Grillezzünk szabadon! Igen, télen is

2017. november 23. 07:31 - Carbonari

Könyvajánló - Rachel Lane: Grillezzünk szabadon!

dscf1234.JPGGrillezzünk szabadon! 
Igen, télen is. 
Húsok, halak, zöldségek és mártogatók 

Bár a grillszezon a nyárral messze jár, de lesz jövőre is, sőt, létezik klassz grillezős cucc benti használatra is. De oké, legyen nyár, még ha most novembert írunk is. Ettől függetlenül én mindig télen töltődöm fel új ötletekkel, legyen az kert, újabb alkotnivaló a házamba, amit horgolhatok, köthetek, és így van ez a kajainspirációkkal is. Most éppen Rachel Lane könyve akadt a kezembe, a Grillezünk szabadon! című, amely a Kossuth Kiadó gondozásában látott napvilágot.

Tetszetős, felnőttesen komoly, életerős könyvecske ez, tele régi-új ötletekkel és számos ínycsiklandó fotóval az ételekről. A halakat szinte semmilyen formában nem kedvelem, legyen az bármilyen egészséges is, úgyhogy azt a részt csak gyorsan átlapoztam.
Figyelemreméltó, hogyan ötvöződik az egészségre való figyelem a kulináris élvezetekkel. Példának okáért élénkem emlékszem apám kedvenc csemegéjére, a tört paszulyra, amelyet megfőzés után paprikás-hagymás zsírral kellett leönteni számára. Itt is megtalálható szinte minden hozzávaló a zsíron kívül, valamint a törést nem az ormótlan kézi törő végzi, amely után mindig darabos maradt a bab, hanem turmix pörgeti klassz simára, krémesre. Hozzá fokhagymavajas csirkét kínálnak, némi zöld rukkolával.
dscf1227.JPG
Lelünk a kötetben különlegességeket is, mint a fajitas (én most hallottam róla először), kiderült, hogy nem más, mint grillezett zöldségek és grillezett csirkehús némi guacamole-val. Mekkora mák, hogy legalább ez utóbbiről tudom, mi fán terem – avokádó fán, ha az egyáltalán fa. Viszont roppant hívogatóan néz ki a képtől, tortillába tekerve.

Sok-sok mártogató, szósz, krém és csatni kelleti magát fogyasztásra a kötetben. Megtaláltam kedvenc dscf1230.JPGhummuszomat, amit télen-nyáron, de inkább csak a hűvösebb időkben készítek el magamnak szívesen, és nem kifejezetten így, ahogy recept citálja. A változtatás oka rém egyszerű: ki nem állhatom a római kömény ízét. A cékla kedvenc gyökérzöldségem, az abból való csatni gyártás biztosra vehető, ugyanakkor a mangónál tétováztam kicsit: túl drága ahhoz, hogy ízesítőnek fokozzam le főételhez – bár, ki tudja, ha egy nem túl édes gyümölcsöt fogok ki, mint a múltkor is, ugyebár. Viszont jövőre tuti benevezek egy adag füstös padlizsán baba ganoush-ra, főleg, mert kedvenc ízesítőm, a tahini is szerepel benne, innentől tuti, nem lehet rossz. Talán még padlizsánt is termesztek hozzá a kertben, csak kapjak palántát hozzá. Vagy padlizsánmagból jó korán vetek pár szemet kis cserépbe.. na, majd meglátom, amikor ideje lesz erről gondolkodni.

Érdekes ízpárosítások is legeltetik a szemet a lapokon, mint például a mézes-szójás-szezámos csirkecombok, vagy a grillezett ananász kókuszos rummártással. Khm…egy csepp rum sincs itthon, kókuszreszelék sem, mennek az újabb tételek a bevásárlólistára. Csak nehogy úgy járjak, mint a ginnel, nagy bőszen megvettem, hogy kökénygint készítek, erre nem lelegelték előlem a kökényt a rétről?!

Újra álmodták anyám kedvenc ételét is, a puliszkát. Előkelő polenta nevet ragasztottak rá, különleges sajtokkal és vajjal keverték el, majd megsütötték a grill-lapon. Anyám valószínűleg fintorogna a sajtok ízén, neki egyszerűen csak leöntve hideg tejjel fogyasztható. De nem is neki íródott ez a szakácskönyv, hanem nekem, mert én viszont kifejezetten gusztának látom ahhoz, hogy a kukoricadara is felkerüljön arra a bevásárlólistára, és ne várjak vele jövő nyárig, hanem uccu neki, csináljuk meg most azonnal.
dscf1233.JPG
Számtalan recept kelleti még magát, amelyet hely és idő hiányában nem citálok ide. Ahogy írtam, az alapanyagok között ott találjuk a csirke-hal-sertés-marhahúsokat, különféle sajtokat, hétköznapi és egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket, fűszerezhetünk mindenféle csodadolgokkal, inspirációt nyerhetünk előételekhez, a főételekről nem is szólva, de ehetünk itt vegánul is, ha arra van kedvünk. Mártogatók, szószok, csatnik teszik ízletessé a falatokat, és gyönyörű képek az elkészített fogásokról, amelyek utánzásában, vagy pillanatnyi ihletünk adta átalakításában családtagjaink, vendégeink szemét is jóllakathatjuk. Mert először mindig a szem lakik jól, ugye tudjátok?

Szeretnél többet tudni a könyvről? Kattints a képre, a kiadónál mindig kedvezményesen vásárolhatod meg!

grillezzunk-szabadon.jpg

 

 

 

Köszönjük, Kossuth Kiadó!

 

Tetszik, amit olvastál?

Akkor kövess minket a Facebookon is!

 

Érdekelnek Fűszeres Eszter receptjei? Kattints!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr1913270313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása