Elfeledett légió

2017. november 22. 00:01 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Ben Kane: Elfeledett légió

"Idősebb Plinius a természet históriája című művében beszámol arról, hogy az i. e. 53-ban zajlott carrhaei csata római túlélőit Margianába vitték. Ez a terület, amely ma Türkmenisztánhoz tartozik, csaknem kétezer-ötszáz kilométerre van attól a helytől, ahol fogságba ejtették őket..."

Később ezeket a katonákat határőrként alkalmazták, és minden bizonnyal messzebbre jutottak el kelet felé, mint addig a Római Birodalomból a legtöbben. Pan Ku kínai történetíró feljegyezte, hogy i. e. 36-ban a selyemút mentén fekvő egyik város fejedelme, Csecse hszi-ungnu seregének katonái "halpikkely" alakzatban harcolnak. A Pan Ku által használt kifejezés egyedi a kínai irodalomban, sok történész meg van győződve róla, hogy a nyugaton testudo (teknősbéka)-alakzatnak nevezett, összezárt pajzsokból álló formációt jelöli. Akkoriban csak a rómaiak és a makedónok harcoltak ily módon, és az említett ütközet 17 évvel később történik, mint a carrhaei csata, és Margiana határától mintegy 700 km-re zajlott. Ha tovább haladunk kelet felé, Kínában találjuk Licsien települést. Az elnevezés eredete bizonytalan, de a legtöbb történész és nyelvész egyetért abban, hogy az i. e. 79 és i. sz. 5 között alapított város neve az akkori kínai nyelven Rómát jelenti. Mai lakói között nagy számban élnek "kaukázusi" emberek, akiknek világosabb, sok esetben szőke hajuk, kék vagy zöld szemük van. A Lancsoni Egyetemen jelenleg is folynak a kutatások, DNS-vizsgálatokat végeznek, hogy a környék lakosai valóban annak a tízezer római katonának a leszármazottai, akiket Róma elfelejtett. Ők az elfeledett légió, és róluk szól Ben Kane könyve.

A könyv azoknak a valós történelmi személyeknek és kitalált, megszemélyesített római legionáriusoknak a kalandjait meséli el, akiket keletre hurcoltak a carrhaei csata után. Persze a források ellentmondóak. A könyv lapjain megjelenik az akkori Róma színe java: a négy főszereplő két római rabszolgagyerek, akik ikrek, egyikük gladiátoriskolába kerül, másikat prostituáltnak adják el, egy etruszk harcos, aki Róma esküdt ellensége, és egy gall, akinek családját a rómaiak irtották ki. Ekkoriban Rómában épp az első triumvirátus uralkodik, Crassus, az egyik tagja pedig a Pártus Birodalom ellen vezeti seregét, amely Carrhae-nál csúfos kudarcot vall. Crassus halála után pedig káosz tör ki Rómában, ami megalapozza Caesar egyeduralmát. Ebben a történelmi helyzetben nem elképzelhetetlen, hogy egyszerűen megfeledkeztek tízezer római legionáriusról, hiszen aki tudta, pontosan hogy ért véget a csata (a vereségen túl), az már mind halott volt, Róma pedig anarchiába zuhant. 

Ben Kane mint római harcos :)

A szerző egyébként akkor kezdett el római kori regényeket írni, amikor meglátogatta Hadrianus falát, eleinte a római kori Brittaniával foglalkozott, később áttért a teljes Római Birodalom történetére, elsősorban a hadjáratokra fókuszált. Komoly kutatásokat végez a könyvei előtt, ismereteit az ókori források, a történészprofesszorok alapozzák meg, és előszeretettel látogat el azokra a helyszínekre, amelyek kulcsfontosságúak voltak a kiszemelt történet szempontjából. 
Az elfeledett légióról szóló könyvét a borítóra kattintva megrendelhetitek közvetlenül a kiadótól, kedvezménnyel!

Érdekel Odüsszeusz feleségének, Pénelopénak a története?

Kövess minket Facebookon, hogy ne maradj le könyvajánlóinkról és érdekességekről!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1413284217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása