Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Nyolc halálos állat a kenguruk földjén

2017. november 19. 07:53 - GReni

Amikor szóba kerülnek Ausztrália állatai, elsőként legtöbbünknek a kenguruk jutnak eszébe. Sokan azt hiszik, milyen kedves és barátságos állat, pedig rúgása akár halálos erejű is lehet, ezért a vadonban érdemes őket elkerülni. Persze, nem ők az igazán veszélyesek. Nézzük meg ennek a gyönyörű országnak a veszélyes, sőt halálos oldalát!

fokep_7.jpg

A BEJEGYZÉS A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS, FELKAVARÓ KÉPEKET TARTALMAZ!

Az országban számos mérges kígyófaj él, akik igencsak kreatív állatok. A golfpályákon a lyukakba bújnak, felkúsznak a lefolyókon keresztül a fürdőszobába, már-már mindennapos látvány bármely háztartásban. Évente több ezer kígyómarás a jellemző, szerencsére jól felkészült az ország és kevés a halálos kimenetelű kígyómarás. A pitonok rendkívül veszélyesek, nem kímélik a környezetüket, de nemcsak az emberre jelentenek fenyegetést, nem ritka, hogy kisebb kenguruk esnek nekik áldozatul, sőt! Olyan is előfordul, hogy egy krokodil lesz a vacsora.

kigyo.jpg

10_8.jpg

A krokodilok is komoly veszélyt jelentenek az emberekre. Az elmúlt 50 évben mintegy 100 támadást regisztráltak, amelynek sajnos a harmada halállal végződött.  Nem ritka jelenség egyes helyeken, főként az ország északi részein, hogy a hátsó kertünkbe lépve hasonló látvány fogadjon minket, mint a most következő képen. Persze ilyenkor nem kell kétségbe esni. Csak egy telefon és a hivatalos szervek már jönnek is, hogy biztonságosan elszállítsák a lakott terület közeléből.

https-_2f_2fblueprint-api-production_s3_amazonaws_com_2fuploads_2fcard_2fimage_2f333817_2fc37e82ec-06db-40e1-adfe-3bcadca9d983.png

6443984-3x2-940x627.jpg

Két óceán mossa Ausztrália partjait, melyekben mintegy 170 cápa faj honos. Ezek közül öt potenciálisan veszélyes faj él a régióban: a nagy fehér, a tigris-, a bika-, az óceáni fehérfoltú és a bronzcápa. Komoly statisztikát vezetnek az országban a cápatámadásokról. (1791 és 2016 között 1005 esetet regisztráltak, melyek közül 234 volt halálos kimenetelű - Australian Shark Attack File (ASAF), azaz Ausztrál Cápatámadási Adatbank). Az elmúlt három évben több mint 50 támadást regisztráltak, melyeknél a legtöbb esetben szörfösök és nyaralók voltak az áldozatok. A támadások többsége a nagy fehér cápához köthető, emiatt magasabb a halálozási arány, mint a világon bárhol. Legtöbb esetben "csupán" egy harapás történik, de ez akár arra is elég, hogy valakit kettéharapjon.

shark-in-wave.jpg

maxresdefault_6.jpg

Következzen most a világ egyik legveszélyesebb hala, a kőhal. A parthoz közel él és a sekély vízben lépdelve szinte lehetetlen észre venni, olyan tökéletesen olvad bele a környezetébe a víz alatt. A hátán végigfutó tüskesor könnyedén hatol át egy gumi talpú vizicipőn, hogy aztán rendkívül erős izom- és idegmérge az áldozatba hatoljon, ezzel brutális fájdalmat, bénulást okozva. Azonnali orvosi ellátással, ellenanyag beadásával kezelhető, de sajnos enélkül légzési elégtelenséget és szívpanaszokat okoz. Évente körülbelül harminc szúrást jegyeznek fel.

1_35.jpg

maxresdefault-72.jpg

A világon egyetlen olyan polipfaj él, mely emberre halálos méreggel bír, ő nem más, mint a kékgyűrűs polip. Ha veszélyt éreznek, élénk kék gyűrűiket úgy villogtatják, akár egy sziréna, ezzel figyelmeztetik a "támadót", hogy nem ajánlatos közelebb menni hozzá, mert harap. Mérge rettentő veszélyes, tetrodotoxint tartalmaz, mely bénító hatású idegméreg, emberi véráramba kerülve néhány percen belül bénulást okoz, majd végez az áldozattal. Hinnétek, hogy ilyen veszélyes ez az apró, 10-12 centiméter nagyságú élőlény?

20090417_polip2.jpg

Egy újabb apróság, aki veszélyesebb, mint aminek látszik, ő nem más, mint a márvány kúpos csiga, másik nevén a ragadozó kúpos csiga. Főként kis halakra vadászik, elejtésükhöz pedig olyan különleges mérget használ, melyben több száz különböző toxin található. Bár gyönyörű házáért rajonganak a gyűjtők, az élő egyedeket célszerű elkerülni. Mérge halálos, légúti izombénulást okoz, és sajnos ellenanyag sincs, emiatt több tucat "gyilkosság" kötődik a nevéhez. 

csiga.jpg

Ausztráliában 22 mérges pókfaj él. Közülük a legveszélyesebb mérge a tölcsérhálós póknak van. Jellegzetes külsejéről könnyen felismerhető, fegyvere a csáprágója, mely egy tőrre emlékeztet és olyan erősen képes vele döfni, hogy akár az ember lábkörmét is képes átlyukasztani. Az atraxotoxin nevű méreganyag képes akár 15 perc alatt egy ember életét kioltani, de hála a felkészült egészségügynek és a jól tájékoztatott lakosságnak, lassan 40 éve, hogy létezik ellenanyag, és azóta nem volt haláleset, amelyért ez a faj lenne a felelős.

00_pok.jpg

Az eddig felsorolt állatokban az a jó, hogy van esélyünk, hogy észre vegyük őket. Persze, ha egy cápát látunk közelről, akkor már nagy a baj, de a most következő Irukandji medúzát az teszi különösen veszélyessé, hogy szinte észrevehetetlen. Apró termete ne tévesszen meg senkit! Mérge annyira erős, akár két tucat kobráé. Kemény kis jószág. Csípése után mérge lappang az áldozat szöveteiben, hogy aztán amikor eléri a nyirokmirigyeket, elviselhetetlen görcsöket, tűszúrásra emlékeztető fájdalmakat, pokoli kínokat okozzon.

1200px-irukandji-jellyfish-queensland-australia.jpg

Ha tetszett az összeállítás kövess minket a Facebookon is! 

Ennyi veszélyes jószág mellett mégis miért érdemes odautazni? Hát ezért! Kattints!

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr6913146132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erkölcsi hulla 2017.11.20. 16:14:18

Jók a képek, jó dolog indexes fórumról rögtön félig megevett nyílt sebet látni nagy felbontásban k.

Ha gore-t akarok nézni felmegyek hiddenlolra és nézem ahogy levágják a csáves fejét, de nem biztos hogy egy kulturpara nevű blogon nyílt sebeket akar nézni az ember :) Főleg ha alapból gore-t sem akar nagyon nézni.

2017.11.20. 16:14:20

Ezt már olvastam valahol. Legalábbis a címhez kapcsolódó részeket...
A cenzúra meg... itt különösen szánalmas.

Sequoyah 2017.11.20. 17:01:44

Durva hogy mik elnek itt a szomszedunkban...:)

soarvány 2017.11.20. 17:01:53

Irukandjival az a baj. hogy át tud bújni a cápavédő hálókon is.
Lemaradt a kockamedúza, 100% halálozási arány, ellenméreg nincs, védekezés ellene swimsuit-öltözékkel lehetséges.

2017.11.20. 17:42:29

Ausztráliával az a furcsa, hogy az őshonos állatokra egyáltalán nem lehet vadászni. Ezért aztán a sósvízi krokodilok úgy elszaporodtak, hogy az már veszélyes. De mindegy milyen veszélyes, nem lőhető ki.
Viszont az ausztrálok szabadon vadászhatnak minden betelepített, behurcolt fajra. Szarvasokra, macskákra, kutyákra, tevékre, elvadult marhákra, vízibivalyokra.

Az olyan kis férgektől tartok igazán, amiket nem is láthatsz, mert picik és/vagy álcázzák magukat. Kőhal, mini medúza...

Meg egy több méteres krokodil is simán meglapul egy amúgy térdig sem érő, de nagy kiterjedésű pocsolyában. Nagyon észnél kell lenni ott.

nemecsekerno_007 2017.11.20. 17:42:37

@soarvány: Az inkább az Irukanji, a kockamedúza kevésbbé veszélyes. Ecettel lehet lemosni a csalánsejteket. Az Irukanji csípését alig lehet érzeni, kb. mint egy szúnyogcsípés és fél óra múlva jönnek a tünetek. Sajna nincs ellenszere.

glad az egyetlen 2017.11.20. 18:02:25

@karandash: "...Ausztráliával az a furcsa, hogy az őshonos állatokra egyáltalán nem lehet vadászni...."
Ez nem igaz, kengurura lehet pl.

glad az egyetlen 2017.11.20. 18:06:37

@hullajelölt88: Időről időre felbukkantak ilyen cikkek és amelyek tényeket írnak le de erősen eltúlzó kontextusban. Ez odavezet, hogy összességében egy tévképzet alakul ki Ausztráliáról. Ennek eredménye, hogy pl nem rég egy ismerősöm lehetőséget kapott, hogy kiutazzon oda, de nem ment.
Pedig az ott lévő halálos fajok többsége más egzotikus országban is megtalálható. Például a kockamedúza sok áldozatot szedd Thaiföldön. Ja hogy nem is tudtad, hogy ott is van? Na igen Thaifölddel kapcsolatban nem trendi erről írni. De beszélhetnénk a kaliforniai cápákról, vagy a délkelet Ázsiában honos kúpos csigáról is. A tölcséres pók mérge képes akár 15 perc alatt ölni, ha csecsemő vagy vagy súlyos beteg öregember a kórházban. De a realitásokról sokat elmond, hogy több évtizede senkit se ölt meg.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.20. 21:00:03

A kezdő trollokkal ne törődj! Ezek mind épp csak átmentek nálam a vizsgán. Érdekes volt. Köszi!

Lufi Pufi 2017.11.20. 21:00:24

noés Őkelmét sem láttam a listán :

hu.wikipedia.org/wiki/Tajp%C3%A1n

glad:
igazad van, ettől még szép, hogy épeszű ember , emiatt, nem mond nemet Ausztráliára :)
de az is igaz, hogy eléggé koncentráltan vannak jelen a killer-ek a kontinensen...

jahh, és erről ki hallott már ? konkrétan összefosnám magam :D

www.youtube.com/watch?v=mtpECWl-5v4

valjuk be, szép kis natural born killers lista gyűlt össze azééé :D

contractor 2017.11.20. 21:01:04

Jó a felsorolás, csak ezek a állatok, hüllők, pókok nem egész ausztráiában élnek. A krokodilok csak pl. egészen északon ahol csak kb. a lakosság 10% él. A tölcsérhállós pók ausztál neve - 'Sydney funnel web spider' amiből már következik is, hogy csak Sydney környékén él. Egyébként a 'Daddy long leg'-nek erősebb a mérge, de a csípőszerve olyan kicsi, hogy az emberi bőrt nem rudja átharapni, ezért aztán nem veszélyesek. A fehér cápa pl. nem szereti a trópusokat csak a hideg óceánokat ezért főleg Dél-Ausztrália partjai mentén él. Pitonok csak Queensland-ben az Északi-területen és esetleg Nyugat-Ausztrália legészakibb részén vannak, kb ott ahola krokodilok is. Az itt nem említett kockamedúza is az esős szezonban okoz gondokat. Van kb. 6 hónap amikor nincsenek jelen a tengerparton.

contractor 2017.11.20. 21:01:22

@nemecsekerno_007: A kockamedúzánál a fájdalom miatt kap sokkot az ember és akár a vízbe is fúllhat, akár milyen jó úszó is.

2017.11.21. 11:06:55

@glad az egyetlen: kengurura úgy lehet "vadászni", hogy ha földje van valakinek és a kenguruk túlnépesednek, nagy károkat okoznak, akkor kérhet engedélyt a kilövésre, de ez inkább "culling", nem pedig vadászat, "hunting". Az, hogy néha engedélyezik valakinek kenguruk kilövését, az nem vadászat. Alapból tilos BÁRMILYEN őshonos állatra vadászni.
Viszont behurcolt állatokra lehet, macska, kutya, scrub bull, bivalyok, hatféle behurcolt szarvasfaj simán BÁRMIKOR lőhető, nincs szezonjuk. Behurcolt állatok nélkül nem lenne vadászat Ausztráliában.
Meg persze az aboriginies arra vadásznak, amire akarnak.

commentes nikk 2017.11.21. 11:07:06

@glad az egyetlen: hát engem speciel semennyire sem nyugtatna meg, hogy más helyeken is vannak veszélyes állatok. Részemről se Ausztrália, se más egzotikus, veszélyes dögökkel teli ország. Igazából nem tervezem, hogy valaha Európán kívülre utazom, ez itt jó hely, felesleges a határain kívül menni.

Az Ellenálló 2017.11.21. 11:07:12

@glad az egyetlen: Egy Sydney-i belvárosi lakást azért elfogadnék, de ha vidéken kéne lakni/dolgozni, akkor engem sem nagyon csalogatna az ország.

aronsatie 2017.11.21. 11:08:04

Piton mint mérgeskígyó? Na hiszen.

WoodrowWilson 2017.11.21. 11:08:11

@contractor: "Egyébként a 'Daddy long leg'-nek erősebb a mérge, de a csípőszerve olyan kicsi, hogy az emberi bőrt nem rudja átharapni"

Ez egy urban legend, milliószor cáfolták.

JMC 2017.11.21. 14:36:33

Esetleg a Red Back is elfért volna a listán (Vöröshátú pók, a Fekete Özvegy "testvére").

victor vacendak 2018.10.07. 09:50:38

@soarvány: "Lemaradt a kockamedúza, 100% halálozási arány, ellenméreg nincs, védekezés ellene swimsuit-öltözékkel lehetséges. "

A kockamedúza nem egy faj, hanem több, az Irukanji is közélyük tartozik. És mesze nem 100%-os a halálozási arány, sőt, a legtöbb csípést túlélik, 1 hét kórházzal (a alegtöbb halálozás ott történik, ahol nem jut kórházba az illető) megússza a legtöbb áldozat.

És van ellenanyag, már kapható is meg kísérleti is.

www.nps.org.au/medical-info/medicine-finder/box-jellyfish-antivenom-solution-for-injection
süti beállítások módosítása