Öt különleges látnivaló a történelmi Dél területéről

2017. október 23. 00:05 - GReni

Az Amerikai Egyesült Államok tagállamai 8. rész

Az Amerikai Egyesült Államok történetének egyik nagy fordulópontja volt a polgárháború, melyben észak és dél harcolt egymás ellen. A konfliktus várható volt: a hatalmas kiterjedésű államszövetség tagjai merőben más természeti és kulturális közegben éltek. A Dél jóléte, és egyáltalán megléte nagyban függött a mezőgazdaságtól, elsősorban a gyapotföldektől, amelyeket rabszolgákkal műveltettek meg. Az iparosodott és városiasodott Észak azonban egészen más fejlődési utat járt be. A mai napig nagyban különböznek ezek az államok a többitől, elsősorban a Mély-Dél. Ismerkedjünk most meg néhány izgalmas látnivalóval a konföderációs államok területéről!

8_7.jpg

Georgia, Atlanta

Az állam hihetetlen fejlődését a rizs és a gyapottermesztésnek köszönhette, de gazdaságának alapja a rabszolgamunka volt, így elsőként csatlakozott a rabszolgák felszabadítása elleni mozgalomhoz, majd hivatalosan is elszakadt az Egyesült Államoktól, hogy csatlakozzon a déli Konföderációhoz, és később az amerikai polgárháború fő hadszínterévé vált. 1864-ben az Unió serege számos ültetvényt pusztított el, ez a történelmi esemény a háttere a világhírű Elfújta a szél című regénynek is, melyből később film is készült Vivien Leigh és Clark Gable főszereplésével. Az államban járva számos emlékmű idézi fel a történelem ezen éveit, de feltétlenül érdemes felkeresni a Stone Mountain Parkot, ahol a Mount Rushmore mintájára, gránithegybe vésett képmásokat láthatunk. Ezek a polgárháború három déli hősének képmásai: Jefferson Davis elnök, Robert E. Lee és Thomas J. "Stonewall" Jackson tábornok.

images.jpg

Alabama, Montgomery

Alabama ugyanazokat nézetek vallva lépett a polgárháborúba, mint Georgia, de sajnos a végén súlyos gazdasági  hanyatlással kerültek ki a helyzetből. Súlyos fajgyűlölettel és üldözéssel teltek hosszú évtizedek az államban, de szerencsére ez már történelem. A mezőgazdaságot apránként felváltotta a megerősödött nehézipar, az ásványkitermelés, és még az űrprogramból is kiveszik a részüket. Turistaként is érdemes ellátogatni ide. A természet kedvelőit számos gyönyörű vízesésekkel tarkított nemzeti park várja, míg a kulturális látnivalókra éhezők mindenképpen látogassanak el a fővárosba, Montgomery-be, ahol megnézhetik a Konföderáció vezetőinek egykori központját (First White House of the Confederacy) vagy Martin Luther King egykori otthonát, mely ma múzeumként (Dexter Parsonage Museum) funkcionál. Érdemes még megnézni az állami törvényhozás épületét, mely ma Nemzeti Történelmi Emlékhely. Ez volt az első konföderációs kapitólium. Egyes részei nyitva állnak a turisták előtt. Ide tartozik a lépcsőház, a régi hivatali szervek: állami legfelsőbb bíróság, kormányzói hivatal, legfelsőbb bíróság a hozzá tartozó könyvtárral, képviselőház, szenátusi kamara, valamint a rotunda.

alabama_capitol_building2-1024x595.jpg

Mississippi, Jackson 

Mississippi másodikként csatlakozott az ellenálláshoz, és néhány év alatt a központjává is vált. Rettenetesen megsínylette az elmúlt évszázadot. Ugyan gazdasága mai napig a mezőgazdaságon alapul, de a vegyi- és építőiparban használatos nyersanyagok feltárásával és a faiparral próbálják erősebbé tenni az államot. Ugyan érezhető a fejlődés, de még mindig nem sikerült a jövedelmeket az országos átlag közelébe vinni. Ettől függetlenül azt mondják, rendkívül vendégszeretető népek lakják, emiatt és történelmét bemutató érdekes és izgalmas múzeumai miatt is érdemes egy hétvégi kirándulást tenni a fővárosba, Jacksonba. Emellett érdemes ellátogatni egy kedves kisvárosba, Natchezbe, ahol egy sikeres ír bevándorló, kereskedő, Frederick Stanton a 19. század közepén építette fel álmai otthonát. Csodás márvánnyal, hatalmas francia tükrökkel díszítette. A Stanton Hall egy gyönyörű kastély, mely harminc perces túráknak ad otthon, hogy betekintést nyújtson a kastély történelmébe.

stanton-hall-natchez-mississippi.jpg

Tennessee, Nashville 

Tennessee utolsóként csatlakozott a Konföderációhoz, majd a háború végeztével elsőkét csatlakozott újra az Egyesült Államok uniójához, miután eltörölték a rabszolgaságot, majd törvény előtti egyenlőséget és szavazati jogot kapott a fekete lakosság is. Sajnos ez sokaknak nem tetszett, 1865-ben hat polgárháborús veterán itt alapította meg a Ku Klux Klánt. Szerencsére van azért kellemes dolog is, ami erről az államról az ember eszébe juthat, például gyönyörű nemzeti parkjai. Kihagyhatatlan látnivaló Rainbow Hall ("Szivárvány terem") és a Rock Island State Parkban található mesebeli vízesés, Twin Falls, mely egy földalatti barlangból tör elő festői látványt nyújtva. Emellett a természet szerelmeseinek kötelező látnivaló a Clingmans Dome, mely az állam legmagasabb pontján található a Great Smoky Mountains Nemzeti Parkban. Felérve a kilátó tetejére lenyűgöző 360°-os kilátást nyújt a környező csodálatos dombokra és völgyre.

clingmans-dome-hike-national-park43.jpg

Louisiana, Baton Rouge

Történelme és gazdasága is azonos a legtöbb déli állammal, a polgárháborúban is kulcsszerepet játszott. Ma számos gyönyörű ültetvény található a Mississippi folyó mentén, melyeken elsősorban gyapotot, rizst és cukornádat termesztenek. Az államban járva az egyik legérdekesebb látnivalót Plantation Alleyben találjuk, mely az ország leggazdagabb vidéke, számos amerikai milliomos lakhelye, ahol az egykori luxusvillák közül több is nyitva áll a kíváncsi látogatók előtt. A nagyvárosokat kedvelők feltétlenül látogassanak el Louisiana legnagyobb városába, New Orleansba és ne hagyják ki az állam fővárosát, Baton Rouge-t sem. A fővárost francia telepesek alapították, és ma is számos csodálatos történelmi épület tarkítja. Egyik legszebb közülük az Old State Capitol. Régen Állami Kapitóliumként szolgált, most egy múzeumnak ad otthont, mely bemutatja az állam történetét.

louisiana_capitol.jpg

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Az előző részben megnéztük milyen látnivalók élték túl a tornádók pusztítását, ha lemaradtál, kattints!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr612697297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jerico 2017.10.24. 11:10:29

Csodálatos terület az amerikai Dél. De igazi égköve New Orleans, mely a kultúrák, nyelvek, stílusok kavalkádja, a dzsessz hazája és a látnivalók Mekkája.
süti beállítások módosítása