Kelet és nyugat elsöprő találkozása

2017. október 21. 07:47 - GReni

Könyvajánló - Dee Dumas: Tiltott ​vágy

Yasmine magyar származású édesanyjával, Lillával, és muzulmán édesapjával, Abd ar-Rashid Gibrannal él az Egyesült Arab Emírségekben. A fiatal lány minden vágya, hogy megismerhesse gyökereit, és beiratkozhasson egy magyar egyetemre. Ekkor még nem is sejti, hogy a hirtelen elérkező szabadság, az új barátságok és a váratlan szerelem okozta boldogság milyen nehéz és fájdalmas időszakot zúdít a fejére...

arab_no_shayarl_in_2014.jpg

A történet bemutatja az európai ember számára felfoghatatlan keleti gondolkodásmódot, ahol az a természetes, hogy a nőnek, főleg egy ifjú felnőttnek a neve: Senki. Nincs beleszólása az életébe, nincs joga felszólalni, mindenről apja dönt, neki pedig csak ahhoz van joga, hogy egész életében fejet hajtson és behódoljon. Kezdetben az apjának, a vallásának, később pedig férjének. 

Amikor azt halljuk, hogy egy magyar és egy arab fiatal szerelmi története következik, akkor én reflexből arra asszociálnék, hogy magyar lány, arab fiú. Dee Dumas regényében azonban fordult a kocka, hiszen adott egy ifjú hölgy az Emírségekből, aki anyja szülőhazáját szeretné felfedezni, és nem is sejti, hogy az izgalmasnak ígérkező kaland során majd beleszeret egy magyar srácba. Hiába él az Egyesül Arab Emírségekben nálunk elképzelhetetlen mértékű gazdagságban, amit Európáról hallott sokkal vonzóbb neki. Hibáztathatná bárki ezért?

"Szabadabb szeretnék lenni, én nem bírom ezt a kalitkát – csuklott el végül a hangja. – És amiket meséltél nekem az országról, szívesen megismerném. Nagyon vágyom oda, nem tudom megmagyarázni, hogy mi az oka,talán csak szabadulni akarok apámtól vagy a kötelességektől, de megfulladok, ha itt kell maradnom. Levegőre vágyom, s tudom, hogy van élet az emírségen kívül is, amit nagyon szeretnék megismerni. Ez a te életed, a múltad, s a gyökereim egy része. Ez a hely – tárta szét a karját a lány – lehet bármilyen gyönyörű vagy fantasztikus, de számomra csak egy börtön – keseredett el újra Yasmine."

Nincs könnyű dolga, de végül eljut egyetemre Kőszegre, ahol végtelen számú új impulzus éri köszönhetően egy teljesen más kultúrának. Magával ragadja ez az új világ, ez a különös szabadság, és persze az egyetem tökéletes hely, hogy az emberre rátaláljon a szerelem...

Yasmine és Bence eleinte ugyan közömbösek egymás iránt, végül elsöprő erővel ragadja őket magával ez a tiltott gyümölcs. Nemcsak a vallás és a szokások állnak a két fiatal útjában, hiszen Yasmine-t ott elrendezett házasság várja. Yasmine egyetlen szövetségese édesanyja, Lilla. De vajon ez elég? Főleg, amikor egy féltékeny, bolond ex is próbál nekik keresztbe tenni. 

Lehet esélyük ilyen körülmények között a boldogságra?

2017-dee-dumas-tiltott-va_gy.jpgA könyvet az Álomgyár Kiadó bocsátotta rendelkezésünkre recenziós céllal, amelyet ezúton is köszönünk!

Ha elolvasnád a könyvet, a borítóra kattintva kedvezményes áron megrendelheted a Kiadó honlapján!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr8912887040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása