Furcsa téli sportok, amiket érdemes kipróbálni

2017. november 22. 07:40 - GReni

Egyre közelebb a tél, már sokan tervezgetik a baráti, családi síeléseket, boardozásokat. Ha kicsit feldobnád a sítúrát, kísérletezhettek a most következő sportokkal, de ezeket akár csak nézni is izgalmas. Mire lennél kíváncsi? Ló vontatta síelés, egy izgalmas hócsata, lapátszán, esetleg egy kis síbalett?

furcsa_teli_sportok.jpg

Skijoring/síjöring

A skijoring egy Észak-Európából érkező sport, mely egy első ránézésre kissé talán furának ható téli sport, amelyben egy (esetenként több) kutya, ló, vagy egy motor egy kötél segítségével húzzák a bátor vállalkozót, aki síléccel a talpán kapaszkodik ebbe a kötélbe és megpróbál talpon maradni. Komoly koncentrációt és ügyességet igényel, főleg, hogy a lovak képesek 60 km/órás sebesség felett vontatni. Akadnak ügyességi versenyek is, ahol száguldás közben például egy ugratókkal tarkított szlalompályán kell végigmenni. 

Yukigassen/hólabdacsata

Amikor a yukigassen-ről beszélünk gakorlatilag professzionális hólabdacsata a téma. Nevéből már sejthettétek, hogy Japánból indult a játék, de olyannyira profi csapatsporttá nőtte ki magát az elmúlt majdnem 30 év alatt, hogy meghódította Kanadát és Európát is, ráadásul Európa-Bajnokságot is rendeznek minden évben Finnországban. Két hét fős csapat próbálja egymás ellenfeleit eltalálni hógolyóval egy teniszpálya szélességű, de kétszer olyan hosszú, hófalak tarkította pályán három perces harmadok alatt. A győzelemhez le kell szedni az ellenfél minden játékosát, melyre összesen 270 labda áll mindkét csapat rendelkezésére (harmadonként 90 labda/csapat), vagy pedig az ellenfél által kihelyezett zászló megszerzésével is véget ér a csata.

Acroski/síbalett

A jégtánc után szabadon én inkább a sítánc nevet adtam volna ennek a sportnak, amely fénykorát a 80-as években élte, mára azonban csak kevesen ismerik, művelik ezt a különös sportot, pedig 1988-ban és '92-ben még a téli olimpián is szerepelt a sportágak között, de nem lett népszerű. A sportoló sítalpakon kreatív, látványos, izgalmas, akrobatikus elemeket tartalmazó show-t ad elő zenére. Nekem mókásnak tűnik ez a sportág, és ki tudja, talán még visszatér a köztudatba. 

Shovel racing/lapátszán

Ez egy vicces sport, nem kell más hozzá csupán egy nagyobb lapát és egy havas lejtő. Ráülsz, lábad közé veszed a nyelet és már csusszanthatsz is. Vannak profik, akik sok-sok lapátot tesztelve eljutottak a tökéletes darabokhoz is. Így tett John "Shovelmeister" Strader is, aki lapátjával csúszva elérte a 117 km/órás sebességet, ami ennek a furcsa sportnak a világrekordja. Ilyenkor joggal merül fel az emberben, hogy ki volt olyan dilis, hogy ezt kipróbálta. Valójában nagyon hasznos kis módszerként használták ezt Új-Mexikó egyik síközpontjában. A csupasz foltok miatt folyamatosan talpalniuk kellett a munkásoknak a pályán, hogy feltöltsék azokat a felhőtlen síélmény biztosításához, mikor az egyik dolgozó rájött, hogy mennyivel gyorsabban haladhat, ha szánkóként használná a lapátját. Szerintem nem gondolta, hogy valaha ebből világbajnoki sportág lesz. :)

Ha tetszett, amit olvastál, kövess minket a Facebookon is!

A tavalyi évben már megnéztünk öt izgalmas téli sportot, melyet érdemes kipróbálni. Ha lemaradtál, kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1013194682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása