Te lelőnéd a legjobb barátodat?

2017. október 22. 07:41 - Carbonari

Könyvajánló - Ralf Rothmann: Tavasszal meghalni

 katona.jpg

„Gyáva vagyok. Így jár minden hazaáruló,
aki cserben hagyja bajtársait.
Győzelem vagy Szibéria!”
A Waffen SS egyik felakasztott katonájának
mellén lévő fatábla felirata

„Meddig kell még ezt hallgatnom, katona? Szedje össze magát! Egy olyan ember érdekében emel szót, aki cserben akarta hagyni magát és bajtársait? Akit nem érdekel, hogy az oroszok megszállják országunkat, legjobb embereinket megölik, asszonyainkat meggyalázzák, és a német kultúrát sárba tapossák? Egy hazaáruló érdekében? Ideáll elém, és mindenáron meg akarja védeni a jellemtelenséget, és meg akar győzni arról, hogy ez a bűnöző jó ember, mert a borjak a kezét nyalogatják?

Tegye a fejére a sapkáját, és csukja be kívülről az ajtót! Az én türelmemnek is van határa! Maga és a szobatársai holnap reggel a parancs szerint főbe lövik ezt az embert, és ha maga vonakodik, vagy az jutna eszébe, hogy megbetegszik, akkor rögtön maga is odaállhat a falhoz. Világos?

Miért, miért? … Természetesen emberségből. Mivel a barátja vagy, ahogy mondtad. Jól fogsz célozni, hogy ne szenvedjen.”

ralf.jpg

Ralf Rothmann

Milyen a háború?
Nem tudom.
Milyen kivégezni a legjobb barátunkat?
Nem tudom.
Hát ebből a könyvből megtudtam.
A háború vér, cinizmus, gyengédség, kíváncsiság, tehetetlenség, feneketlen nyomor, emberség és emberietlenség egyszerre. Hétköznapi halálok, ünnepi halálok, rombolás, nyíló virág az ágyúk talpa alatt és a lövészárkokban. Mert élni kell, élni lehet bárhol, bármikor. Puskával az oldalunkon is. Csak kicsit nehezebb, kicsit olcsóbb ilyenkor az élet. Kicsit többe kerül az oktalan kíváncsiság. Kicsit minden más, mint béke időben.
Egyszerre rohadt drága, roppant kevés és borzalmasan kockázatos minden: barátság, hit, vigasz, remények és kötődések.
Minden békeidőben normálisnak minősített vonás átértékelődik.
Eltűnnek a színek, és a dolgok hirtelen csak fekete-fehérek lehetnek.
Aki mégis színeket akar látni vagy láttatni, és ennek érdekében meglép, az gyáva, áruló, rohadt szemétláda, akinek egy büntetése lehet csak: halál.
Eddig oké.
Neki már mindegy.
De akik az ítéletet végrehajtották, azoknak élniük kell tovább.
Úgy, ahogy lehet.

Te! Igen, te!
Te lelőnéd a háborúban, parancsra a legjobb barátodat, ha halálra ítélnék?
Ne nekem válaszolj.
Magadnak.
(Légy erős: lelőnéd.)

„A tizenhét éve Walter – az elbeszélő apja – egy uradalomban dolgozik fejőként. 1945 márciusában besorozzák a Waffen-SS kötelékébe a legjobb barátjával együtt. Míg a barátja, Friedrich egy harcoló alakulathoz kerül, Walter sofőr lesz a hadtápnál. Mindketten Magyarországon teljesítenek szolgálatot. Walter tanúja lesz a háború borzalmainak, és egy eltávozáson, amelyet bátorságával érdemel ki, megpróbálja megkeresni apja sírját, aki Székesfehérvár környékén esett el. Az egységéhez visszatérve megtudja, hogy barátja dezertálni akart, elkapták, ki fogják végezni, és ő is tagja lesz a kivégző osztagnak."

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre!

tavasszal.jpg

 

Köszönjük, Magvető Kiadó!

 

Kövess minket Facebookon!

 

Érdekel? Kattints! Nádasdy Ádám búcsúja 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9512797062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.10.23. 10:49:45

Nem értem a drámát, sem pedig a nácizmusra mutató célzást.

És az oroszok mit csináltak, Cézár mit művelt amikor megtizedeltette a megfutamodott légióit, vagy az osztrákok Lásd Nyolcvan huszár, avagy az angolok, Domb c. film.

Minden hadsereg egyforma.

Carbonari 2017.10.23. 10:51:47

@Jakab.gipsz: Most micsinájjak', ha ez a könyv erről szól, és nem másról? Amúgy meg persze, minden hadsereg egyforma. Ölsz vagy ölnek, stratégiát gyártasz, vagy elbuksz, megfélemlítesz vagy kicsinálnak. Értem én.

Jerico 2017.10.25. 20:32:27

Azért a náci hadsereg (Wehrmacht) és a Waffen SS picit huncutabb volt a többi hadseregnél abban hogy serényebben irtotta a polgári lakosságot. D:D
süti beállítások módosítása