetébe.

Az alábbi képen látható 146 méter magasságig nyújtózó természetes képződmény, a Chimney Rock ("kémény szikla") tökéletes iránymutatóként funkcionált a 19. században nyugatra utazó telepeseknek. Róluk, a környezetről, a hely történelméről kapunk számos érdekes információt az itt található látogatóközpontban. Egyes régebbi írásokból következtethető, hogy a természet az elmúlt évszázadokban faragott belőle, de pontos információ nem áll rendelkezésre.

nebraska.jpg

Kansas, Topeka

Egy kansasi látogatást nem érdemes tavaszra tervezni, akkor a legszélsőségesebb az időjárás, sok a viharos erejű tevékenység. Az államban évente átlagosan 50 tornádó keletkezik. Szerencsére elég jól felkészítik a lakókat a veszélyre, ám sajnos mégis vannak nagyon szomorú esetek. A legkegyetlenebb az 1955. május 25-én Udall-ban feltámadt forgószél, mely 80 halálesetért felelős.

Kansas-ben gyönyörű nemzeti parkok sora várja az utazókat. Egyik különleges és talán legnépszerűbb a Monument Rocks, mely az amerikai kormánytól megkapta a National Natural Landmark ("nemzeti természeti jelkép") címet. Egy hatalmas síkságon szinte a semmiből nőnek ki ezek a 15-21 méter magas fosszíliák, melyekben szabad szemmel látható az egykori tengeri élet. És most kicsit a civilizáció felé kalandozva utazzunk az állam nyugati felén található Dodge Citybe, ahol egykor élt a híres Wyatt Earp és Bat Masterson, ráadásul számos vadnyugati film színhelyéül szolgált. Ez a helyszín is történelmi kalandozásra invitál: megnézhetünk egy korhű rodeót, sőt még látványos pisztolypárbajt is láthatunk.

kansas.jpg

Arkansas, Little Rock

Arkansas természeti csodáiról híres. Több mint 600 ezer hektáron elterülő tavai és az összeadva 15.600 kilométer hosszan elnyúló folyói számos látnivalóval szolgálnak. Lenyűgöző kilátópontok, mint például a Whitaker Point, ahol egy kiugró szikláról csodálhatjuk a tájat. Veszélyes és gyönyörű. Sziklák, vízesések, csodás nemzeti parkok, cseppkőbarlangok, kirándulóhelyek, dús erdőségek, festői környezet - ez mind Arkansas. A teljesség igénye nélkül jöjjön néhány kihagyhatatlan természeti látnivaló: Blanchard Springs-i barlangok, Bowers Hollow-vízesés, Buffalo folyó és az állam legmagasabb hegye, a Mount Magazine és az Arkansas folyó partján ágaskodó Pinnacle Mountain.

Akadnak rejtett szépségek is, mint például a most következő, mely reméljük sosem lesz tornádók áldozata. A St. Catherine kápolna gyönyörű, hangulatos, ráadásul csodás mesebeli környezetben található, így nem meglepő, hogy esküvők közkedvelt helyszíne ez a régies ólomablakkal ékesített kicsiny kápolna. 

arkansas.jpg

Oklahoma, Oklahoma City

Csakúgy, mint a tornádó folyosó többi tagjánál, Oklahomában is a szélsőséges időjárás jellemző, ahol a tornádók száma évente meghaladja az ötvenet. Ennek ellenére számos történelmi, kulturális és természeti látnivalót kínál. Sok izgalmas helyet láthatunk, ha a híres 66-os utat (Route 66) választjuk, hogy átszeljük az államot. Rengeteg változatosságot kínáló nagyvárosok, csodás nemzeti parkok, vadasparkok, hegyi túrák, vizes kalandok, szellemvárosok várják a kíváncsi turistákat. 

Fővárosának, Oklahoma City-nek különleges látnivalója egy izgalmas, lenyűgöző látvány nyújtó, egyedi tervezésű 68 méter hosszú, 1200 négyzetméter területű trópusi melegház, a Crystal Bridge Tropical Conservatory, mely a Myriad Botanikus kert éke. 750 növényfaj, hangulatos fahidak és lépcsőzetes vízesések teszik még látványosabbá. (Fotó: Carl Shortt, Jr.)

oklahoma.jpg

Iowa, Des Moines

Iowa állam nem a hegyeiről ismert, hiszen legmagasabb pontja is csupán 509 méter. A hegyek szerelmeseinek ugyan ez nem kedvez, de aki a vizet szereti biztos megtalálja a számításait, hiszen sok természetes tó és számos mesterséges tó várja őket. Kiváló termőföldek gazdagítják, ezért is kaphatta a Tall Corn State („Magas kukorica állama”) becenevet. Szép erdők, hangulatos folyóvölgyek, gyönyörű barlangok, vízesések, csendes kisvárosok, látványos szoborpark a fővárosban, csak néhány dolog, amiért érdemes ellátogatni Iowába.

Az alábbi festői környezetben álló acélhíd, a Black Hawk Bridge a Missouri folyó felett ível és teszi lehetővé 1931 óta - néhány éves felújítási szünettel -, hogy két perc alatt megtegyük az utat Iowa és Missouri állam között. 

lansing-black-hawk-bridge.jpg

Missouri és Texas állam is a veszélyeztetett zónában helyezkedik el. Egy-egy csodás látnivalójukat még további három állam gyönyörű természeti kincseivel együtt már láthattátok a sorozat egy korábbi részében. Ha lemaradtál, kattints!

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megismerkedtünk Amerika "legjeivel", különleges rekordjaival, ha lemaradtál, kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3612691847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajdú Peter 2017.10.17. 08:52:18

Rohejes, hogy az amcsik allandoan a hulye tornadoik miatt rinyalnak, mikozben renduletlenul epitgetik, ezeket nevetseges papirhazaikat.

Arthur Arthurus 2017.10.17. 11:07:29

@Hajdú Peter: Éppen azért építenek könnyű szerkezetű házakat, mert az olcsó, gyorsan megvan. A tornádó meg úgyis elvinné a kőházat is, nagyobb károkat okozva...
süti beállítások módosítása