Szomjúság - Harry Hole és a vámpirizmus

2017. december 04. 07:44 - Arthur Arthurus

Könyvajánló - Jo Nesbø: Szomjúság

Harry Hole visszatért, hogy immár tizenegyedik alkalommal is megcsillogtassa nyomozói képességeit. Ezúttal egy brutális gyilkosság felderítéséhez kérik a visszavonult zseni segítségét. Harry elvállalja az ügyet, na nem a rendőrfőnök fenyegetése miatt, hanem azért, meg véletlenül megpillantott egy fényképet a tetthelyről. És az az érzése támadt, hogy egy régi ismerőse tért vissza, valaki, aki el tudott szökni előle...

A Szomjúság norvég borítójának részletei

"…ha az ember azt akarja, hogy jó királyként emlékezzenek rá, két lehetősége van. Vagy jó időben lesz király, ha elég szerencsés, vagy az a király lesz, aki kivezeti az országot a válságból. Ha nincs válság, akkor is tehet róla, hogy úgy tűnjön, mintha rossz idők járnának. Háborút indít, és megmutatja, milyen borzalmas következményekkel járna, ha nem vonulna háborúba. Csak a falra kell festeni az ördögöt. Lehet az egészen kis háború is, a lényeg, hogy megnyerje."

Oslóban fiatal, egyedülálló nőket gyilkolnak meg. Mégpedig vasból készült, feketére festett fogakkal, amelyekkel feltépik a torkukat, elharapják a gégéjüket, az artériákat. Aztán pedig mindig hiányzik vér a tetthelyről, általában nagyjából fél liter. Hamar elterjed a híre a vámpirista gyilkosnak, országos figyelmet kap a vámpirizmus legnagyobb pszichológiai szaktekintélye, egy magazin bűnügyi újságírója pedig meglepő pontossággal ismerteti olvasóival a részleteket. Vajon ki szivárogtat? Ki a gyilkos? A korábban megismert Katrine Bratt a gyilkossági csoport vezetője, Harry Hole pedig otthagyta a szakmát, hogy a rendőrtisztin - ahová nevelt fia, Oleg is jár - tanítson, a jelenlegi rendőrfőnök pedig az igazságügyi miniszteri szék várományosa. Az élete, a széke múlik rajta, hogy a rendőrség gyorsan és sikeresen lezárja az ügyet, ezért nem vesztegeti az időt, visszahívja a testülethez az ügy erejéig a különc zsenit, aki kisvártatva fel is állít egy saját nyomozói csoportot, ami Brattól függetlenül, de azzal együttműködve működik, követve minden alternatív nyomot, amit a fő nyomozói csoport - a nyilvánosság miatt is - nem követhet. 

A csoport tagja Harry, Hallstein Smith, a vámpirizmus pszichológiai szaktekintélye, Anders Wyller, egy ifjú, de alapos és jó nyomozó, és Bjørn Holm, a bűnügyi technikus. Az eset során Harry még egy saját bárra is szert tesz, és szembe kell néznie egy kemény magánéleti kihívással is, de a gyilkos, aki nem hagy véletlen nyomokat, még mindig a városban garázdálkodik, és egyre személyesebbé teszi a gyilkosságokat. Végül sikerül elkapniuk: négy lövéssel leterítik, de valami nincs rendben. Hónapokkal később Harry fülébe jut egy apró nyom, amit követve további holttestek bukkannak elő, és rájön, hogy a gyilkos nem egyedül dolgozott. De hogyan leplezhetné le a társát?...

A szerző

"– Az erkölcs azonban nem egyetemes és nem örök, leginkább a korszellemtől függ, Hole."

Ez volt a harmadik Harry Hole-könyv, amit olvastam (a Hóember és a Boszorkányszög után), és meg kell mondanom, egyre jobban tetszik. Ha valaki eddig megkérdezte, hogy ki a kedvenc íróm, képtelen voltam egyet mondani. De felsoroltam ötöt: Harlan Coben, az amerikai krimiíró, Timothy Snyder, az amerikai történész, John Keegan, az angol hadtörténész, Jeffrey Archer, az angol író, és Colleen Hoover, az amerikai írónő. Egyre biztosabb vagyok benne, hogy az ötösfogat hatossá bővült, csatlakozott a kedvenceim köréhez Jo Nesbø, a norvég krimiíró is. Nagyon tetszett ez a könyv, sok volt benne a pszichológiai leírás, de ezek mindig érdekesek, és nagyon tudom értékelni azokat az elejtett gondolatokat és megjegyzéseket sokmindenről, amelyekkel rendszerint egyetértek. Tetszik, hogy a könyveiben Nesbø mindig használ statisztikai adatokat, hogy képes tudományosan is megmagyarázni egyes történéseket, és szerintem rendkívül jó emberismerő lehet ez az úriember. Különben képtelen lenne ennyire hiteles és emberi profilokat, karaktereket megrajzolni. A szereplői élnek és lélegeznek, esendő emberek tele hibával, tele értelmetlen érzelmek által irányított tettekkel és benyomásokkal és előítéletekkel, de pontosan ezért emberiek, ezért szerethetők. Még a sorozatgyilkosok is érthetőek. Az a baj, hogy az emberiség nagy részének nem igazságszolgáltatásra, hanem bosszúszolgáltatásra van szüksége, büntetni akar és szenvedést okozni. Pedig mindennek megvan az oka. Igen, ennek is. Egy szó mint száz: nagyon ajánlom az új Nesbø könyvet is!

Köszönöm a lehetőséget az Animus Kiadónak! A borítóra kattintva elérhető a könyv kedvezményesen, a kiadó honlapjáról. A krimi szerelmeseinek tökéletes ajándék lesz! :)

Érdekel Hole egy korábbi esete is a Hóemberrel? Kattints ide!

Kövess minket Facebookon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturpara.blog.hu/api/trackback/id/tr4513397749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása