Megvan a lovaspóló? Képzeld el ezt a sportot elefánttal vagy tevével...ugye?!

2017. október 20. 00:03 - GReni

A lovaspólóról szinte mindenki hallott már. Néhány ipse lovon ülve egy ütővel próbálja az ellenfél kapujába juttatni a labdát. De el tudjátok képzelni ugyanezt a sportot elefántokkal vagy tevékkel? 

polo.jpg

Lovaspóló

„A királyok játéka, a játékok királya.”

Azt mondják, épp reneszánszát éli a sport világszerte, szinte minden ország kiveszi a részét ebből a sportágból, ahol két csapat, négy-négy fővel lovon vágtázva próbálja a hosszú ütőjével minél többször az ellenfél kapujába juttatni a labdát. Itt is vannak játékvezetők, bírók, gólbírók. Egy szép nagy, 270 méter hosszú és 180 méter széles füves pályán játszanak négy vagy hat darab 7 perces játékrészben. Fontos, hogy az állatokra is ügyeljenek, ezért két chuck-ot (játékrészt) egy ló sem tölthet a pályán. Napjainkban a legnépszerűbb Argentínában, talán nem véletlen, hogy a legjobb pólósokat is ez az ország termeli ki. :)

polospiel.jpg

Elefánt póló (Elephant polo)

Ezen már egy kicsit meglepődtem, de tényleg létezik, és igen népszerű több országban is. A listán viszont már senki nem lepődik meg: India, Nepál és Thaiföld. Az alapszabályok és a védőfelszerelések megegyeznek a lovaspólóban alkalmazottal, egy lényeges különbség, hogy míg előbbinél csak ló és egy szem lovasa van jelen, elefántok esetén ül egy játékos, aki irányítja az elefántot és egy másik, aki az ütővel "garázdálkodik".  

0024.jpeg

Teve póló (Camel polo)

Szintén megegyeznek a szabályok az eredeti változattal, de itt is, az elefántpólóval megegyezően, két játékos üli meg az állatot, egy irányít, egy pedig - jó esetben - gólokat lő. A helyszín nem meglepő, az arab vidék népszerű kikapcsolódása. Dubaiban rengeteg turista próbálja ki ezt a különös sportot. Mongóliában téli fesztivál keretein belül hódolhatunk a tevegelős-labdázós játéknak. :)

dubai-play-camelpolo-1a.jpg

camel-polo.jpeg

Biciklis póló (Cycle polo)

Imádok kerékpározni, de nem tudom elképzelni, hogy miközben tekerek, még egy bottal is próbáljak csapkodni egy labdát. Ráadásul nem elég csapkodni, még célba is kell juttatni! Először a 19. század végén Írországban játszották, azóta a sport népszerűsége hullámvölgyeket élt meg, de ma több országban is közkedvelt. Többek között Nagy-Britanniában, Argentínában, Ausztráliában, Kanadában, Pakisztánban és Svájcban.

bba58303705d7b141ca53a7507fefcc7.jpg

Ha tetszett az összeállítás, kövess minket a Facebookon is! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr3612932351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása