Min múlik egy házasság? ...és mit tehetünk érte?

2017. november 11. 07:48 - Carbonari

Könyvajánló - John Gottman: Min múlik egy házasság?

ollo.jpg

Min múlik egy házasság?
…és mit tehetünk érte?

Azt a kérdést is feltehetjük, min múlik a jó párkapcsolat, nem kell ehhez feltétlenül, hogy közhiteles papír kösse össze a két felet, elég ehhez az is, hogy két ember tartósan együtt akarjon maradni.
Már pedig az nehéz dió. Korunkban főleg a szerelem az első rendű összehozó erő, a kölcsönös szimpátia, szexuális vágy vezérelte összetartozás uralja a kapcsolatok elejét.
Aztán a rózsaszín köd felszáll, és ott marad egy nő, aki túl keveset szeretne szexelni, kiállnak a fogai és még főzni se nagyon tud, de még tartja magát. Ugyanez férfiban, aki sört iszik, böfög, fingik és szanaszét hagy maga után mindent, ráadásul állandóan bagzana, és még sérteget is.
Nos, ha idáig eljutott a párkapcsolat, és a problémák pontosan ebben a formában merülnek a verbalitás szintjén, a könyvre totálisan szükség van – már ha együtt akarnak maradni.

A kötetben nagy számú teszt igyekszik rámutatni a pár életében, szokásaiban hibás, javítani való attitűdre, és hasznos tanácsokkal szolgálni a megoldáshoz vivő útra lépéshez.

Például tudtad te, hogy

- aki folyton védekezik, az tulajdonképpen fél?
- hogy a kritika nem feltétlenül a személyed ellen indított támadás? Talán ez a legnehezebben elsajátítható tanítás, mert alap, hogy egy kritika saját hozzá nem értésünket, értéktelenségünket szimbolizálja az első pillanatban, akár mit csinálunk is. Ennek kezelését csak és kizárólag hosszú tréning után tudjuk elsajátítani.
- hogyan tudod megnyugtatni magadat, ha eláraszt a párod negativitása?
- mi a nagyszerű az elkerülő házaspárok nézetkülönbségének kezelésében? Nem hitted volna, mi, hogy az elkerülésben is lehet előrevivő stratégia?
- hogy a kölcsönös tisztelet az elfogadó pároknál megválogatja a felvállalt csatákat és korlátozhatja a viták számát? A fellobbanásaik inkább problémamegoldó megbeszélésnek tűnnek, mint harcias csatakiáltásnak.
- hogyan tarts egészséges egyensúlyt az egymás iránti pozitív és negatív érzéseitek között? Ez garantált megoldás bármilyen fajta típusú együttélés során (elfogadó, elkerülő, lobbanékony).
- a veszekedés bizonyos szempontból előrevisz? Aki nem veszekszik, azt nem érdekli igazán sem a másik, sem a párkapcsolat.
- a különbség a feszültségfenntartó és az önmegnyugtató reagálás között ég és föld, az egyik roppant hasznos, míg a másik borzasztó káros a párkapcsolatra nézve?
- hogyan kezeld azt, hogy a nők könnyebben kifejezik érzelmeiket, míg a férfiak ugyanebben a közegben egyszerűen fuldokolnak?
- mit köszönhetsz a túltanulásnak? Például azt, hogy túlpörgetett helyzetben is békét vagy képes teremteni. Az pedig – nekem elhiheted – nem semmi.


Nos, kedves barátaim az úrban, a könyv polcomon marad. Néha csak úgy trenizálás (és túltanulás) céljából jó lesz elő-elővenni.

Szeretnél többet megtudni a könyvről? Kattints a képre!

minmulik.jpg

 

Köszönjük, Jaffa Kiadó!

 

Kövess minket Facebookon!

 

 

Győzd le krónikus betegségeid! Simán meg lehet csinálni. Érdekel? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr9113130752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása