A világ 10 leghatalmasabb palotája (2. rész)

2017. november 05. 07:54 - Arthur Arthurus

Ha meghalljuk a szót, hogy palota, egy hatalmas, lenyűgöző építményt képzelünk el. És nem is tévedünk, a világ leghatalmasabb palotái nem csak hatalmasak, de gyönyörűek is, sok esetben a művészet, az építészet csúcsát képviselik. Nézzük az öt legnagyobbat!

5. Spanyol Királyi Palota

Madrid, Spanyolország
Területe: 134999 m2
Építés kezdete: 1738

Ez a legnagyobb területű palota, amelyet királyi családok valaha is használtak, elvégre a Spanyol Birodalom valaha egy igencsak jelentős világhatalom volt. A Királyi Palota épülete 3418 helyiségből áll, és értékes gyűjtemények is helyet kaptak itt, például az Antonio Stradivari által készített hangszerek kiterjedt gyűjteménye. A belső tereket cseh kristály, és olyan művészek alkotásai díszítik, mint Caravaggio, Goya, vagy Velázquez. A jelenlegi spanyol uralkodó már csak hivatalos eseményekkor használja a palotát.

4. A Tiltott Város

Peking, Kína
Területe: 150000 m2
Építés kezdete: 1406
Ez az a hely, ahová közönséges halandó nem tehette be a lábát. 8,5 méteres fal és egy hatalmas vizesárok veszi körül a kínai császárok székhelyét, ami az isteni eredetüket hangsúlyozta. Ezért is lett Tiltott Város a neve, ha egy illetéktelen mégis bejutott, fejét vették. A Tiltott Város 800 épületből áll, ezek közül a legnagyobb a három harmónia csarnokából összeálló központi palota. Közülök a legnagyobb és legrégebbi a Legfelső Harmónia Csarnoka, itt zajlottak a legfontosabb ünnepségek, az újévek, a koronázások, a születésnapok. Három lépcsősor vezet fel, a középső főlépcsőt kizárólag a császár használhatta. Mögötte áll a legkisebb, a Központi Harmónia Csarnoka, itt készülődött a császár az eseményekre, az utolsó pedig a Harmónia Megőrzésének Csarnoka, ahol a külföldi követeket fogadták. Amint az látható, a keleti építészeti stílus merőben eltér a nyugatitól, ők egész másképp bántak a térrel, és a palota épületek több kilométernyi sorából áll, amelyek a legenda szerint pontosan 9999 helyiségből állnak összesen.

3. Apostoli Palota

Vatikánváros, Vatikán
Területe: 162000 m2
Építés kezdete: 1589

Bár Vatikán a világ legkisebb állama, az egyházfő mégsem küszködik helyhiánnyal: a kanyargós, zegzugos folyosók 11500 helyiséget kötnek össze a hatalmas épületben, és az évszázadok folyamán 200 lépcsősor és 20 kisebb-nagyobb udvar épült ki. A palota részét képezi a Sixtus-kápolna is.

 

2. Istana Nurul Iman

Bandar Seri Begawan közelében, Brunei
Területe: 200000 m2
Építés kezdete: 1982

Brunei fővárosától nem messze fekszik a kis ország uralkodójának rezidenciája. Az országban egyáltalán nincsenek adók, az oktatás, egészségügy teljesen ingyenes a lakosság számára, és viszonylag magas színvonalú, kizárólag az olajból származó bevételekből tartják fenn magukat, de abból olyan jól, hogy Hassanal Bolkiah gyönyörű palotát is építtethetett magának. Az épületnek aranyozott kupolája van, 1788 helyiségből áll, 18 lift és 44 mozgólépcső is található benne a szultán és udvara életének megkönnyítésére. 564 lámpa világítja be a palotát, amelyekhez összesen 51 ezer izzó tartozik, a föld alatti garázs pedig 110 szultáni autónak biztosít helyet, de még ez is csak a töredéke az uralkodó egyéni gyűjteményének. A palota kapui évente három napra megnyílnak a nyilvánosság előtt, de fényképeket vagy mozgóképeket készíteni szigorúan tilos ekkor is.

1. Topkapi palota

Isztambul, Törökország
Területe: 700000 m2
Építés kezdete: 1459

A világ legnagyobb palotája az oszmánok uralkodójának, a szultánnak volt a székhelye Isztambulban, a világ egyik legsokszínűbb, legérdekesebb városában, ahol kelet és nyugat találkozik. A hatalmas palota négy főbb épületből áll, és az oszmán udvar virágkorában akár 4000 embernek adott kényelmes lakhelyet. A palota egészen 1853-ig a birodalom szultánjának lakhelyéül szolgált. Az építményt egy másfél kilométer hosszú fal választja el a külvilágtól, és a falon belüli építészeti megoldások igencsak eltérnek az Európában megszokottaktól, így az egész tele van szokatlan, de ügyes megoldásokkal. A főbb helyiségek alatt például hatalmas kandallók álltak, ezek biztosították a megfelelő hőmérsékletet, a világítást pedig a tetőn észszerűen elhelyezett nyílásokkal oldották meg. Ma az épület nagy része múzeumként üzemel, amelynek része a kincstár is, benne a 86 karátos ún. kanálkészítő gyémántjával.

 A második felét itt találod!

Kövess minket Facebookon!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr5512992358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karpati Zoltan 2017.11.06. 16:38:51

1788 helyiségből áll, 18 lift és 44 mozgólépcső is található benne a szultán és udvara életének megkönnyítésére. 564 lámpa világítja be a palotát

Nem minden helyiségben van lámpa ?

Arthur Arthurus 2017.11.06. 16:40:32

@Karpati Zoltan: Érdekes kérdés, elképzelhető, hogy másképp világítanak bizonyos helyiségekben, vagy lehet, hogy csak a monumentális csillárokat számították bele?
süti beállítások módosítása